Fleky na kmínku



antos2 - (1) - 166.190 (?) 
26.9.2012 16:59, zobrazeno: 4360x

Dobrý den,

letos v dubnu jsem zasadil odrůdu Favorit a vyrostla mi do čtyř metrů.
Nicméně, přestože je "rezistentní", tak se na kmínku udělaly v červenci fleky a stále drží. Jinak listy vypadaly zdravě až poslední dobou se objevily na některých proschlé flíčky. Ty šedivé fleky jsou od postřiku kuprikolem, protože sazenice je pod balkonem (jihozápadní strana na fasádě), tak to déšť neumyl.

Netušíte jestli je ten kmínek od plísně nebo něčeho jiného? Nikdo ze sousedů to nemá...





Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 41.142 (?), 26.9.2012 17:09

Na drěve máte Padlí révy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 41.142 (?), 26.9.2012 17:13

Když je rezistentní, to neznamená že, je na 100% odolné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 60.165 (?), 26.9.2012 20:43

jasně, spíš jsem si říkal, že bude méně náchylné. Jde mi o to co teď s tím, mám to nechat s tím, že budu aplikovat postřik nebo seříznout zmínek a vypěstovat ho raději příští rok znovu a ještě více provzdušnit...

Díky moc za radu

Zkouším novou odrůdu, tak mám po letech jiné vlastnosti se kterými nemám zkušenosti... :o)


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?), 26.9.2012 22:01

Pokud máte odrůdu Favorit z křížení Chasselas Queen Victoria White x Královna vinohradů tak Vás nepotěším, protože se jedná o čistou V. viniferu, tudíž jen málo odolnou. Prostě jen využili Vaší nevědomosti a nazvali Favorit rezistentní odrůdou. Rezistentní odrůdy k padlí jsou například Kišmiš vatkana, ale ten zase má jiné nectnosti, takže si ještě musíme počkat.
U padlí je nevýhoda, že Vám nepomůže ani poloha u zdi, padlí má takové polohy naopak rádo. Pro další vývoj sazenice je důležité, jestli dostatečně zdřevnatí kmínek. Podle fotek se zdá, že je zatím zelený, což by znamenalo, že na jaře budete muset začít znova a ošetřovat přípravky proti padlí. Ale třeba se mýlím, to ukáže až jaro.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 41.142 (?), 26.9.2012 22:12

Nechte to tak, neni potřeba seříznout kmínek pokud vám přežije zimu. Takto poškozené dřevo však může špatne vyzrát. Koncem května aplikujte sírnatý přípravek (napr. Thiovit Jet), tým zničíte mycélium padlí, které přezimuje v očkách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 26.9.2012 22:49

Vzhledem k tomu, že rostlina roste těsně u zdi domu, myslím si, že její zdárné přezimování není beznadějné, ba naopak.  A jestli máte chuť něco udělat jaksi "navíc", než bývá běžně zvykem, a vytvořit rostlině nadstandardní teplotní podmínky, můžete v době velkých mrazů zakrýt keřík tak, aby byla dřevnatá část kmínku tepelně izolována od vnějšího prostředí a pod příkrovem se zachytávalo ztrátové teplo vycházející ze zdi domu. K tomu můžete použít nějakou plachtu, kterou zakryjete kmínek. Po obou stranách kmínku by měla krycí plachta těsně přiléhat ke zdi vašeho domu, aby se pod ní udržovalo ztrátové teplo a neunikalo velkými skulinami do okolí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika