Hlavní směr vědeckého výzkumu v oblasti potírání PPV jakým se věda ubírá se mi nezdá správný.Ještě žádná genová modifikace nedokázala vyšlechtit kvalitní chutnou švestku.Máme k dispozici obrácenou rezistenci u Joja, která funguje spolehlivě, ale na pochutnání to není.Vědci pátrají co s čím pokřížit, aby ve výsledku dostali rezistentní genový materiál(ten pak draze prodávali).Jednou se to může podařit, ale jsem skeptický jestli výsledek bude taky chutnat... a taky náč nám bude jedno rezistentní cv, když ostatní odrůdy budou strádat.Chtělo by to radikální plošné řešení.
Nezříkal bych se pěstování chutných odrůd, variacích pravých domácích švestek, a raději bych obrátil směr vědeckého pátrání na hlavní cíl, kterým by bylo najít lék pro ozdravení stávajících chutných odrůd švestek typu DV.