Oranžové houby/plísně na povrchu hlíny



host - 76.34 (?) 
22.11.2020 10:03, zobrazeno: 1998x

Dobrý den všem,

v mnohých květináčích v bytě se na povrchu hlíny objevují drobné oranžové plísně nebo houbičky ve formě povlaku obalujícího hrudky hlíny, keramzit atd... 

Pokuď zalévám kytky odspoda z podmisek je to relativne OK, ale chraň Bůh zalít je vrchem na hlínu...
(leč časem i vzlínající voda odspoda udělá svoje co se oranžády týče... :-))

Výměna hlíny pomáhá zatím jenom dočasně pač povlaky jsou i na kmíncích a lodyhách rostlinek z nich se postupně plísně znova namnoží.
(stejně tak jako ze zbytků oranžády ulpívajících na zbytcích staré hlíny?)

To mě přívádí k otázce, znáte prosím nějaké přírodní výluhy či vývary udolávající tyto oranžové houbopotvory a zároveň neškodící rostlinám?
(a co jsou vůbec tyto oranžové hlíno-obalovače zač?)

Jako sanitaci u všech starých keramických květináčů se chystám na vydrbání + vyvářku, u plastových snad vydrbat + savo? nebo nějaký roztok hypermanganu? peroxidu? jodu?

Děkuju za podnětné nápady a reakce a všem přeju radost z pěstování a hezké dny :-)

Rasťo

houby-na-hline-v-kvetinaci
houby-na-hline-v-kvetinaci
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 91.196 (?), 22.11.2020 12:48

Tvrdá, železitá voda?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 76.34 (?), 8.3.2021 9:54

Dobry den,

dekuju za tip - to mozna taky, voda je tady tvrda jako blazen, zelezita ale ne.

Vypada to jako nejaky druh houby ktera nejdrive udela bily povlak ktery pak zesili a na vrchu postupne jak "uzrava" nabira oranzovou barvu.

Ted uz zalevam pokud mozno vylucne jenom od spoda a u kytek ktere jsou zalevane vydatneji a voda provzlinava vys se tyto potvory houbovite objevuji vsude v kvetinacich.

Dekuju za rady a preju vsem hezky den,

Rasto

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 89.160 (?), 15.6.2021 18:10

zdravím

možná je na vině příliš tvrdá voda, možná spíš pro dané podmínky nevhodný substrát... očividně se na povrchu sráží minerály a kal v podobě mazlavých hrudek a povlaku, pak porostou nějakou řasou, a nakonec plísní..

viz::

plíseň, zatim na kytce není, se utvoří na substrátu, obsahujícím krom hlíny, větší podíl organického úrodného materiálu (např. rašeliny) a zároveň bez půdního života -- (přirozených prospěšných mykorhizních hub a vyšších hub tvořících plodnice),

-plíseň se utvoří hlavně po přenesení za okno dovnitř do stálé vlhkosti, tepla, stínu... jako plevel na úrodném záhonu pokud ho neosázíte zeleninou...

-úloha plísně je rozložit nejhůře rozložitelné zbytky pomocí nejagresivnějších chem. látek a obsadit každé volné místo, přirozeně fungují užitečně rozkladem odolného odpadu když je podhoubí vyšších hub drží na uzdě aby neotrávily už rozložené nebo živé...

-nádoba s směsí rašelinového sterilního substrátu z obchodu a substrátu přírodního se živou složkou ze zahrady se nepokryje za oknem plísní ale mohou na něm vyrůst 1-2 plodnice (např: sotva 5mm velké pýchavky, atd.) pokud se přenesou na plesnivý substrát po odstranění horní plísně tak plíseň nahradí bez negativních vlivů na rostlinu, jako v přírodě kdy konečný bod rozkladu je voňavý substrát s humusem..

-pouze odstranit plíseň nestačí, může být přítomna i po stěnách nádoby, ohrozit rostlinu a vytvářet nadále nadmíru toxinů které se budou hromadit bez vyšších hub, půdních bakterií, atd.) co by jinak tyto látky neutralizovaly na voňavý humus

----- Pokud máte tento problém u spousty vnitřních rostlin pomůže přidat mykorhizu (lze koupit - symbivit) a přirozenou živou půdu s nějakou vyšší houbou (dobré vyzkoušet) a není třeba přesazovat,

------pokud máte jednu nebo pár rostlin, a netoužíte mít v pokoji půdu s živou ˇhavětíˇ ze zahrady, je řešením kompletní přesazení do substrátu přímo pro pokojové rostliny, příp. vylepšit propustnost a vzdušnost np: perlitem, pískem, ˇnamulčovatˇ keramzitem, štěrkem, aby prosychal podobné rychle jako venku,... atd, podle ekol. požadavků pěstované rostliny..        

           **(((pokud však lepší podmínky pro rostlinu znamenají 2x lepší podmínky pro např: tu plíseň, pak po určité době skončí rostlina hůře než její ekvivalent co by zůstal skomírat v původních podmínkách)))

tm1ra@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika