růst clematisu



host - 220.6 (?) 
23.5.2008 8:10, zobrazeno: 22045x

zdravím, koupila sem si malý clematis má asi 40cm, poradí mi někdo jak rychle roste, nebo spíš o kolik tento rok ještě poroste?ať vím na jaké místo ho mám vysadit. jestli ho mám zatím nechat na balkoně a jak ho na pozdzim ostříhat nebo vysadit hned ven na jeho budoucí stanoviště

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 23.5.2008 8:38

Dobrý den, nejlepší bude když si název vašeho clematise zadáte do Gogle. Je jich spousta druhů.Výška rostliny, doba květu a stříhání není u všech stejné.A pokud můžete, raději vysadit na záhon, pokud je to v plánu a nebudete jej pěstovat v květináči.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 1.3 (?), 23.5.2008 9:31

Clematis je ovíjivá rostlina, tudíž potřebuje oporu, určitě dosahuje výšky cca 2 m, když mu dáte nižší oporu, výhony budou přepadávat, vypadá to taky pěkně, clematis má rád "nohy ve stínu, hlavu na slunci", řeší se to tak, že kolem něj vysázíte nějakou půdopokryvnou rostlinku, nebo pokladete kamínky, vysadit se má cca o 5 cm níž než rostla v květináči, má rád vápenatou zem, je to krásná rostlina hlavně v době, kdy kvete. S tím stříháním se to řídí podle odrůdy jakou máte, ty co kvetou brzy na jaře, stříhat na podzim, ty co kvetou déle v létě, možno stříhnou až na jaře, lze i na podzim.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 204.34 (?), 23.5.2008 17:55

Existuje opravdu mnoho druhů a odrůd plaménků - klemátisů. Nejčastěji pěstované opravdu narostou do 2-3 m; některé (např. bylinný plamének Clematis integrifolia) nejsou popínavé ale jsou to trvalky vysoké cca 0,5; jiné - třeba plamének plotní - naroste i do cca 20 m výšky (před lety jsem viděl takovéto liány u soutoku Labe a Vltavy na Mělníce).

Se stříháním bych byl opatrnější, než kolega v předchozím příspěvku: upřesním to, že kdybych stříhal časně jarně kvetoucí druhy a odrůdy na podzim, ostříhal bych zároveň i založené květní základy a na jaře by tedy neměl z čeho kvést. Termín stříhání bych posunul na dobu bezprostředně po odkvětu (tedy asi červen): pak ještě stačí narůst výhony s květními pupeny pro další rok.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 220.6 (?), 24.5.2008 6:08

clematis mám jeden montana ruben a druhý crimson king abych to upřesnila, umístila sem je na balkon na východ, jak velká nádoba je vhodná?chtěla bych aby se pnul po zábradlí, v zimě zůstává zelený?děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 204.34 (?), 27.5.2008 19:57

Čím větší nádoba, tím lepší - nebude tolik promrzat (a proysychat...).

Myslím ovšem, že na balkóně se mu až tak dařit nebude. Plamének horský (Clematis montana) asi bude dost otužilý, ten druhý osobně neznám (a ještě jsem si ho nevyhledal).

Stálezelené plaménky podle mých vědomostí a zkušeností u nás venku vůbec nepřezimují. Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 67.109 (?), 28.4.2009 21:27

Ahojík. Koupila jsem si též Klemátisy a rovnou tři různé barvy. Věděla jsem, že Klemátis má rád slunce až polostín a že má rád "nohy" ve stínu. Tak jsem ho dala na slunnou stranu a před něho dala dlouhý truhlík s nízkými květinkami. Během prvního roku mi vyrostly všecky výhony asi o metr, a trochu se rozvětvily. Protože jsem se dočetla, že se Klemátis stříhá, tak jsem ho hned první rok na podzim ostříhala tak, že jsem nechala zbytek šlahounů asi na 30 cm nad zemí. Další rok zmohutněl, víc se rozrostl a hodně kvetl. Ty tři barvy mezi sebou, to je nádhera!

Na podzim jsem ovšem neměla čas Klemátis ostříhat a neměla jsem na něj čas ani brzy z jara. A žasla jsem! Po celé délce šlahounů které vyrostly rok před tím, se ukázaly lístky a později mnoho, mnoho květů! Můj Klemátis tak velmi zmohutněl, rozrostl se a zkrásněl!! Je tak úžasný, že když to viděly zahrádkářky kolem, přestaly své klemátisové miláčky také stříhat..

Já ho již nikdy neostříhala a těším se každý rok ze stále mohutnější záplavy překrásných květů, které se plazí kolem oken... Nádhera.

A tak vám přeji, aby i vám váš Klemátis dělal velkou radost. Maria

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 42.21 (?), 7.6.2009 13:13

Dobrý den,

víte, o které druhy plamínků se jedná? Kvetou všechny druhy ve stejnou dobu? Všechny jsou tak bujné?Hledám nějaké, které nechám natáhnout na ošklivou betonovou zeď 2m vysokou.Tak potřebuji takové, čím bujnější, tím lepší, zeď je dlouhá 40m je jako vězeňská, už tam jede trubač, to je taky rychlost. A pak pár rostlin, kterým to bude trvat déle.

Děkuji

Rola

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika