Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Odrůdu Krystal nemohu hodnotit, nepěstuji ji. Vím o ní jen to, že se jedná o nenáročnou odrůdu, vhodnou i do horších teplotních podmínek, je raná, měla by být relativně odolná proti plísňovým chorobám. Jedná se o univerzální odrůdu, tedy něco mezi moštovou a stolní (=menší bobule). Celkově byse mělo jednat o nenáročnou, spolehlivou odrůdu, vhodnou i pro začátečníky. Pokud Vám tato odrůda vyhovuje a nehodláte se angažovat v přeštěpování, což vyžaduje jistou dávku odbornosti, nechal bych ji být a užíval bych si jejích výhod.  Rozhodně nepovažuji Váš keř za přestárnutý, je pouze zanedbaný tím, že byl deset let ponechán svému osudu.  Určitě z něho půjde udělat pěkný vitální keř. Je však nutné jej pravidelně každoročně řezat a při řezu dodržovat hlavní vinařskou zásadu - že réva plodí na loňském dřevě. Prosím najděte si zde na tomto fóru ve starších diskusních vláknech příspěvky, kde byl princip řezu révy vysvětlen. Už se to zde probíralo mnohokrát a nemá cenu to pořád opakovat dokola. U vás je potřebné jen poradit, jak z toho zanedbaného keře typu "koště" vytvořit keř takříkajíc "předpisový".


Navrhuji Vám keř pěstovat ve tvaru jednoramenného kordónu dle obrázku, na němž je vyobrazen výsledný tvar po zapěstování. Pravidelný sezónní řez byste pak prováděl způsobem na tzv. "na krátké čípky". Jedná se vcelku o nenáročný způsob řezu. Nejprve bude nutno trochu upravit vaši opěrnou konstrukci - drátěnku. Spodní drát ve výšce 75 cm je OK. Nad ním máte (pokud se nepletu) ještě dva dráty ve výšce 125 a 175 cm. V každém případě doporučuji dráty napnout - máte je hodně prověšené. Ten spodní drát, který ponese hlavní váhu kordónového ramena by měl být silnější (nejméně průměr 2,0mm, lépe však cca 2,5 mm) anebo je možno slabší dráty zdvojit. Dále doporučuji přidat ještě jeden drát mezi ty dva spodní, do výšky cca 1 m. Pokud souhlasíte s touto koncepcí, můžeme se společně pustit do práce a začít "virtuálně řezat". Fotka středu keře - polodetail na vzájemné propletení kmínků by byla vítána.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika