Švestky v sezóně 2011



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
         
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1616) - 161.61 (?) 
26.11.2011 14:20
Pane Petře, naprosto s Vámi souhlasím.Při honbě za nějakými TOP HITY se zapomíná na osvědčené odrůdy (viz.Gabrovská a jiné).Málokdo to asi ví, ale tito němečtí rezistenti jsou přímo napumpovány šárkou při jejich šlechtění a tvorbě rezistence.Nikdo neví kam se to jednou rozjede.Příroda své nejlepší již možná vydala.Pro pár stroupků na jablkách jsme zapomněli na jejich kvalitu a mediální masáže nás stále nutí ke koupi těch nových a úžasných novinek.Aniž si to většina uvědomuje ty opravdu dobré a osvědčené odrůdy již nevlastní, mnohdy svojí zásluhou (sekera, pila,krumpáč v lepším případě přeroubování) - Mičurin II
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
host - 188.57 (?), 26.11.2011 18:32
V tomto roku sa snadno povie, že jablká mali "pár stroupků", keď bola teplá jar a okrem júla bolo až do zberu ovocia suché a teplé počasie. V minulom "plesňovom" roku títo hrdinovia striekali fungicídy o sto šesť, aby zachránili svoje staré dobré osvedčené odrody. Viac prispevateľov tu písalo, že napr. v krajinách na juh od nás (Maďarsko) striekali v jabloňových sadoch až 12x (!). Pritom neide iba o staré odrody. Nezabúdnem, ako vlani vyzerali v mojej záhradke nestriekané stromčeky Pink Lady, Gala a Braeburn. Plody čierné, lístie čierné. Aj to je daň za snahu pestovať za každú cenu vnímavé odrody. Je možné, že dnešné rezistentné "novinky" nemajú takú chuť ako odrody našich otcov, ale niektoré majú často chuť novú, ešte lepšiu ako tie staré. Dnes som sa napr. zahrýzol do jablká rezistentného kultivaru Sirius. Stručne hodnotím: rozprávka. Šťavnatá jemná dužina, harmonická chuť, príjemná korenistá dochuť. Pre labužníkov hotové pošušňáníčko! Po striekaných jablkách netúžim. Kto nepoznal, ako je príjemné pri rezistentoch nestarať sa o správný termín postreku a o výber toho najúčinnejšieho fungicídu proti chrastavitosti, ten nikedy nepochopí, o čom píšem. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 102.7 (?), 26.11.2011 18:33

Kdyby šlo na Domácích šveskách u šarky o pár stroupků, nikdo by to neřešil. Při silném tlaku choroby jsou plody často nekonzumovatelné.
   K příspěvku pana Paĺa - tak jako si ne vždy myslím to stejné jako on, tady jeho slova podepisuji. Letos jsem poprvé ochutnal odrůdu Luna a mohu ji směle zařadit do nejvyšší chuťové klategorie - mezi Rubinolu, Topaz a Goldstar. Otázkou je, jaká bude v chladnějším roce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1616) - 161.61 (?), 26.11.2011 22:07

Pane Pal'o a pane Vysloužil pěstujte si co chcete.My hrdinové postřikovačů postupujeme stále stejně a když se rok nevydaří, tak se svět nezhroutí(moje postupy jsem již prezentoval).Vnucujete nám klasikům vlastnosti o 10÷12 postřicích a další nesmysly vaší fantazie.Nikdo z nás to neprovádí.Jsou to účelové lži.Chápu že já a pan Petr z Pardubic Vám nejsme zrovna v době tzv. zpávných názorů po chuti ale jdeme svou cestou a tak i informujeme své zkušenosti.Čas ukáže kdo měl pravdu.Nikdy nejdu v názorech ze stádem.Mám svůj rozum.Vaše argumenty vůbec nesouvisí s tím co jsem napsal na téma "švestky 2011".Stále opakujete a bohužel i nepravdivě svoje jednostranné názory jak dobře nastavený flašinet.Mimochodem, dnes jsem ochutnal svůj Red Delicious a je bezkonkurenční. - Mčurin II

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10135) - 70.216 (?), 27.11.2011 13:03

Problém s nekonzumovatelností švestek v důsledku napadení šárkou nemám. Neříkám, že je to navždycky a rozumím, že je to leckde velký problém. Pan Vlastimil ho zřejmě se svojí starou švestkou nemá také. Co se týče jablek, tak nevyvracím nikomu, že novější rezistentní odrůdy nemusí být špatné, přesto originální, nenapodobitelné chutě některých starých odrůd jsou pro někoho prostě stále bezkonkurenční. Pro mě je to třeba Cox.reneta a její kříženci a hned za ní Mac Intosh a jeho kříženci. A právě kvůli této nenahraditelnosti udělají tito nadšenci všechno proto, aby se jejich plodů dočkali. To znamená leckdy i zvýšenou chemickou ochranu. K fotografiím pana Polehly bych chtěl říci, že nejen, že jsou jako s atlasu např. pana Suse, ale spíše jsou ještě mnohem povedenější, nemají zde na portálu konkurenci, a dávají chuť mít nejen stejně krásné plody, ale i krásné, zdravé sytě zelené listy bez kazu a příklad perfektně vedené zahrady vůbec. U mě osobně patří takto vedená zahrada do kategorie snů. Opravdu hezký zážitek z Vašich fotek pane Vlastimile.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1616) - 161.61 (?), 27.11.2011 14:08
Pane Petře, děkuji za uznání.Pohladilo mě to po duši a velmi si toho vážím.Zahradě opravdu věnuji valnou část svého volného času.Při mém sedavém zaměstnání je to výtečný relax a údržba fyzické kondice.Držím se hesla:("I užitková zahrada může být krásná").Oto víc mě mrzí názory některých přispěvatelů, kteří mě nálepkují známkou zrůdného chemika.Kdyby znali skutečný stav věci, nikdy by to nevyslovili ale oni nemají zájem ho znát.Člověk se těžko proti tomu brání.A mnohdy mám dojem, že je to jen kvůli tomu jak se dívám na dnešní stav českého ovocnářství.Ještě jednou díky pane Petře a hodně zdaru. - Mičurin II
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4492) - 38.136 (?), 27.11.2011 14:38

Pane Vlastimile, já taky používám chemii, ale po mých výpěstcích se jen zapráší. Neobávám se je podat ani mým prasynovcům /1 a 3 roky/. Vím, co si na ovoce a zeleninu dám a dodržuji ochranné lhůty, resp. je mnohonásobně překračuji. O tomto bych pochyboval u ovoce a zeleniny koupené v hypersuper. To moje rodina už ví. Nejvíce mně potěší závist sousedů, jaké krásné produkty mám, v jakém množství a kvalitě. Bez chemie by byl efekt poloviční. Ta zášť pramení z neznalosti, neinformovanosti a neochoty se učit. Už nežijeme v éře DDT. Hlavu vzhůru!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1616) - 161.61 (?), 27.11.2011 17:22

Hezký podvečer pane Kuky.Přesně jste to vystihl.Mám naprosto stejné zkušenosti a postupy. Takové abych toto ovoce mohl v klidu konzumovat a bez obav podat komukoliv.Však zájem je z okolí přátel obrovský.Za každý řádek Vašeho příspěvku se podepisuji. - Mičurin II

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 27.11.2011 20:54

Na toto vlákno jsem se dostal náhodou, protože nemám letos hodnotit co. Ale nedalo mi to, abych nepochválil poslední příspěvk Kukyho a ztotožňuji se s ním stejně, jako p. Polehla. Máme shodné zkušenosti.

 Rozdíl mezi mnou a p. Polehlou vidím pouze v tom, že p. Polehla dává přednost starým a chuťově přitažlivým odrůdám, které mu vyhovují. Já jsem v posledních 12 letech šel hlavně po novinkách, ale zdaleka ne jen po rezistentech, či registrovaných odrůdách. Vždy mě také zajímaly především domácí odrůdy. A asi bych neměl problém, aby mi kamarád přivezl nějakou cizí odrůdu ze Švýcarska, či jižního Německa. Ale nemám zájem.

 Za těch více než třicet let jsem na zahradě vystřídal celou řadu odrůd, některé však se nedožily ani deseti let. A některé další to asi také čeká. V současné době mám 3O odrůd jabloní, poslední, kterou jsem vsadil letos je Shalimar. Švestek mám 5 odrůd a potom další peckoviny. Vše ve tvaru vřetene. Ale letos už to jsou opravdu poslední ovocné stromky, které jsem vsadil. Jak začnou ubývat síly (resp. nedovolí klouby), stromků bude už jenom také ubývat.

Přeji všem, aby se nedali otrávit výkřiky typu, organické fungicidy zamořují domovní studny, nebo způsobují rakovinu dětí.

   PS. Nikdy v životě jsem si nekoupil jablko v obchodě či dokonce v marketu. Když už to bylo třeba ( např. letos), tak přímo od pěstitele.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10135) - 70.216 (?), 28.11.2011 17:51

Tak to já ano, pane Vinšálku, já v marketu ovoce nakupuji. A můžete se na mě proto horšit Vy, Palo i pan Vysloužil. Teď nedávno jsem kupoval o něco horší Lucasky a stále prvotřídní Konference. Říkáte, že když je nouze nejvyšší, kupujete ovoce od pěstitele. Já znám pěstitele, který stříká jablka proti strupovitosti od jara do podzimu každý týden. Vám i jiným by to možná neřekl. Ovoce ze supermarketů nevypěstovali na Marsu, rozdíl je v tom, že Vy víte, co jste do ovoce všechno napumpoval, kdežto u ovoce z obchoďáku to nevíte. A pěstitel Vám nemusí říkat pravdu. Já opravdu strach s chemie už nemám, protože spoustu škodlivin stejně sníte v jiných potravinách. Kdysi jsem začínal s ekologií u rajčat, ale všechny ty eko prostředky byly jaksi k ničemu. Někde nejspíš fungují, ale já jsem měl v polovině července po rajčatech. Naposledy mě vystrašil výzkum, který se dělal před lety, mimo jiné i na někdejším ministru životního prostředí Ambrozkovi. Zjistili, že on i jiní (my všichni) máme v krvi ze všech škodlivin nejvíce DDT, které je přitom víc jak 20 let zakázané. Co se dá dělat. Taková je realita. Na své zahradě ale používám jen to, co je nezbytně nutné. Například ale nektarinky, některé pozdní meruňky a broskve budu muset nejspíš proti strupovitosti stříkat také. Sami jste viděli moje strupaté až černé plody. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika