Užitková havěť - vosy



host - 13.252 (?) 
21.11.2013 22:37, zobrazeno: 12866x

Budu tady asi za vetřelce, ale já mám na zahradě oblíbené vosy.  Je to prosté, včely jaksi mizí (asi i díky pesticidům) a vosy odolávají. Ale k věci. Dneska t.j.  21. listopadu jsem objevila v našem roky nepoužívaném atelieru vosy. Živé, i když se už motaly z posledních sil, ale žily.  A tak se ptám, mají šanci alespoň některé přežít do příštího roku? Udělala jsem jim ve velké krabici vosí panelák a tam jsem dala všechna tři vosí hnízda, co jsem našla a vystlala to všechno naškubanými novinami.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 183.209 (?), 24.11.2013 9:58

U vos, sršní,vosíků, čmeláků atp. přežívají zimu pouze oplodněné samice(královny) skrytě v zemi ve škvírách atd.. kde jsou s naproto zpomaleným metabolismem v takové jakoby agonii(zimním spánku).Samci, dělnice s podzimem hynou.Nemají schopnost přežít zimu ze své biologické podstaty. Vosy, sršně,vosíci NIKDY nezabírají svá strará opuštěná hnízda. Všechna hnízda v sezoně jsou tedy vždy fugl nová.Je to taková pojistka přírody proti šíření chorob. Včely naopak přežívají jako celá kolonie tvořená speciální tzv. zimní generací dělnic, které společne zahřívají ve svém středu samičku(královnu) a sebe navzájem. Včely také na rozdíl od vos naopak nepohrdnou opuštěným úlem a již užitými plásty. jen tak od boku si dovolím tipnou, že jste našla spíše vosíky a zřejmě poslední dělnice, které čeká přirozená smrt. Pesticidy jsou stejně škodlivé i pro vosy.Samice se na jaře živí nektarem květů. Až později vylíhlé dělnice slídí po "mase" pro své larvy. Vosy, sršně,vosící jsou důležitým článkem v biodiverzitě přírody.Osobně se zvláště přimlouvám za nekonfliktní sršně.Pokud mají hnízdo, které není přímo třeba v domě apod... nechte je žít.Jsou schopné vyrabovat vosí hnízda v okolí například. vašich sladkých limonád na terase si všímat nebudou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 143.42 (?), 24.11.2013 19:01

Hmm, tak vosy opravdu v oblibě moc nemám, jelikož ty jsou ale veskrze otravné. Otravují návštěvu při stolování na zahradě, otravují psy při servírování čerstvého masa... Nadšená z nich nejsem, ale není to u nás žádná vosí kalamita a rozhodně bych jim neublížila... mají také právo na život. Sršně se v zahradě také vyskytují, je to pro mne celkem fascinující tvor, když tak (velký jako vosí jumbowink ) propátrává zahradu. Klidím se z cesty, to ano, budí respekt, jen zpovzdálí pozoruju. Tak jsem taky objevila, že na stavbu hnízd (pravděpodobně) mi oloupali polovinu šeříku z kůryindecisioncheeky Kde hnízdo je... netuším, ale u nás asi ne. Z vosíkama žijeme roky v míru, dělají si hnízda nad okny pod oplechováním a jsou to tvorové mírumilovní, jen občas zvědavě proletí ložnicí (jestli by tam třeba nebylo lepší místo k životuwink ) a pak zase odletí, tahajíc ty svoje dlouhé nožky za seboulaugh Okna umývám pomalu, nechám je, aby zjistili, že jim nic nehrozí a pak jen koukám, jak,,hlídka" sedí na hnízdě a obezřetně sleduje, co to vyvádímwink Jen jednou popíchali mamču, jelikož zrovna měli hnízdo u kohoutku na studni a ona se tam přihnala jak velká voda a ještě je postříkala... nevědouc, že tam bydlí... což teda zjistila záhycheekylaugh

Jste tady správněsmiley a za váš mírumilovný dotaz děkuju, i když na rozdíl od kolegy jsem jen,,pozorovač amatér" a moc neporadímsad

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 13.252 (?), 28.11.2013 20:00

Děkuji za krásné a milé psaní Vaše i to předchozí. Už jsem se bála, že tu budu za blba. Nerada bych si nechala ujít v příštím, snad opět parném létě, koupání vos v keramické misce z pod květináče. Je to super. Dám jim tam žbrďol vody a dívám se. Přiletí dvě tři a ty si jen ucucnou vody a namočí opatrně nožky. Pak se tam přiřítí další jako tornádo, namočí se do vody naprosto celá, přitom nožkama samozřejmě courá po dně a začíná s rachtáním. Mele křídly v teplé vodě a ukazuje těm ostatním srabáckým vosám, jak je odvážná. No a za pár minut se to opakuje s další adeptkou a dalšími divačkami. Škoda jen, že se nedají vycvičt jako hlídačky. Určitě by si každý dvounohý vetřelec rozmyslel brousit zatmy se štípačkami na drát kolem plotu. Jenže to vosy spí a zloději mají pré.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika