Prepad plodov slivky



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
            
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 217.52 (?) 
9.7.2013 12:08

Neviem presne ceske/slovenske oznacenie, ale v nemeckych weboch sa toto predcasne cervenanie a nasledny opad oznacuje RÖTELN. Suvisi s dazdivym pocasim pocas/po kvete (tohtorocne dazde, povodne).

Preklad :

RÖTELN / rubeola

Vyskytnu sa počas raného rastu ovocia fyziologické poruchy - napríklad tým, že je chladné, vlhké počasie - niektoré druhy ovocia (ceresne, slivky...) padaju predčasne. Zvyčajne, sa najprv zafarbia to tmavočervena. Da sa tomu len ťažko vyhnúť.

Link zde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 10.7.2013 13:03

Podobné modřiny jsem před lety zaznamenal u ZR, ač výši úrody to moc neovlivnilo. Od té doby jsem tento jev nepozoroval.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 160.165 (?), 14.7.2013 17:03

Vzpoměl jsem si, že jsem před 3 lety na začátku léta použil Roundup k likvidaci trávy u plotu. Kousek od plotu je stará švestka a v plotě bylo vpleteno taky pár výhonů asi z jejích kořenů, ty jsem taky pokropil. A ta stará švestka pak měla všecky plody špatné. Vloni to zmrzlo a opadalo, tak se nedá nic vyvozovat. Ale PROČ letos jsou zatím její plody pěkné (i přes flekaté listy) a strom je v dobré kondici, na rozdíl od mladého Joja, které bylo daleko od toho Roundupem ošetřeného místa a postřik se ho nijak nedotkl. Źe by nějaká rezidua Roundupu v zemi umožnila tomu starému stromu místo smrti lépe odolat nějaké nemoci? Je možná i tato spojitost?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 14.7.2013 18:39

Reziduia Roundupu nemohou pravděpodobně v půdě zůstávat, a zaniknou.Účinné látky, které proniknou rostlinou ke kořenům, zaniknou zároveň s ní.Ale to Vám asi zdejší odborníci upřesní.

Ptáte se proč letos starší švestka prosperuje, ale mě to připadá, jako by Vám to vadilo.Neptejte se proč letos prospívá, a těšte se z předpokladané budoucí úspěšné úrody.V žádném případě nemohl tří roky starý postřik místo zániku stromu letos posílit jeho kondici.

Spíše hledejte příčiny neůspěchu u Joja, u kterého by neměl tři roky starý postřik Roundupem vzdálený od stromku nějak souviset.Neznám příčiny, ani příznaky na Vašem stromku, ale letos se většině pěstitelů dělají na plodech Joja modře zbarvené fleky, které můžou, a nemusí souviset s letošní chladnější sezonou.Ještě vegetační rok neskončil, úroda nedozrála, a vše se může v dobré obrátit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 160.165 (?), 15.7.2013 17:39

Jasně, že se raduju z množství nasazených plodů. Nevadí mi to, jen jsem prostě nedovedl pochopit, proč ten starý strom, který jsem už chtěl shodit, se najednou dostal do takové kondice a v kontrastu s tím je Jojo, které má modřiny. Ano, ty se na Joju objevily kdekomu a je to zřejmě jiný případ. Omlouvám se, tu myšlenku jsem tak postavil asi, řekněme, z 95% schválně. Ale bylo to proto, že jsem asi chtěl slyšet to, co jste zrovna napsal. Zbývajících 5% jsou moje spekulace, že třeba ten Roundup mohl na kořenech té švestky svým odbouráváním pomoci některému druhu půdních bakterií, které se kamarádí s kořeny toho stromu (selektivní symbióza?) na úkor jiných a pod. Jen teorie, nápad, nic víc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Milan Fiala - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 95.245 (?), 7.7.2013 17:33

Možno je to aj podpnikom na podpniku mirobalan to slivka Toptaste nerobi ale na podpniku wangenheim sa plody scvrknu zmodraju a opadnu.

TOPTASTE podpnik wangenheim
TOPTASTE podpnik wangenheim
TOPTASTE podpnik myrobalan
TOPTASTE podpnik myrobalan
MALVAZINKA podpnik wangenheim
MALVAZINKA podpnik wangenheim
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10136) - 184.146 (?), 7.7.2013 18:15

Tak obsypané větve Toptaste na myrobalánu jsem zatím neměl. Na obrázku Toptaste-wangenheim je podle tvaru plodů zřejmě Valjevka. Myslím, že jste ji zde minulý rok představoval obtěžkanou velmi slušnou úrodou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 7.7.2013 21:02

Ještě k tomu Hermanu. Tento extrémní propad jsem letos zaznamenal poprvé (pomíjím květnové mrazy loni a předloni). Podnoží to být nemůže, na St. Julien ostatní odrůdy (Valjevka, Stanley, Althanova) jsou v pohodě. Zřejmě to bude kombinace mokra a chladu + vliv stanoviště, téměř celé dopoledne je zastíněné.

Úvaha p. Vysloužila, proč moje poškozená Rubinola plody drží, je velmi racionální a bude asi nejblíže pravdě. Její plůdky přežily i loňský květnový mráz, ale v horní polovině korunky byly velice droboučké, zřejmě z nedostatku živin. Proto jsem jí letos věnoval mimořádnou pozornost s listovou výživou a plody zatím vypadají velikostně dobře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 9.7.2013 10:22

Ptal jsem se pana Vinšálka, i pana Vysloužila zda se už v minulosti opakoval letošní propad, a znehodnocení plodů Hermana.Zvláště chci připomenout katastofický mokrý rok 2010,kdy u nás pršelo tři měsíce v kuse, s minimem slunečního svitu.Pan Vinšálek zdělil, že toto zaznamenal poprvé, i když nemůžeme čekat u šestiletého vřetena dlouhou plodnou historii.Pane Vysloužile jak se na Vaších plodech Hermana projevil mokrý rok 2010?Opakoval se někdy u Vás letošní 95% propad plodů Hermana?Zajímá mě zda tyto nezdary připisovat k záporným vlastnostem odrůdy, nebo je to horší polohou, či povětrnostním vlivům.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 102.201 (?), 9.7.2013 17:22

Fatální propad Hermanůjsem letos zaznamenal poprvé. Je pravda, že násada plodů byla letos rekorní, konečná úroda bude ovšem mizerná. Údaje z německého serveru jsou přesvědčivé. Soudím, že se muselo setkat víc aspektů, vlhlké počasí je často, ale takové červenání a následný propad jsem dřív neviděl. Samotný déšť to asi nezpůsobil. Opakuji, že jednu větev Hermana mám naroubovanou i na stromku Čačanské rodne. Zatímco čačanka je ověšena zelenými plody, větev Hermana opadala do jedné. Tedy nemůže jít pouze o polohu či zevní vlivy (i když roli samozřejmě sehrály), nýbrž důležitou roli hraje i odrůda. Krom Hermana jsem to pozoroval na Topfirst (silně) Jojo,  Č. lepotica (méně). Zajímavé taky je, že nejvíc postižené slivoně rostou na nejvyšším místě zahrady - tedy nejsušším.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika