Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Síra ve vínovici

Síra ve vínovici


Radek Bobo (1) - xxx.xxx.213.169 (?)
31.10.2016 12:58, počet návštěv: 1046
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Mám čerstvě vypálenou vínovici, asi 100 litrů. Silně zapáchá sírou. Přitom víno je pitelné, 3 roky staré po síře ani stopa. Někde jsem četl že pomůže jedlá soda. Poraďte. Pokud můžu dát sodu, tak jaké množství si můžu dovolit. DĚKUJI!

Připojit reakci   
   

Síra ve vínovici


host - xxx.xxx.236.138 (?)
31.10.2016 15:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jedlou sodu, tedy bikarbonát sodný NaHCO3 v zásadě použít můžete, ale není to tak jednoduché. Bude to hodně pěnit. To, co Vám v destilátu vadí není síra, ale rozpuštěný oxid siřičitý, který s jedlou sodou reaguje podle rovnice SO2 + NaHCO3 = Na2SO3 + H2O + 2CO2. Rozhodně nezpracovávejte celý objem destilátu najednou, zkuste to max. po 10 litrech a pamatujete na to, že musíte mít dostatečný volný objem nad hladinou, protože CO2 bude vytvářet velmi hustou a kompaktní pěnu. Prakticky bych to dělal asi tak, že bych destilát vyhřál asi na 40 °C a za dobrého míchání přidal max.kávovou lžičku jedlé sody, další až pěnění odezní. Po nějaké době bude pěnění čím dál tím menší, což značí, že už volný SO2 v destilátu téměř není, ale po jeho likvidaci bude předestilování vínovice nezbytné. Nevím, jestli zrovna jedlá soda je pro tento proces likvidace SO2 vhodná, já bych spíše doporučil nehašené vápno CaO, které reakcí s SO2 poskytne nerozpustný CaSO3, ale dobré míchání je naprosto nezbytné. slosar-petr@seznam.cz
Připojit reakci
      

Síra ve vínovici


Jaroslav David (153) - xxx.xxx.168.59 (?)
31.10.2016 16:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud je to volný SO2, pak snad by mohl pomoct nějaký sorbent... například živočišné uhlí. Ten by samozřejmě "vychytal" asi i jiné vůně, ale jde v tomto případě něco vůbec ještě zkazit? berte to prosím jenom jako nápad, vyzkoušeno nic takového nemám. Takže pokud byste šel touto cestou, tak na zkoušku jenom malé množství. Sorbent nepředávkujete, takže do dejme tomu litru pálenky lžičku aktivního uhlí, nebo takových 5 tablet živočišného uhlí, protřepat, nechat usadit a přefiltrovat. 

Připojit reakci
         

Síra ve vínovici


host - xxx.xxx.154.208 (?)
31.10.2016 16:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nějaké psaní k tomu by se dalo najít i v tomto vlákně.
(A možná i na jiných částech zahrady, ale nevzpomínám si v kterém jejím koutě).

Rafael.

Připojit reakci
         

Síra ve vínovici


host - xxx.xxx.168.81 (?)
31.10.2016 18:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Před lety jsme s kamarádem nakoupili krabicové víno, 11,5 % alkoholu, za cca 10,-/litr. Vypočetli jsme si, že litr koňaku nás vyjde v „surovině“ na cca 45,-. Ale vloudila se malinkatá chybička. Alkoholu sice bylo jak uváděla etiketa, ale pít to nešlo, jak to smrdělo. Nedalo se to polknout.
Použili jsme drcené živočišné uhlí, promíchávali několik dnů. Už nevím kolik uhlí, ale určitě mnohem víc jak pět tablet na litr. Pak zfiltrovali. Bylo to znatelně lepší, ale pořád nepitelné. Při opakovaném pálení bylo obětováno asi 50% alkoholu na úkapy a dokapy. Pak už se to nechalo i pozřít, ale žádná sláva to nebyla. Obtížná je cesta průkopníka. blush JG

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Průtahové destiláty2120.2.20171625
Kalení destilátů jinak2416.2.20173853
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20171209
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?6913.2.20174779
drtič na ovoce409.2.2017100075
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20171379
Dřevo do destilátu228.2.20179553
Palenie z exotickeho ovocia1026.1.20174385
Kvas Oskoruse5923.1.201749219
Pálenka z dýně4317.1.201726992
Vymrazování916.1.20171505
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201767691
Kvalita domacej palenky1209.1.201727032
Tepelné médium do dvouplášťového kotle72.1.20171714
Domácí ořechovice9027.12.2016137745
Množení turbo kvasinek1322.12.20161491
Zakalená slivovice16422.12.2016163059
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201610820
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201641312
Odkalovač na koloně?411.12.20161308
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016719
Nahořklá slivovice6823.11.201650662
Jak zakopat slivovici4622.11.201636548
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163439
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161343
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.2016897
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614473
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161453
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.20161152
Proč tolik cukru38.11.20161299
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161331
Výběr domácí pálenice43.11.20161811
Náhrada škody od pálenice253.11.20165605
Trnkový kvas - zarazení kvašení61.11.20161231
Pálení vínovice a pěnění vína v kotli31.11.20161003
Švestkový kvas - jeho uložení až do jara2031.10.20164327
Síra ve vínovici531.10.20161047
Pyrosyricitan draselny ve kvasu831.10.20161224
Tatratea jak na to?1530.10.20162727
Fleret 627.10.20161351
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Ubytek vahy po vyuzeni klobas16.2.2017
Dmácí uzený sýr11.2.2017
Ubytek vahy po vyuzeni klobas10.2.2017
Ubytek vahy po vyuzeni klobas10.2.2017
Problémy s plechovou udírnou10.2.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů