Čím změkčit tvrdou vodu v jezírku



host - 160.145 (?) 
10.6.2015 17:45, zobrazeno: 7761x

Dobrý den, máme menší jezírko (asi 3m kubické). Dříve jsme používali studniční vodu, ale studna dosloužila a zavedli nám městskou vodu, která je dost tvrdá. Vzhledem k tomu, že jezírko pravidelně čistíme vysavačem, voda rychle ubývá a jsme nuceni ji dopouštět z kohoutku- tím nám roste hodně řas a na skleněném obalu od UV lampy se nám velmi rychle usazuje vodní kámen (asi za 10 dní), tak že lampa pak není plně funkční. Přesnou tvrdost vody jsme ale neměřili (ale vysokou tvrdost poznáme také na rychlovarné konvici, kde je neustále velký nános vodního kamene, což dříve nebývalo vůbec). Dle tabulek tvrdosti vody a dle informací na internetu je v naší obci tvrdost vody kolem 21N, což už je voda tvrdá. Existuje nějaký přípravek na změkčení vody do jezírek, aby neuškodil rybkám a rostlinkám? Děkuji za odpověď.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.116 (?), 10.6.2015 18:51

Co máte za filtraci? Normálně se přeci voda s kalem z vysavače prožene filtrací a tím neubývá. Jinak tvrdost snižují vločkovače, protože "co_se_dá" vysrážejí do vloček zachycených jako kal ve filtru....

Pokud jste studnu nezasypali, nemáte nikde uvedenou povinost brát na dopouštění vodu "městskou", která má tvrdost optimální pro pití i mytí, nikoliv však pro vaření, praní a balneotechniku.

Další možností je používat vodu dešťovou. Pořiďte si podzemní nádrž cca 2 m3, do které se ekonomicky vejdou srážkové vody ze střechy od 70 do 150 m2.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 160.145 (?), 10.6.2015 19:06

Děkuji za odpověď. Máme tlakovou filtraci, ale tou voda neubývá. Voda ubývá přirozeným odparem, ale hlavně vždy, když odsáváme nečistoty ze dna, to je úbytek vody velký (jezírko je malé) a musíme vodu dopustit. Studna je velmi stará a v loni v létě se ztratila voda a studna se sesypala, tak že už je zcela nefunkční, ale to se dalo čekat, protože všeobecně většina obyvatel v naší obci mělo problém s vodou (do loňského roku u nás nebyla vůbec městská voda a všichni brali vodu pouze ze studen)- nejen že voda byla mnoho let použitelná pouze po převaření, ale její kvalita se tak zhoršovala, že už byla nepoživatelná ani převařená..tak nám zavedli městskou a v ten moment se pramen ztratil, ve studni není nic a spodní skruže se rozpadly. Zahradu máme malou, máme sice dešťovou vodu, ale málo-okapy jsou asi špatně sespádované a vše teče do beček sousedovi... tak že dopouštíme z vodovodu-proto mě zajímalo, jakým způsobem by se dala voda změkčit...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 160.145 (?), 10.6.2015 19:10

Ještě jsem chtěla dodat, že vysavač na kal v jezírku nemáme zavedený do filtrace, ale zcela mimo jezírko na trávu, proto ten úbytek vody..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.116 (?), 10.6.2015 23:11

Tak to hoňte do filtrace, a do trávníku pak jen vodu s kalem z praní filtru. Ušetříte tak 9 z 10ti dílů vody.

cool

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ligor - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 25.177 (?), 10.6.2015 18:58

Zdravím, jeden takový výrobek má firma Vodnář. Ale osobně vodu nezměkčuji a to ji mám skoro stejné tvrdosti jako máte vy. Viděl jsem i jeden pokus s magnetem na přívodní hadici do UV lampy ale už jsem neviděl výsledek testu, ale z principu to pomoci může. Nebylo by lepší studnu obnovit a dopouštět jezírko ze studny? Je lepší si nechat udělat rozbor. Někdo má lepší vodu z vodovodu a někdo zase ze studny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 160.145 (?), 10.6.2015 19:21

Studna bohužel obnovit nejde. Když začala voda ubývat, přišel studnař, do studny vlezl. Studna je hluboká jen 8m, na dně studny bylo hodně písku, tak ho studnař začal vybírat, jenže v ten moment se začaly segmenty bortit a studnař měl co dělat, aby stačil vylézt ven. Pak nám řekl, že s tím nechce mít nic společného (ani se mu nedivím). Pak přišel jiný studnař, navrhl studnu u dna vyvložkovat- nechal nám na míru udělat trubku o průměru 70 cm. Výroba trvala 3 dny, ale za tu dobu se studna (spodní segmenty) sesypaly, zasypaly i čerpadlo, které se nedá vytáhnout a žádný studnař už nemá odvahu do studny vlézt (ale voda v ní stejně není- celý pozemek je na písku -oblast Týnce nad Labem)..tak že takové máme peripetie...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 9.6 (?), 10.6.2015 23:51

dobre vam radili, zachytavajte dazdovu vodu, ta je ma dobre vlastnosti a nezvysi vam tvrdost. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika