Děkuji za reakci. O oddělení pecek už před kvašením by šlo uvažovat, protože před destilací jsem jich stejně většinu oddělil lisováním v bramborovém pytli. Akorát že v kvasu už jsou pecky celkem slušně oddělené, u čerstvého ovoce je na nich ještě hodně hmoty, asi byto znamenalo větší ztráty. No a pak se říká, že do destilátu patří i ta chuť pecek, ale to je na diskuzi.
Refraktometru jsem myslel, že věřit můžu, už proto, že třeba u těch švestek ukazuje, že zbytkový cukr klesl k cca 3, zatímco u těch špendlíků se prostě pod 11 nedostanu. Můžu přidat ještě víc cukru a turbokvasinky, ale nejsem si jistý, že si pomůžu.
Nevím, proč v tom někdo vidí trollování, pálím sám a pomalu a při druhé destilaci teče velmi dlouho konstantní destilát nad 80 % (elekronická regulace, teploty lutru i par + jedu přes průtokový lihoměr), pak to poměrně rychle začne klesat, to už do 40 % dávám do samostatných sklenic a řeším podle chuti. Průběh tečení velmi podobný pěstitelské palirně, kde jsem to pálil dříve s obdobným výsledkem. Výsledek chutný, jiskrný, nezkalený, voňavý. S pálením problém nemám, jen s tím dokvašením.