Stanley - jedna z nejužitečnějších odrůd minulosti



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?) 
4.3.2013 17:44

Ono to s těmi povidly z méně sladkých pološvestek není tak zlé. Dříve se povidla vařila 10 a více hodin v ze švestek vcelku, bez cukru, po rozvaření se přecedila přes povidlová síta a nakonec se svařila do tuhé konzistence. Taková povidla se skladovala klidně v otevřeném hrnci několik let a nekazila se. Před použitím ji hospodyně rozmíchávaly dochucovaly, ředily, kořenily. Suroviny (švestky, ale i durancie) a poměr cukrů a kyselin v nich hrály rozhodující roli pro kvalitu výsledného produktu.
   Dnes se vaří povidla z vypeckovaných švestek s přídavkem octa, cukru do polotuhé konzistence, nakonec se obvykle sterilují nebo chemicky konzervují. Důležilé jsou obsah vody a sušiny, neboť na nich závisí délka vaření i výtěžnost. Chybějící cukr i kyseliny není problém dodat, podstatu chuti tvoří karamel. Pro povidla proto hledáme takové švestky, které mají především méně vody a hutnější dužinu. Obsah cukru sice oceníme, ale jeho nedostatek není problém. Jednou z takových odrůd je třeba Katinka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 213.119 (?), 4.3.2013 19:58

Tento příspvěvek zařazuji do kategorie - Paměť národa  -  děkuji!

Jarin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.156 (?), 5.3.2013 8:20

Leckomu může dokonce chuť pravých povidel bez přídavku cukru připadat málo sladká, přece jen i když je zcela vysmažíme, nikdy nedocílíme takové intenso sladkosti jako u jamů. Je to tak, levný cukr smazává rozdíly v odrůdách co se týče vhodnosti pro povidla. Osobně považuju za špičkovou odrůdu pro neslazená povidla Durancii, co se obsahu cukru, odolnosti a celkové úrodnosti týče, nebyla doposud překonána...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 255.117 (?), 5.3.2013 9:59

Dobrý deň prajem,

súhlasím s Vami, že cukor stiera chuťové rozdiely, a to je škoda. V obchode už pravý lekvár nenájdete. Chvalabohu každý si môže navariť podľa svojej chute.

Ja mám lekvár rád, a pripravujem si zásobu vždy keď mám po ruke dobre dozreté ovocie. Robím ho z ovocia so šupkami, bez kôstok. Pokrájam resp. pomeliem na pyré, podlejem troškou vody, a pečiem v hlbokom plechu v peci pri cca 120-130 °C niekoľko hodín, 10 či 12 alebo aj 16, podľa požadovanej konzistencie. Výsledkom je "asfaltovitá" hmota, chutí božsky a nerozteká sa, hodí sa do buchiet či koláčov. 

Klasika je zo sliviek, ale dá sa navariť z akéhokoľvek ovocia, a chuť je častokrát veľmi prekvapujúca. Robil som lekvár z letných hrušiek, z marhúľ, čerešní, višní, bazy... skúšal som aj muštové hrozno, poviem vám chuť jedna báseň.

Zaujímavé je, že v angličtine nemajú na lekvár slovo.

Aj u nás, teda tam kde som vyrastal (okolie Žiliny), bola Durandzia považovaná za najlepšiu slivku na prípravu lekváru. Bohužiaľ teraz bývam na dolniakoch, tak sa musím zaobísť bez nej.

Peter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 5.3.2013 10:49

Pán Peter, máte pravdu, povidla (lekvár) z durancií byl skutečně výborný. Mimochodem právě proto, že byl docela sladký i bez přidaného cukru. Vaší technikou by se ale nedělal dobře. Durancie by se Vám vypeckovat nepodařilo, s peckami je nepokrájíte ani nepomelete na pyré a ani rozpečení v troubě celých plodů bez míchání nejde dobře.
     Taky jsem zkoušel povidla i z jiného ovoce - tedy jen z hrušek a jablek. Hrušková jako typická svoují příchutí po pracharandě, zato jablečná jsou velmi chuťově probná těm švestkovým. Je to tím, že v chuti všech povidel dominuje ten karamel. Bohužel na to žehrají profesionální výrobci švestkových povidel a futrují je jablky ve vysokém procentu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 12.162 (?), 5.3.2013 10:57

Můj otec dělal varny na povidla a druranzie se rozvařily a pak se na kovovém sítu pasírovaly (oddělení pecek, zda i slupek, to už si nevybavuji) a poté se dovařily. Trvalo to do půl noci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 255.117 (?), 5.3.2013 11:32

Presne tak ako píšete - Durandzie sa museli rozvariť a pasírovať. Pyré potom šlo na plech. Výhoda pečenia je v tom, že sa nemusí stále miešať. Je to zaujímavé, ale neprihorí. Hruškové povidla sú pochúťka, napr. na frgále, mňam :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 5.3.2013 10:37

To hodnoceni odrud mne zaujalo prave pro univerzalnost Stanley.A kdyz se to tak secte, tak se dostaneme k tomu, ze kazda... skoro kazda... odruda ma pro nas nejaky ten prinos.Hanita pro mnohe z Vas perfektni, jakozto stolni odruda.Kdezto takova Nabolja, chutove fadni, na druhou stranu obstoji v jinem zpracovani.Tak proc ji nemit, kdyz je pro ni misto a vyuzit ji proste k zpracovani na povidla, kompoty ci suseni.Nekde jsem tady cetl prispevek, ze takovy kompot s Nabolji je opravdova delikatesa.Pro nadsence pestovani svestek, ktery je prostorem omezen pak urcite si nebude porizovat Hanitu na jidlo a Nabolju na kompotovani, ale sahne prave po univerzalnim Stanley.Bylo by zajimave, kdyby se naslo jeste nejake srovnani odrud svestek a to z jineho finalniho zpracovani a to slivovice.Kazda dobre udelana slivovice je dobra, ale kazda chutna jinak.Ktera je ta nejlepsi asi vime, ale jak by dopadly vzorky destilatu dnesnich tolerantnich svestek ci polosvestek?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 5.3.2013 11:55

Vhodnost na pálení, tuším, v tom Paprštějnově grantu nezkoumali. Mohu-li mluvit za sebe, nikdy jsem destilát z jediné odrůdy nepřipravoval. Usuzovat mohu pouze z chuti a aromatu plodů dané odrůdy. Obávám se, že - na rozdíl od povidel - destilát z méně sladkých a ne tak aromatických pološvestek bude stěží dosahovat kvality pravých pozdních švestek a durancií. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 6.3.2013 0:08

V tom mate stoprocentni pravdu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika