|
Stanley - jedna z nejužitečnějších odrůd minulosti
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 92.38 (?) 4.3.2013 17:44
Ono to s těmi povidly z méně sladkých pološvestek není tak zlé. Dříve se povidla vařila 10 a více hodin v ze švestek vcelku, bez cukru, po rozvaření se přecedila přes povidlová síta a nakonec se svařila do tuhé konzistence. Taková povidla se skladovala klidně v otevřeném hrnci několik let a nekazila se. Před použitím ji hospodyně rozmíchávaly dochucovaly, ředily, kořenily. Suroviny (švestky, ale i durancie) a poměr cukrů a kyselin v nich hrály rozhodující roli pro kvalitu výsledného produktu.
Dnes se vaří povidla z vypeckovaných švestek s přídavkem octa, cukru do polotuhé konzistence, nakonec se obvykle sterilují nebo chemicky konzervují. Důležilé jsou obsah vody a sušiny, neboť na nich závisí délka vaření i výtěžnost. Chybějící cukr i kyseliny není problém dodat, podstatu chuti tvoří karamel. Pro povidla proto hledáme takové švestky, které mají především méně vody a hutnější dužinu. Obsah cukru sice oceníme, ale jeho nedostatek není problém. Jednou z takových odrůd je třeba Katinka.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 5.3.2013 8:20
Leckomu může dokonce chuť pravých povidel bez přídavku cukru připadat málo sladká, přece jen i když je zcela vysmažíme, nikdy nedocílíme takové intenso sladkosti jako u jamů. Je to tak, levný cukr smazává rozdíly v odrůdách co se týče vhodnosti pro povidla. Osobně považuju za špičkovou odrůdu pro neslazená povidla Durancii, co se obsahu cukru, odolnosti a celkové úrodnosti týče, nebyla doposud překonána...
Ing. Fidla
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář (306) - 255.117 (?), 5.3.2013 9:59
Dobrý deň prajem,
súhlasím s Vami, že cukor stiera chuťové rozdiely, a to je škoda. V obchode už pravý lekvár nenájdete. Chvalabohu každý si môže navariť podľa svojej chute.
Ja mám lekvár rád, a pripravujem si zásobu vždy keď mám po ruke dobre dozreté ovocie. Robím ho z ovocia so šupkami, bez kôstok. Pokrájam resp. pomeliem na pyré, podlejem troškou vody, a pečiem v hlbokom plechu v peci pri cca 120-130 °C niekoľko hodín, 10 či 12 alebo aj 16, podľa požadovanej konzistencie. Výsledkom je "asfaltovitá" hmota, chutí božsky a nerozteká sa, hodí sa do buchiet či koláčov.
Klasika je zo sliviek, ale dá sa navariť z akéhokoľvek ovocia, a chuť je častokrát veľmi prekvapujúca. Robil som lekvár z letných hrušiek, z marhúľ, čerešní, višní, bazy... skúšal som aj muštové hrozno, poviem vám chuť jedna báseň.
Zaujímavé je, že v angličtine nemajú na lekvár slovo.
Aj u nás, teda tam kde som vyrastal (okolie Žiliny), bola Durandzia považovaná za najlepšiu slivku na prípravu lekváru. Bohužiaľ teraz bývam na dolniakoch, tak sa musím zaobísť bez nej.
Peter
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář (281) - 185.4 (?), 5.3.2013 10:37
To hodnoceni odrud mne zaujalo prave pro univerzalnost Stanley.A kdyz se to tak secte, tak se dostaneme k tomu, ze kazda... skoro kazda... odruda ma pro nas nejaky ten prinos.Hanita pro mnohe z Vas perfektni, jakozto stolni odruda.Kdezto takova Nabolja, chutove fadni, na druhou stranu obstoji v jinem zpracovani.Tak proc ji nemit, kdyz je pro ni misto a vyuzit ji proste k zpracovani na povidla, kompoty ci suseni.Nekde jsem tady cetl prispevek, ze takovy kompot s Nabolji je opravdova delikatesa.Pro nadsence pestovani svestek, ktery je prostorem omezen pak urcite si nebude porizovat Hanitu na jidlo a Nabolju na kompotovani, ale sahne prave po univerzalnim Stanley.Bylo by zajimave, kdyby se naslo jeste nejake srovnani odrud svestek a to z jineho finalniho zpracovani a to slivovice.Kazda dobre udelana slivovice je dobra, ale kazda chutna jinak.Ktera je ta nejlepsi asi vime, ale jak by dopadly vzorky destilatu dnesnich tolerantnich svestek ci polosvestek?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|