Zimaaaaaa



ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?)
24.8.2021 12:24

Pokud je stonek uvnitř hnědý, sesychá se a jsou v něm černé "fazolky", jedná se o napadení hlízenkou, s plísní bramborovou to nemá nic společného. Postřik přípravkem switch. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
            
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 24.8.2021 12:24

Pokud je stonek uvnitř hnědý, sesychá se a jsou v něm černé "fazolky", jedná se o napadení hlízenkou, s plísní bramborovou to nemá nic společného. Postřik přípravkem switch. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 28.103 (?), 24.8.2021 15:22

To né. Vypádá to, jako kdybyste středem stonku prohnal hnědé barvivo. žádné fazolky ani lentilky vevnitř nejsou =)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 24.8.2021 18:27

Typickým středoevropským létem mám na mysli, že se srřídá teplé počasí s chladným, popřípadě občas prší. Červenec byl pravděpodobně teplejší, srpen nic moc. Co se týče těch rajčat, tak jsem chutnal pár plodů Sweet Milion a jsou výborná, sladká, těžko říct, jestli jsou sladší než třeba Rubinky. Osivo Rubinky jsem sehnal v AZ-Gardenu (pro tu paní, co tam taky nakupuje). Jinak jsou výborná i Orkáda. Letos jsem vyséval semena v březnu a rajčata začala dozrávat koncem července. Sazenice jsem přesazoval ven už začátkem května. Fungicidy používám Ridomil Gold a Ortivu. Na Vysočině vypadají neodolné orůdy rajčat stejně jako kousek vedle bramborové naťe. Podle mě všechno zdevastovala plíseň bramborová. Odolné odrůdy jsou sice zdravé, ale nedozrají, takže je to jedno. Do kontejnerů v Pardubicích dávám kompost ze sousedovy posekané trávy, granulovaný slepičí hnůj, dolomitický vápenec. Při přesazování do zálivky Previcur (Magnicur energy). V průběhu vegetace tekuté slepičince, Kristalon. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 24.8.2021 12:26

Přece v Pardubicích. Bedýnek s rajčaty už pár bylo. Oceňuju taky tu chuť. Byly roky, kdy byla slabší. Letos krásně slaďoučké Goldkrone, Rubinka, ale i Mandat, aromatická Grandberry, Bejbina, Starty. Se zimou se ta chuť možná zhorší, uvidíme. Na Vysočině to s venkovními rajčaty samozřejmě vůbec nefunguje. Ještě tak u zdi na jižní straně, ale v otevřeném prostoru nezraje nic. Maximálně můžu potvrdit odolnost proti plísni u odrůdy Crimson Crush, ostatní neodolné odrůdy už tam jsou dávno hnědé. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 24.8.2021 19:53

To samé u mne: neodolné odrůdy už dávno zpívají Hosana ve svém nebíčku. Nebudu je jmenovat, je to za ta léta dlouhatánský seznam. Raději vyjmenuji ty, které statečně odolávají a dávají velmi dobrou úrodu - také na "vysočině":

Crimson Crush, Cocktail Crush/Crimson Cocktail, Mountain Magic, Consuelo - i když pár napadených listů již mělo. Tyhle všechny hybridy jsou k dostání v Česku. Koralik (nikoliv F1) a Matt's Wild Cherry jsou napadené, ale stále dávají hodně zdravých a chutných plodů. A možná by byly úplně zdravé, kdybych je neměl vedle nakažených neodolných. Nakažené rostliny také asi způsobily, že občas najdu ojedinělý napadený plod i na plisni odolných. Ale naprostá většina jejich plodů je krásně zdravá, stejně jako celé rostliny.

Dále tam mám u nás zatím nedostupné Mountaineer Pride a Mountaineer Delight, bifteky z Ameriky. Ty si také vedou velmi slušně. Zatím bez testu mám v zásobě Galahad F1 a Defiant F1. Ty vyzkouším až příští rok. A Sutton's Seeds v Británii (autoři Crushů) mají teď nové odolné odrůdy Crimson Cherry F1, Crimson Plum F1 a Crimson Blush F1 - biftek. Měl bych dostat semínka ještě letos. Kromě toho nabízejí i další atraktivní odolné odrůdy.

Zima je, vlhko je, plíseň řádí. Ale výběr odolných je docela široký a ta, co jsem vyzkoušel, jsou velice chutná, takže myslím, že není důvod k zoufalství. Určitě ne na příští rok. A není nutné mít zahradu na Pardubicku.smiley

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 24.8.2021 20:50

V Pardubicích není v "nebíčku" nic. A pořád dávám přednost tomu neodolnému a spíše to trhám. I když je to chemicky ošetřované. Letos je to všechno fakt výborné. Na Vyočině to není moje starost. Bez skleníku to zřejmě nepůjde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 24.8.2021 21:42

Taky mám své oblíbené neodolné odrůdy, které bych rád pěstoval i dál. Takže plánuju postavit pro ně stříšku a chránit je před náletem spórů netkankou zavěšenou ze stříšky. Alespoň částečně chránit. Případně se kousnout do jazyka a preventivně je postříkat, ale to už je extrém. Ne, že bych se bál té chemie, dobré prase všechno spase, ale nesnáším tuhle práci. Dalo by se říct, že ji k smrti nenávidím.angry A ty odolné odrůdy si vedou, jak si vedou, bez jakéhokoliv postřiku. To mne na nich fascinuje.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 24.8.2021 21:13

U mně na severozápadě za poslední měsíc moc dešťů nebylo, je však chladněji. A plíseň se v mém okolí projevuje. Zatím se mi daří jí vzdorovat pečlivou prohlídkou keřů a otrháváním listů se sebemenším flíčkem. Rajskou sezonu mám letos bohatou, pravidelná každodenní sklizeň začala kolem 10. 7. a cca od 24. 7. zrají rajčata jak o život, z velké části mám již keře odplozené. Chuť rajčat je celkem dobrá, ale špatně se mi hodnotí, neboť mám vesměs samé nové odrůdy. Startům, které pěstuji každým rokem, bych na desetistupňové škále přisoudil 8. Ale možná, že jsem příliš zmlsaný, že by si zasloužily alespoň 9, neb lidé, kterým jsem je dal ochutnat, z nich byli nadšení. Mirek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 24.8.2021 22:12

Míro, odplozené jsou jen keříkové, ne? Tyčkové mají před sebou ještě nejmíň 5 týdnů. Tedy doufám, že mráz nepřijde dřív, i když bych se moc nedivil.

Jojo, chuťově to letos není to pravé ořechové ani u mne. To, co jsem ze Startek ochutnal ještě před jejich plísňovou kapitulací, je totožné s tím, co píšeš Ty. Moc vody na jaře a v brzkém létě. Tak si to vysvětluju. Dával jsem si totiž velký pozor, abych nepřehnojil. I když existuje i jiná možnost: s věkem ztrácíme chuť. To co bylo zamlada pochoutkou, je dneska mnohem menší vodvaz.indecision Ale ať tak či tak, jsem hrozně šťastnej, že mám vůbec nějaká rajčata: kdybych pěstoval jen neodolné, neměl bych už teď skoro nic. K dnešnímu dni cca 50 kg sklizených zralých plodů. Míň než jiné roky, ale doufám, že to ještě doženou.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 28.103 (?), 25.8.2021 9:49

Pane Milane,

příští rok bych pěstoval pouze determinantní rajčata, nejlépe odolná chladu a s krátkou vegetační dobou. Níže zasílám výběr.

Máte nějakou zkušenost s těmito druhy? Asi nechci hybridní semínka. Musel bych pak nakupovat každý rok a já bych se nejraději ustálil na odrůdě, která mi bude fungovat.

Ze všeho nejraději bych rajčata, co nejméně údržbová. Tenhle rok jsem jim věnoval snad každý den půlhodiny prohlídkou proti PB. A dopadne to pravděpodobně tak, že toho zase dost vyhodím.  Z 60 rostlinek rajčat sklidím pár kg. Což je úspěch. Minulý rok jedno rajče...

Přemýšlím asi o těchto:
Siletz Tomato pk/20
Sasha Altai Tomato pk/20
New Big Dwarf Tomato pk/20
Gold Nugget Tomato pk/20
Sugar Baby Tomato pk/10
506 Bush Tomato pk/20
Bush Beefsteak Tomato pk/20
Silvery Fir Tree Tomato pk/20
Red Alert Tomato pk/10

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika