Stanley - jedna z nejužitečnějších odrůd minulosti



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?) 
30.8.2012 7:07

Ty plody tvarem připomínají Valjevku

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 12.162 (?), 30.8.2012 7:32

Zajímavý postřeh. Mne se to taky nepozdává. Rozhodnout by měl rozměr. Stanley je větší a v zralosti měkčí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 183.140 (?), 30.8.2012 13:51

No, řekl bych správný postřeh, ale Valjevka je Agenská x Stanley, tak by to mělo být vidět. Jinak stanley je poměrně dobrá, když vyzraje, i dost dobrá, mám za to je dřív ji trochu podcenili, když se psalo že je fádní. Jako standard sortimentu bych ji klidně nechal. david

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 30.8.2012 14:33

Stanley, podle mě, doplatila na to, že se u nás v zahradách objevila poměrně dávno, kdy tu rostlo ještě plno zdravých pravých švestek.  Tehdy panoval jakýsi "mýtus bosenské švestky" , která je úrodnější a má plody větší, sladší. Všichni o ní mluvili a málokdo ji viděl. Stanley, třebaže nepocházela z Balkánu, měla být jejím pokračovatelem. Ukázalo se ale, že na pravou švestku chuťově nemá a řada pěstitelů na ni proto zanevřela. Až většinu švestek zdecimovala šarka a rozšířily se tolerantní pološvestky (často s neadekvátní reklamou), ukazuje se, že Stanley mezi nimi rozhodně nehraje druhé housle. Dokonce v jedné poměrně široké a vědecky vedené studii MZLU srovnávající asi 2 desítky odrůd pro jednotlivé účely zpracování (konzum, sušení, kompoty, destilace...) se Stanley překvapivě umístila na čelním místě v kategorii povidla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 30.8.2012 14:51

O podobnosti plodů Stanley, Valjevka, Jojo jsem sice psal, ale přesto je záměna těchto odrůd za Stanley spíše vyloučena. Stanley je chuťově notoricky známý. A hlavně doba zrání tohoto stromu odpovídá odrůdě Stanley i špičaté, vztyčené, větší plodonoše. Odpovídá i charakter růstu koruny. Klidně bych si na Stanley vsadil, i když jsem tento stromek kupoval s visačkou Valor. Chápu, že tvar "žárovky" může být matoucí. Jedině snad, pokud mě přesvědčíte, že jsem v minulosti vždycky kupoval a konzumoval Valjevku, místo Stanleye.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 30.8.2012 19:53

Tomu, že se Stanley umístil na čelním místě v kategorii "povidla" bych klidně věřil. Povidla jsem z něj sice nevařil, ale zkoušel jsem před lety z přezrálých a sladkých Stanleyů ty nejjednodušší a nejrychlejší švestkové buchty zvané "chlejsty na plech" a to i ze zmražených přezrálých plodů a výsledný produkt měl vždy velmi dobrý švestkový šmak. Velká vhodnost zmražování této odrůdy je věc všeobecně známá. Takže neváhajte a naplňte si s nimi mrazák. Myslím, že se Stanley stále hodně vysazuje a to kvůli jeho vhodnosti na všelijaké zpracování. Jak by taky ne, když je to tak spolehlivá odrůda. Ještě jich na stromě pár mám a ty, které mají ještě pevnou dužninu jsou minimálně velmi dobré, lepší, než když jsem je některé trochu předčasně otrhal, aby mně zpříjemnily cestu k sousedům.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 3.3.2013 10:06

Odpovídám dodatečně pánovi z vlákna Královna Viktorie..., jaké kouzlo má pro mě Stanley. Takže větší, přítažlivé plody vyrovnané velikostně i chuťově. Snadné tvarování stromu, udržení plodonosného obrostu i na spodní části starších větví (jeho dlouhověkost), pravidelná vysoká plodnost. Chuť plodů v pevném stavu je příjemně mírně aromatická, osvěžující, později v měkkém stavu výraznější a velmi sladká. O plodnosti a dobré chuťové kvalitě to platí zde. Nevím, jak jinde. Přikládám fotky tvaru pupenů odrůdy. Jsou větší, s méně zaobleným typicky špičatým tvarem.

Stanley - pupeny
Stanley - pupeny
Stanley - pupeny
Stanley - pupeny
Stanley - pupeny
Stanley - pupeny
Stanley - pupeny
Stanley - pupeny
Stanley - pupeny
Stanley - pupeny
Stanley - pupeny
Stanley - pupeny
Stanley - pupeny
Stanley - pupeny
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 3.3.2013 12:51

Misto Joja jsem teda vybral jinou odrudu a to Amers... na jeho vzniku se podilel Stanley, ale mnel by byt jeste vice urodnejsi, tak casem uvidime.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 3.3.2013 22:07

Ted koukam na stare hodnoceni svestek vzhlem k zpracovani v potravinarskem prumyslu.Celkem mne zarazilo hodnoceni, tady dost zavrhovane odrudy, Cacanska nabolja.A naopak celkem velky propad Hanity.

Degustace povidel, sušených plodů a kompotů odrůd slivoně

V našem příspěvku uvádíme výsledky degustace povidel, sušených plodů a kompotů, které byly připraveny z nových odrůd slivoně. Velmi dobré hodnocení kompotů bylo u odrůd ´Švestka domácí´, ´Valjevka´, ´Gabrovská´, ´Anna Späth´, ´Elena´, ´Stanley´, ´Veeblue´ a ´Čačanska najbolja´. V obou letech propadla odrůda ´Valor´. Hlavním nedostatkem byla výrazně špatná konzistence plodů. Do skupiny neúspěšných odrůd dále patřily ´Empress´, ´Katinka´, ´Herman´, ´President´, ´Bluefree´ a překvapivě také odrůda ´Hamanova´. Odrůdy vhodné ke zpracování na povidla byly kromě ´Švestky domácí´ i ´Stanley´, ´Katinka´, ´Chrudimská´, ´Anna Späth´, ´Gabrovská´, ´Valjevka´ a ´Čačanska najbolja´. Výrazně nejhorší hodnocení dosáhla odrůda ´Voyageur´. Rovněž povidla z odrůd ´Čačanska lepotica´, ´Hanita´, ´Bluefree´, ´President´ a ´Herman´ nebyla příliš dobře hodnocena. Mezi nejlépe hodnocené odrůdy sušených plodů patřily ´Švestka domácí´, ´Gabrovská´, ´Anna Späth´, ´Valjevka´, ´Čačanska najbolja´ a překvapivě i velmi raně zrající odrůda ´Herman´. V obou letech byly nejhůře hodnoceny sušené plody u odrůdy ´Hanita´. Dále horší hodnocení bylo u odrůd ´Minerva´, ´Katinka´, ´Empress´ a ´Voyageur´. Na základě dosavadních předběžných výsledků je možné doporučit pro zpracování téměř všechny odrůdy. Nejlépe hodnocené výrobky byly z odrůd ´Anna Späth´, ´Čačanska najbolja´, ´Gabrovská´, ´Stanley´ a ´Valjevka´. Naopak nejhorší hodnocení bylo u odrůd ´Hanita´, ´Valor´ a ´Voyageur´.

Garant vysledku Paprštein František  Ing.  CSc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 4.3.2013 9:55

Rostine, já jsem netvrdil, že Hanita má přebytek cukrů. Naopak se musí čekat až ostře kořenitou kyselost nějaký ten cukr doplní. Pak je pro mě dokonáno a lahůdka je na světě. Je možné, že v horších polohách se mnoho cukru nedostaví a bez toho cukru zůstanou plody ostře kyselé. Anna Späth je sladká dost, ale nevím jak je to z plodností. Pan Vysloužil doporučil místo Anny Späth odrůdu Veeblue, která má lepší plodnost. Jak je vidět, tak na povidla figuruje také, ale v databázi šumperáček je hodnocena jen jako chuťově dobrá až velmi dobrá, což by zaskočilo nejenom mě, ale například jistě i pana rosti&slavíka. U Valjevky prozatím "krčím rameny" a kdo zná Empress a President, tak tomu je jasné, že by je na povidla nepoužil. Kouzlo Presidentu je v něčem jiném (viz. vlákno "slivoň President" nebo "švestky v sezóně 2011 a 2012").

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika