Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Od více lidí mám info, že některé (ne-li všechny) rostliny (typicky rajčata) rostou a plodí ve skleníku z určité stránky hůře. Možná právě toto souvisí s tím, že rostliny UV záření potřebují. Ultrafialové záření stimuluje u rostlin větvení stonku, omezuje dlouživý růst, dochází ke zvětšování listů, má vliv na tvorbu některých vitamínů nebo bílkovin. To jsem se včera dočetl. Ve větší míře (než je přirozená) samozřejmě škodí. Za přirozenou míru považuji tu, která projde skrze atmosféru. Když už dám za skleník mailant, chci, aby tam rostliny rostly přirozeně a plodily zdravou zeleniny. Navíc UV záření může bránit některým škůdcům, kterým se jinak ve skleníku daří.

K tomuto hledání mě donutil zdejší starší příspěvek, který kvůli potřebě UV propagoval polykarbonát oproti sklu. To má ale zásadní problém. Samotný polykarbonát "možná" UV záření propouští víc, ale aby nezpůsobilo jeho rozpad, má na sobě UV filtr, takže možná právě proto odfiltruje UV více, než klasické sklo, jak je vidět v přiloženém grafu.

Křemenné sklo vznikající tavením čistého SiO2 (křemene) UV propouští. Běžné sklo je obohaceno příměsi (Na2O, CaO, MgO, Al2O3) pro snížení teploty tání z 1500 na 500-600 st.C. a pro lepší tvarovatelnost. To má negativní vliv na zhoršení prostupu světla (hlavně UV),  pevnosti a tepelné roztažnosti.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika