Topgigant



Stránky: 1,  2   
host - 81.144 (?) 
7.5.2022 4:03, zobrazeno: 3193x
Tuto odrůdu pěstuju letos sedmým rokem a už jsem z ní sklidil pěkných pár úrod, podnož myrobalán. Nahradil jsem jim před lety problémovou Těchobuzickou odrůdu a zvažuju, že i poslední z Těchobuzic přeštěpuju na Topgigant. Je to chutná a atraktivní raněji zrající slivon, kterou chutí a velikostí plodů odrůdy neznalý konzument zamění za renklodu a nebo takzvanou lidově řečeno blumu. Jsem s Topgigantem spokojen, jen škoda že hodně zradé plody mívají problém s moniliovou hnilobou v deštivém počasí a bývají též lákadlem pro hmyz, který je poškozuje. Perfektní odrůda konzumní slivoně vhodná i pro kuchynské zpracování. Dovedu si jí představit použít i na kvas a jsem v pokušení pustit se do jejího dalšího množení v budoucnosti. Velmi štavnaté plody při přezrání někdy trochu rosolovatí, ale v té době už jsou poměrně fádně sladké. Pro konzum je lépe je utrhnout o něco dříve.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 81.144 (?), 9.5.2022 22:10
Nejen Topgiganty ale i ostatní švestky v sadě jsou již odkvetlé a všude plno mšic. Asi nejvíc na nově vysazených stromečkách a na několika starých renklodách. Přitom bylo celou dobu takové sucho, ale stačilo těch pár milimetrů deště a stromy jsou oblepené. Začal jsem je stříkat přípravkem Sanium Ultra.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 81.144 (?), 15.5.2022 7:55
Z Topgigantů se mně podařilo mšice vyhnat a v každém případě budou potřebovat probírků plodů, což se o ostatním modrém ovoci říci nedá. Problém s mšicemi přetrvává nejvíc na dvou renklodách. Listy jsou svinuté a pro nesystémový přípravek Sanium Ultra je těžké je vyhubit. Navíc v tom mišmaši mšic mám podezření i na výskyt svilušek. Sanium Ultra má sice i částečný účinek ovicední, ale svilušky nezničí, a opět je problém s nesystémovostí. Renklody jsem tedy důkladně pozaléval a dal jim listovou výživu a uvidím co bude dál. V každém případě je příští rok v předjaří důkladně ošetřím sirnatým přípravkem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 81.144 (?), 29.5.2022 14:18
Kromě již zmíněné probírky musím některým Topgigantům vyvázat větve, aby nedošlo pod úrodou k polámání. Jedná se o stromy přeštěpované. Původní odrůda pozdně zrající Eleny nevyhovovala mým požadavkům z důvodu špatného dozrávání. Nyní jsou z některých Topgiganty a jiné čekají na přeštěpování v příštím roce. Podnož myrobalán, kmen Elena a vršek Topgigant, růst je bujnější než Topgigant na myrobalánu bez mezikmene.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10111) - 70.240 (?), 30.5.2022 11:56

Mně bude sloužit Topgigant jako dobrý nosič roubů jiných odrůd. Nohoře se mi dobře ujal tenký roub Haromy, která opět zašla. Také jsem si pěkně rozrouboval Harbelu, která roste slabě. 

Toptaste
Toptaste
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 81.144 (?), 30.5.2022 14:02
Haromu neznám, po záplavách jsem přišel o polovinu všech 12tiletých Toptastů na myrobalánu a čtvrtina z toho zbytku je pochřadlá a dlouhověkosti se nedožijí. Nikdy mně Toptasty nedělaly takové hrozny plodů jako máte na fotce. Jinak Toptasty jsou výborné na konzum, dobré na povidla, výtěžné pro přípravu kvasu, ale stačí se na ně špatně podívat (škůdci, mrazy, opylení) a žádná úroda není. Letos mám Toptasty úplně prázdně, nestříkal jsem pilatku. Pokud mně zůstane v sadě z těch 40 původně vysazených aspon 5 zdravých stromů, budu rád, pro mé malopěstitelství budou dostačující a víc je rozmnožovat nebudu. V mých podmínkách je plodnost Toptastů bohužel velmi nespolehlivá, i když plody jsou kvalitní a netrpí na moniliovou hnilobu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10111) - 70.240 (?), 30.5.2022 19:53 Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.144 (?), 1.6.2022 22:49
Já už do žádných novinek nejdu, poslední švestku kterou jsem koupil byl Topper na myrobalánu podle štítku. Originál roste velmi slabě, je zaštěpovaný až v korunce, to se dnes už moc u školkařských výpěstků nevidí a kmen je asi nějaká švestka. Možná ho zaštěpovali na odrůdu, která byla neprodejná... To co jsem si doma pokusně přeštěpoval roste trochu lépe. Prvních pár plodů tvarem připomínalo Valjevku, i když ta zrála o něco dřív. Ale pokud by to byla nakonec Valjevka tak půjde pryč...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.144 (?), 5.6.2022 17:41
Taková to mohla být krásná úroda, a nejen u německých odrůd Topgigant, Tophit a Jojo. Bohužel ze směru přicházejícího krupobití jsou ze 4 plodů na nejvíce exponovaných místech koruny 3 zasažené ledovou střepinou. Merunky už mám proti moniliové hnilobě téměř všechny postříkané a mohl bych pokračovat nejen u švestek, ale i zjizvených Malvazinek. Spotřeba postřiku v dnešním větrném počasí je enormní... Kdyby ten lijavec aspon srazil mšice, které se opět začínají objevovat, ale to ne. A to ty kroupy byly jen pár okamžiků, ne tak jako před lety, kdy byla na zemi vrstva, po které by se dalo lyžovat. Od hradu nikdy nepřišlo nic dobrého a potvrzuje se, že od Morkovic taky ne.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.144 (?), 12.6.2022 11:47
Včera znovu proveden postřik proti houbovým chorobám, které se šíří z ran způsobených krupobitím. Ošetřeny nejen Topgiganty, které se zatím poměrně drží, ale hlavně Jojo, kde dochází k rozjezdu moniliové hniloby. Při ošetření jsem nevynechal ani merunky, u kterých byl zásah také více než potřebný. Při dnešním koštu višní je jasné, že Prolectus budu muset zkusit i na ně, protože jim kromě krupek pomohly i děště a praskají.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika