Letní střih mladého stromku



PavelO - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 125.152 (?) 
10.7.2013 20:38, zobrazeno: 5611x

Zdravím vás letos na jaře jsem vysadil dvě švestky. Jedna je Stanley a ta druhá už nevím. Chtěl bych ji zastřihnout a potřeboval bych poradit jak ji střhnout.

Stanley je docela malý výškově 1,5m a první větve začínají tak 60 až 70 cm nad zemí. je ale pěkně rozvětvený a já nevím jestli je mám nechat nebo je mám ustřihnou a začít tvarovat korunu víš.

Ta druhá je zas docela dlouhá s velkými přírustky, zhruba 60 cm, ale zase nemá ideálně rozvětvené větve na korunu. Hlavní terminál nepokračuje, pouze dva postraní přírůstky by se dali zatvarovat násilím. ten nejvrchnější přírůstek je slabší jak přírůstek pod ním. A včíl vůbec nevím který nechat a jak donutit stromek aby vyhnal postraní větve.

Dal jsem k fotkám pet lahev aby byla trochu patrná velikost stromků.

Můžete mi prosím někdo poradit. Díky Pavel

Stanley
Stanley
Stanley jiný pohled
Stanley jiný pohled
Stanley detail 1
Stanley detail 1
Stanley detail 2
Stanley detail 2
Druhá švestka
Druhá švestka
Druhá švestka jiný pohled
Druhá švestka jiný pohled
druhá švestka detail
druhá švestka detail
druhá švestka detail 2
druhá švestka detail 2
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 11.7.2013 11:48

Těžko radit, ono je taky třeba vědět, co chcete vypěstovat, jak vysoko se má větvit, jaká má být konečná velikost...

Bych řekl, že chyba byla už při střihu po výsadbě. Jste tam asi nechal vetvičky poněkud chaoticky a včil růst chaoticky pokračuje. Měl jste tam nechat jen větvičky, které by se hodily do budoucí koruny a ne ty co tam byly narostlé na nevhodných místech a bylo vám je líto odstřihnout.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 11.7.2013 12:45

U prvního stromku Stanley bych letní řez vynechal úplně a výchovný dělal v předjaří. U druhého jistě taky,  tam je ale   možné zakrácení příliš dlouhých přírůstků za vegetace k lepšímu rozvětvení korunky. Nejsem si jist, zda není trochu pozdě, je otázkou,  zda zakrácené letorosty stihnou vyrašit předčasný obrost

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 11.7.2013 20:11

U nově zasazených stromků bych v tuto dobu už letní řez nedělal, protože by byl asi k ničemu.Stromek teprve vytváří kořenovou soustavu, nemá dostatečný tlak mízy, a letním řezem by se moc nepodpořila žádaná tvorba předčasného obrostu.V tuto dobu bych stromek nechal, ať vytvoří na co má síly, a aby to co vytvoří řádně vyzrálo do zimy.Příští jara dělat každoroční řádné výchovné řezy, a tím že by bylo dobré už vědět jak vysoko bude začínat korunka, a níže položené větve odstranit.U posledních snímků je stromek dost pokřivený.Je třeba ho vyvázat do rovné, svislé polohy ke kůlu.Taky se mi líbí zařazení rozpěrných kolíků, ale mám pocit, že jsou na níže položených kosterních větví, které pravděpodobně majitel v budoucnu odstraní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PavelO - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 76.46 (?), 12.7.2013 9:19

Pánové moc děkuji za reakce stromky tedy ostříhám na jaře. Když jsem je sázel tak jsem je zastřihl podle mého nejlepšího svědomí něco jsem si o tom přečetl, ale je vidět, že jsem v tomto cucák a zkušenosti chybí. Dlouhý pokroucený stromek slibuji přivázat ke kůlu a vyrovnat snad 2 měsíce, takže to udělám. U Stanleye to spodní patro bylo založeno když jsem ho kupoval, zdálo se mi nízko, ale bylo mi líto ho úplně odstřihnout a teď vím, že jsem to měl udělat hned, no co už to jsou zkušenosti k nezaplacení.

Čeho jsem si včera všiml tak na tom dlouhém stromku je už šárka, tak jsem z toho takový smutný, má být sice vůči šárce tolerantní, ale už tak malý stromek tak flekatý.

Děkuji všem Pavel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 12.7.2013 9:47

Mám zkušenost, že když jsem koupil slivoň u kvalitního prodejce, tak 2-3 roky (někdy i víc)  byla bez šarky, než ji zákonitě v infikovaném prostředí dostala. Stromek ale míval déledobě lepší zdravotní stav než např. vysazený z infikovaného odkopku. Příznaky na listech v prvním roce po výsadbě značí - dle mého - infikovaný školkařský materiál a tedy pochybný zdroj (často severně od hranic).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
PavelO - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 76.46 (?), 12.7.2013 12:13

Pane Vysloužile, tak to se asi nedozvíme, protože mám šárku v zahradě snad na všem a nejvíc na ranné meruňce která je vzdálena od švestky tak 7 metrů, takže jsem to mohl zanést při stříhání na nůžkách (teď už vím že mám nůžky desinfikovat). Stromek jsem koupil v Želešicích u Brna a jestli na něm šárka byla to si netroufám tvrdit. Co je ale zvláštní tak na meruňce na listech není vůbec nic, ale na plodech a peckách jsou skvrny a pecky snad už úplně bílé jak jsou ty skvrny velké. Nicméně meruňka plodí a daří se jí. Je fakt že plody nejsou nijak chutné, ale to může být odrůdou a tím že jsou ranné. Ostatně je dávám do bečky až se rozplesknou na zem.

PavelO

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika