Rekultivace staré zarostlé zahrady



host 
28.8.2002 11:30, zobrazeno: 17876x
Trápím se s rekultivací několik let neobdělávané velké předzahrádky u selského stavení. Všude kopřivy, ostřice a bršlice, semenáčky ovocných stromů.... a mezitím třeba nádherné růže, které bez péče přežily celá léta, obrovité pivoňky, krásné kosatce, několik druhů čemeřic. Rytí je velmi obtížné a zdlouhavé. Zkusila jsem Roundup na malé ploše, ale bojím se o ty krásné prastaré rostliny. Jak se má vůbec při takové rekultivaci nejlépe postupovat?
Děkuji za podněty, Andrea
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 69.206 (?), 27.9.2006 21:22
Prosím o radu jak vyhubit bršlici ze skalky  na které jsou vzrostlé rododendrony,kapradiny,cibuloviny,konvalinky a další krásné rostliny.Děkuji Jeřábková J
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 234.140 (?), 28.9.2006 11:55
Je prekvapive, ako casto sa ludia snazia riesit problemy chemikaliami. Niekedy mi pripada, ako keby sme mali roundupom postrekovat rovno z liedadla, alebo snad este lepsie napalmom. :-((( My sme riesili podobny problem s prebujelou burinou v starej zanedbanej usadlosti, a vyliecila to bezozbytku kombinacia krovinorez+tazky rotavator VARI : krovinorezom som pokosil burinu, ale pozor, nie hocijaku, ale vysoku cez 2.5 metra (!!) napr burina loboda mala stonku pri zemi ako dospely muz zapastie a bodliak este hrubsiu! Bola to skutocne vycerpavajuca praca. Ked sme to odnosili na kompostovisko, nastupil rotavator VARI (5.5HP), a stovky korenov som "vyoral". Vacsinu rozsekal na kusticky a co odskocilo, sme odnosili na kompostovisko. A potom niekolko desiatok raz tymto rotavatorom skyprili pocas vyse roka. Takyto mechanicky atak nevydrzala ani ta najodolnejsia burina ako je napr. pyr, ktory sa mnozi z posekanych korenov, ale zasoba v zivin v korenoch je konecna a neustale kyprenie rotavatorom bez doplnovania fytoenergiou z nadzemnej casti buriny proste burina nevydrzala a proste vykapala. Teraz je to uz s burinou uplne bezne, z naletov a podobne, ale to ide normalne bez chemikalii eliminovat. Rotavator je najtazsi z ponukoveho radu VARI, bez problemov vytrhaval zo zeme nielen prestarle korene obrich burin , ale obcas aj cele tehly (!) alebo kamene velkosti az bochnika chleba.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pikacu - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 109.17 (?), 25.1.2009 23:30

Dobrý den.

Jde o to, jak si vlastně svojí novou zahradu představujete. Buď to pojmete jako celkovou obnovu včetně likvidace přeživších rostlin, nasadíte potřebnou mechanizaci a zaměstnáte možná i zahradního architekta.

Z Vašeho příspěvku ale cítím úctu k těm rostlinám, co tam zůstaly po celá léta bez péče a přesto prospívají. Navíc u selského stavení zřejmě nehodláte vyrobit zelenou plochu jak pravítko s modrým bazénem uprostřed a thujemi okolo plotu...

V tomto případě bych volil postup - nejdříve lehká mechanizace, potom promyšlená obnova. Tím myslím - vysekat křovinořezem plochy, které jsou zarostlé buření a ruderálními rostlinami, odstranit stromy a nálety, které tam nemají co dělat a hlavně se proboha vyhnout v této fázi jakékoliv chemii - zničí co nechcete a to co by zničit měla přežije. Chemie je velice dobrá např. k vyhubení ostřice a bršlice v nově zakládaném trávníku, lokální postřik mezi rostlinami co nemají přijít k úhoně je plýtváním peněz a času - buď plošně a všechno a nebo raději postupně a bez chemie.

Píši záměrně pouze obecné rady - pro přesné určení postupu rekultivace bych oslovil odborníka a konzultoval přímo na místě.

S pozdravem J.K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 176.18 (?), 26.1.2009 0:00

Pro paní Jeřábkovou (skalka) - vidím jedinou možnost - vzít štěteček a natřít bršlici jednotlivé listy Roundupem. Jinak herbicidy vůbec nepoužívám, ale v tomhle případě...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika