Cizopasník na chryzantémach



pavel... - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (113) - 19.114 (?) 
20.11.2013 17:33, zobrazeno: 3175x

V minulém roce se nám objevil na chryantémach cizopasná rostlinka jenom řídce, zato v letošním roce je výskyt velmi silný. Hlavně porůstá celý stonek, v létě má drobné světlé kvítka. Charakteristické je, že má dlouhé tenké vousy /viz foto/. Poradí někdo jak lze s tímto parazitem bojovat?

cizopasník
cizopasník
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Františka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (164) - 176.163 (?), 20.11.2013 19:22

Je to asi kokotice parazituje na rostlinách, je jednoletá ale vytváří mnoho semen klíčí brzo na jaře spojí s hostitelskou rostlinou a přes cévní svazky vysává živiny a rostlina postupně hyne. Semena si můžete na zahradu přinést s hnojem, rostlinou může je přinést vítr co vím tak se vyskytuje v jeteli nedávno o ní psali v zahrádkáři. Já sama jsem se s ní setkala pouze jednou na kořivách ale to jsem nevěděla co to je za rostlinu ani to že je to parazit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.5 (?), 20.11.2013 19:29

Vypadá to na kokotici. I kdybyste vrchní část rostlin ostříhal a spálil, semena kokotice přetrvávají v půdě 6 let. Pokud jí je málo, lze plet, odmotávat a nenechat vykvést, ale pokud jí tam máte tolik, zlikvidovala bych celou rostlinu i s kokoticí. Pokud na to místo pak něco vysadíte, tak hlídat a tu potvoru v zárodku likvidovat.

Měla jsem ji loni na dokupované sadbě majoránky - hned jsem ji odmotala, a stejně se tam pak ještě objevila. Hlavně nenechat vysemenit, což se jí zřejmě u vás podařilo.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika