Zahrada bez chemie - tipy a triky



Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 111.132 (?)
13.10.2009 14:46

Aflatoxiny jsou rakovinotvorné látky produkované houbami a plísněmi. Pisatel pravděpodobně chtěl říct, že u biopotravin, které nelze ošetřovat fungicidy, je vyšší riziko jejich výskytu v důsledku napadení plodin houbami a plísněmi. Jestli je ale u biopotravin obsah aflatoxinů skutečně vyšší, to nevím.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

            
Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 111.132 (?), 13.10.2009 14:52

Souhlasím, jednu dobu jsme měli za údržbu půjčenou chatu se zahradou na okraji města a vysuté záhonky z pražců byly všude kolem. Když neměli sousedi pražce, používali s oblibou zvětralé azbestové desky a starý eternit.

         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 191.158 (?), 13.10.2009 7:34
Pokud někdo chce pěstovat ekologicky je to jeho věc a já mu přeji hodně úspěchů, pokud chce dosáhnout nějaké slušné úrody musí se přizpůsobit klimatu a podmínkám, volit vhodné odrůdy a ošetření rostlin do dané lokality. Přiznejme si, že ekologické pěstování sebere spoustu času, je víceméně pro zábavu a ne pro ty kdo jsou celý týden v zaměstnání a mají čas jen o víkendu. Drobná divoká a zdravá rajčata jsou jistě dobrá jako jednohubky ale rajčatový salát z nich asi nebude moc echt - bez urážky. Samozřejmě se rád podělím o zkušenosti, já taky nechci rvát chemii do úrody za každou cenu, ale zároveň chci pěstovat to na co mám chuť.
            
Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 13.10.2009 9:24

Ja obcas nechtiac pestujem bez chemie... premarnim termin postreku. Vysledok je casto zly. Preto si myslim, ze bez chemie nie je na cas narocny sposob pestovania.

Bez chemie sa da, niektore plodiny a za priazniveho pocasia. V urcitych pripadoch pestovanie bez chemie moze byt velmi nebezpecne. Bio-kukuricu ci bio-soju by som sa bal kvoli vysokemu obsahu bio-aflatoxinov.

               
host - 16.190 (?), 13.10.2009 13:16
Prosím o vysvětlení poslední věty, ať jsem chytřejší, Děkuji
                  
Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 111.132 (?), 13.10.2009 14:46

Aflatoxiny jsou rakovinotvorné látky produkované houbami a plísněmi. Pisatel pravděpodobně chtěl říct, že u biopotravin, které nelze ošetřovat fungicidy, je vyšší riziko jejich výskytu v důsledku napadení plodin houbami a plísněmi. Jestli je ale u biopotravin obsah aflatoxinů skutečně vyšší, to nevím.

                  
Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 13.10.2009 16:35

Pri analyzach potravin vyrobenych z kukurice ci soje bezne sa deteguje urcita hladina aflatoxinov. Nastastie pod limit. Cital som abstrakt prace, kde z 10 testovanych potravinovych vyrobkov 2 mali mierne nad. Inymi slovami asi sa nemozno tymto toxinom uplne vyhnut. Ciastocna eliminacia je aj vdaka postrekom. V krajinach s vysokou vlhkostou vzduchu je toto obrovsky problem a pestovanie tychto plodin bez chemickych postrekov by bolo nemozne. Chemia v polnohospodarstve nie je preto, ze si to presadili chemicke firmy. Je to v prvom rade ekonomika ale casto aj kompromis mensieho zla. Niekedy bez chemie mozete ziskat potraviny s horsim vplyvom na vase zdravie. Mnohe biopotraviny sa pestuju pouzitim tzv dovolenych chemickych postrekov, ktore su menej ucinne ako tie moderne. Za cenu niekolkonasobne vyssich koncentracii.

                     
host - 174.166 (?), 13.10.2009 18:48

To ale přece nemluvíme o vlastní zahrádce, ale o velkovýrobě. A v tom nejspíš bude rozdíl už ten, že potraviny z velkovýroby se skladují ve velkých skladech a dopravují na velké vzdálenosti.  Hanča

                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 14.10.2009 16:09

Ne, tím to není Hančo. Kouzlo bylo v tom, že například u kukuřice je pro vznik aflatoxinů limitující neporušenost obalů klasů - jsou li poškozeny (i málo) škůdcem, je brána infekci plísněmi otevřená - proto měly klasy ošetřené chemií nesrovnatelně méně aflatoxinů.

K napadení sporami totiž dochází ještě před sklizní.

Velkosklady obecně jsou posledním místem, kde dojde k poškození potravin. Naopak, moderní velkosklad je nejbezpečnějším místem pro uložení plodin, a je jedno zda jsou bio nebo klasicky pěstované.

                     
host - 143.205 (?), 14.10.2009 6:57

CO to s prominutím za nesmysl.  Já si na své zahradě vypěstuji bez chemie co chci a rozhodně to nebude mít horší vliv na mé zdraví.

Než co?  se ptám.  Pokud si koupím BIO potravinu, v SM je to jen moje volba.

                     
Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 14.10.2009 9:15

Pan a pani, len som vysvetloval poslednu vetu z mojho vyssieho prispevku, kedze sa na nu pytal 16.190.

174.166 Iste, tyka sa to hlavne velkovyroby.

143.205 Ano, kupa bio ci nebiopotravin je kazdeho slobodna volba.

Chcel by som len zhrnut, ze na pouzitie chemie sa treba pozerat s rozumom, individualne pre tu ktoru plodinu a nepodliehat vselijakym modam. Pestovanie istych plodin naozaj chemiu na zahradke nevyzaduje ale niektorych ano. Ovplyvnuje to vyznamne aj pocasie. Chytene ovocie ci zelenina plesnami hnilobou a inymi chorobami zrejme zdraviu neprospeje. Vyskyt takychto chorob plodin v latentnej faze nemusi byt viditelny. Potom tazko porovnat, co je skodlivejsie so synteticky vyzerajucimi plodinami z hypermarketu. Jeden priklad este zo cias socializmu,  zdravo sa stravujucich joginov, ktori sa na hromadnej party hromadne otravili kyanickou purpurovou z obilia, ktore si udajne sami dopestovali. Toto sa tyka chemii ako postrekov. Co sa tyka hnojiv, malokto bez umelych hnojiv dopestuje urodu na zahradke z ktorej by mal radost ak nema moznost ziskat prirodne hnojiva. Bez hnojenia to nejde, i ked pomocou kompostu a zeleneho hnojenia by sa to mohlo dat zvladnut. S tymto este nemam skusenosti.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu19:08
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu18:48
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Kolikovaci pripravek8.11.2024
Kolíkovaní nábytkových desek8.11.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup3.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika