Cukry v hroznech



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 59.18 (?) 
20.12.2013 17:15

Veľmi vtipná odpoveď na otázku, ako zmerať zvyškový cukor vo víne, je: "Jazykom". Na špičke jazyka máme vskutku najviac chemoreceptorov pre rozpoznávanie úrovne sladkej chuti. Je to však iba orientačný údaj, závislý od subjektívneho vnímania. Výhodná je pritom porovnávacia vzorka vína so známym obsahom cukru. Mieru objektivity nášho jazýčka zisťujú akreditované pracoviská, na ktorých si svoje zmyslové schopnosti v rámci senzorických skúšok overia osoby vykonávajúce senzorické posudzovanie potravinárskych, poľnohospodárskych výrobkov a vín. O niečo objektívnejší ako jazyk by mal byť refraktometer, ktorý je síce určený pre mušt, kvas, pivnú omladinu či rôzne sladké nápoje, ale nemal by byť problém ani u vína. Minulý týždeň som takto zmeral mladé polosuché vínko a refraktometer mi ukázal 5-6 st.ČNM. Stálo by za pokus zmerať víno s deklarovaným obsahom cukru a takýmto spôsobom zistiť presnosť či nepresnosť stupnice refraktometra. Ďalšou cestou ako zmerať zvyškový cukor by mohol byť kapilárny vínomer. Na rozdiel od kamaráta Marka s ním však nemám skúsenosti. Absolútne presné údaje nám dá už iba titračné stanovenie kvantity reduktívnych cukrov alebo fotometrická analýza- napr. tímto prístrojom. Stojí však za zmienku, že ani takéto presné a drahé zisťovanie obsahu zvyškových cukrov nám nemusí dať uspokojivú odpoveď, nakoľko o sladkosti vína v ústach rozhodujú nielen cukry, ale aj glycerol, sladké taníny a.i.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 39.219 (?), 20.12.2013 17:38

Údaje z kapilárního vínoměru jsou platné pouze pro suchá vína, se zvyšujícím se cukrem narůstá i chyba. Údaje z refraktometru ovlivňujé líh i glycerol způsobem, kdy "měření" můžete označit skutečně jen za odhad.  

Palo, pokud stavíte na ůdaji z moštoměru, dostal by ste se na 5 - 6 kg cukru na 100l což je 50 - 60g cukru/1l a rázem je obsahem cukru Vaše víno v kategorii sladkých vín. Sám uvařte jak přesná jsou Vaše měření.    j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 237.223 (?), 20.12.2013 21:46

Máte pravdu, 5 stupňov je vlastne 50 g a to neodpovedá realite. Preto Marek na tento účel nepoužíva refraktometer. Polarimeter skresluje hlavne vďaka alkoholu, lebo biele vínko má glycerolu minimum. Takže pre účely merania zvyškového cukru je refraktometer nepoužiteľný. Ostáva nám starý dobrý jazýček. laugh  Tento rok má VZ+RB výrazný bukét a vyššie kyselinky, čo je výhodou pre účely archivácie. Tak teda Na zdravie všetkým priateľom révy a jej produktov! Nech je budúci ročník ešte lepší!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 224.36 (?), 20.12.2013 23:07

Zaujimavy link na stanovenie na zaklade hustoty je zde.

Iny je reakcia redukcie mednatej soli a nasledne fotometricke stanovenie: zde

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika