Réva ze semínka - pecičky



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
            
host - 96.41 (?) 
28.4.2011 16:48

Dobrý den.Mám stejný problém se skleníkovou révou, zakoupenou v Kruhu před 8mi roky. Nekvete. Na několikátý dotaz mi bylo zděleno že to není možné, jestli mám doklad, že mi pošlou jiné.venkovní réva 0.5 m před skleníkem plodí v pohodě Hnojím, zalévám a nic.Takže taky nevím co sem koupil. Pepa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
host - 145.44 (?), 28.4.2011 7:42

No a i kdyby. Za pokus to přece stojí... Je to mé hobby... Navíc jsem viděl keře vyrostlé ze semínek a neshledal jsem na nich nejistého.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 114.177 (?), 14.6.2011 22:37
Zdravim Osobne bych vam to nedoporucoval vysevat seminka z hroznu ze supermarketu. Vim o cem mluvim, tak pred 7¨-8 lety sem mel takove vysevaci obdobi, sel sem vsechno co my chutnalo. Vyrostlo toho hodne a zrovna byl suchy rok tak to hned nechciplo jako rok pote. No a ty semenace z hroznu z sup. zmrzli kazdy rok az k zemi takze nic. No a ten zbytek co prezil byl asi z Primu(Isabela ani bago mi moc nechutnalo), Jeden ker tomu rikam pim cervenospicak uz mel minuli rok hrozen. Takovi mensi, hodne to zhraskovatelo, no snedl sem to a spatne to nebylo, vic muskatove nez prim a ty malinke bobulky byli bez semen jak nejake bezsemene. Letos je tam aspon 10 kvetu. Jeste jeden ker uz kvete. Tomu rikam Primabela no fakt to listi vypada jako neco mezi primem a isabelou tak jsem zvedavi. Mam jeste tech semenacu tak 15,ale tem se tak nedari. Kazdopadne je to napinava zabava pro trpelive a chce to dost mista, urcite v budoucnu zas neco vyseju, ale chtel bych to sprasit cilene. Hodne stesti Pavel
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 15.6.2011 7:02

Semena z hroznů ze supermarketu bych asi nevyséval, s největší pravděpodobností budou semenáče pro naše podmínky pozdní a neodolné. Ale jinak každému, kdo chce vysévat, moc fandím, také jsem to zkoušel, ale odpadu je samozřejmě hodně.

Co se týká Mirkem zmíněné Afrodity, zatím jsem nezachytil v žádné diskuzi, že by už u někoho plodila, většinou se jedná o mladé sazenice.
Sazenice Afrodity loni zasazené v Polsku uhynuly v důsledku plísně révové, ale Afrodita z českého zdroje a bulharského zdroje vypadá různě tak nevím, co si o tom mám myslet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 180.241 (?), 2.7.2011 18:17

Taky mám na vysévání pečiček z hroznů z supermarketů podobný názor. Semenáčky budou nejspíš málo odolné mrazům a pozdní. Muselo by se jich vysít velice moc a trochu chránit, aby v případném procentu, které zimu přežije, jich dost zůstalo. Na druhé straně by jižní odrůdy mohly fungovat, pokud by byly ve skleníku nebo rostly v nějakém obřím 50 litrovém květináči atd a zimovaly se v baráku v nějaké zimní zahradě a podobně.

Spíš je ale pro přesévání vinné révy vhodnější použít hrozny z nějakých našich odrůd, z jižní Moravy nebo dokonce nějakých okrajových odrůd určených do chadných nevinných oblastí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petik - (29) - 34.163 (?), 30.9.2012 20:04

U nás v superhyper obchodech jsou hrozny stolních odrůd mimo podzimní měsíce vždy s původem odněkud z nějaké daleké jižní tramtárie, Španělsko, jih Ameriky. Ani by mě nenapadlo to zkoušet, dyť tam pomalu nevědí co je mráz. Spíš mě dostává, jak to musí přijít levné, asi se vyplatí tahat hrozny tisíce kiláků, přestože to tady pěstuje každej druhej moravskej strejda. A to nemluvím o vínech z někde z Peru, Argentiny atd., která okupují polovinu z nabídky lowcost marketů...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?), 30.9.2012 20:17

Máte pravdu že révu tady pěstuje kdejakej moravskej strejda, ale kolik těch strýců pěstuje stoláky ke konzumaci a na prodej? Navíc strejdové mají úrodu 1x do roka a v lowcostech jsou hrozny po celý rok. Víno je poněkud jiná kapitola.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 22.27 (?), 9.7.2015 14:38

Jde o to, že každý semenáček je potencionální odrůda. Šlechtitel vezme dvě, popř 3, 4 odrůdy, které v jedné či dvou generacích prokříží. Vybírá však rodičovské odrůdy, nebo aspoň jednu z nich, vhodné do oblastí, kde hodlá výslednou odrůdu pěstovat. Poté vyseje tisíce semínek a vyselektuje tu jedinou nejlepší rostlinku a z té je potom odrůda, která se množí pouze vegetativně.  To znamená, že z třeba 1000 semínek vhodně křížených odrůd je 999 jenom odpad. Náhodné křížení odrůd z jižních zemí ze supermarketu nedá dobré výsledky, protože bude s největší pravděpodobností vymrzat.. Diskutabilní je i náhodné semínko z našich odrůd.

Z marketových semínek bych rozhodně nezkoušel. Ze semínek hroznů vypěstovaných na našem území, tj z vhodných odrůd pro naše podnebí můžete mít štěstí a vypěstovat novou vinikající odrůdu. No ale v malopěstitelských podmínkách kdy vypěstujete jen několik rostlinek bude s největší pravděpodobností výsledek daleko horší než koupě kvalitní vyselektované odrůdy.

Je pravda že finančně jsou nové sazenice poměrně drahé, ale pokud člověk kupuje jen několik sazenic, tak ho to nezruinuje. Pro malopěstitele jsou stejně nejlepší interspecifické odrůdy, které byly selektovány asi i na odolnost proti révokazu, takže množení řízky je daleko efektivnější než semínky. Koupím třeba 3 odrůdy, a po několika letech si je sám namnožím. Nejlepší efekt však má kus ostříhaného réví od souseda z odrůdy, která má v dané lokalitě nejlepší výsledky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 243.82 (?), 1.3.2013 23:27

Už se také těším.Jiří.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 159.184 (?), 20.9.2018 23:28

RE: Kazdopadne je to napinava zabava pro trpelive,... ale chtel bych to sprasit cilene

sprasit?... anebo sprášit?... "xD

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika