Kvalita domacej palenky



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
host - 236.138 (?) 
28.11.2016 18:18

Také se mi to jeví jako úplný nesmysl, pomology by to mělo fascinovat. Ovšem vtírá se otázka, čemu se tenkrát, v polovině minulého století, říkalo skvělý destilát. PŠ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                     
host - 44.16 (?), 29.11.2016 0:01

to je na vás jestli tomu věříte nebo ne ale je to tak, letos sem odstavoval při 5% a žádná voda na doředění, kdyby to šlo tak vás rád všechny co nevěří pozvu at vidíte a taky ochutnáte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.241 (?), 29.11.2016 8:11

Není to tak dávno, co mi pan Stanislaw sděloval, že v nové palírně měl podobnou zkušenost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.32 (?), 29.11.2016 9:31

to je na vás jestli tomu věříte nebo ne ale je to tak, letos sem odstavoval při 5% a žádná voda na doředění, kdyby to šlo tak vás rád všechny co nevěří pozvu at vidíte a taky ochutnáte.

Tak to jste asi ještě neměl možnost ochutnat opravdu výbornou slivovici, která je např. na koštu umístěna v první desítce.

Kdyby jste ji ochutnal tak výše uvedené nebudete psát, neboť to není pravda!

Nejsem tady od toho, abych vám poskytoval rady jak výborného destilátu dosáhnout, ale v pěstitelské pálenici ho nedosáhnete. jedná se vždy o průměrný destilát. Už jen proto, neboť první litr, který vám vyteče z měřidla do nádoby pod ním je kontaminován dokapem (bordelem) od předešlého zákazníka, který pálil před vámi.

Měřidlo v pěstitelských pálenicích funguje na principu překlápění a následném vytečení vždy celého litru!!! Takže vždy v něm zůstane nějaké množsvní dokapu, který předešlý zákazník nechtěl!!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.241 (?), 29.11.2016 10:44

jak výborného destilátu dosáhnout, ale v pěstitelské pálenici ho nedosáhnete. jedná se vždy o průměrný destilát

Je to o surovině. Na degustacích se vzorky z pálenic na čelných místech běžně umísťují. Samozřejmě i ty jiné.

Takže vždy v něm zůstane nějaké množsvní dokapu, který předešlý zákazník nechtěl!!!

Ten dokap předešlého se obvykle vyleje s našim úkapem 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.32 (?), 29.11.2016 13:38

Ten dokap předešlého se obvykle vyleje s našim úkapem

Nevyleje, neboť jeho část je již v koncovém měřidle a odtud nejde dostat.

Úkap dalšího zákazníka se vypouští kohoutem PŘED MĚŘIDLEM.  A tedy platí, že čím více je napáleno slivovice tím méně je kontaminována dokapem předešlého.

Např.

když jdu do pěstitelské pálenice vypálit jeden slabší kotel a odnáším si 20 l slivovice tak toto malé množství je nejvíc kontaminováno nežádoucím dokapem předešlého zákazníka.

Když si nechám vypálit třeba 4 kotle toho samého kvasu odnáším si logicky více slivovice lepší kvality s menší koncentrací dokapu.

Samozřejmě v obou případech musí být odstavena stejně. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 156.1 (?), 29.11.2016 10:44

Prvý liter v pestovaťeľskej pálenici dávam vždy bokom.Máva okolo 45%,a nie je problém ho použiť ako hocijakú menej kvalitnú pálenku.Do celkového pálenia (pokiaľ človeku záleží na výsledku a váži si svojej práce s prípravou kvasu) by ho použil iba úplný idiot.   Stano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 182.208 (?), 29.11.2016 10:52

Něco relevantnějšího snad dodám později. Jen na co jsem zrovna narazil. Mám tím na mysli to, že i v odborných, nebo rádoby odborných publkacích lze nalézt dosti podivná tvrzení..
Chtěl jsem původně napsat přímo blbosti, ale k úctě, ne k akademikům - ti si to kvůli takovým tlachům zaslouží, ale pánovi který to tvrdí a možná je na takové praktiky zvyklý a vyhovují, mu jsem to neudělal.
*
Já osobně jsem ještě na frakci která by byla chutná a pitná v mezích výše uvedených hodnot ještě nenarazil.
*
Sken pochází z knihy
Exnar, P. et al. (1998): Praktická lihovarnická příručka. Praha : Agrospoj Těšnov,
A je to kolektivní dílo více akademiků...

Rafael.

Sken
Sken
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.32 (?), 30.11.2016 14:26

Pane Rafael,

sken je na vysoké úrovni co se týká pravdivosti v porovnání s praxí.

Jinak nejlepší pěstitelská pálenice v mém okolí se nachází v obci Hrušky na Břeclavsku.

Na aparatuře mají i deflegmátor a poté i možnost odplynění destilátu ultrazvukem.

Super kombinace, ale pořád je problém s kontaminací úkapu od předešlého zákazníka. crying

Laďa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.32 (?), 29.11.2016 14:04

Prvý liter v pestovaťeľskej pálenici dávam vždy bokom.Máva okolo 45%,a nie je problém ho použiť ako hocijakú menej kvalitnú pálenku.Do celkového pálenia (pokiaľ človeku záleží na výsledku a váži si svojej práce s prípravou kvasu) by ho použil iba úplný idiot.  

 

Stano,

to je přesně to co popisuji.  Máš naprostou pravdu.

A ti co tomu nevěří ať si změří lihovitost prvního litru vytečeného přes měřidlo a zjistí, že má kolem 45% alk. a ne kolem 75% jak by měl mít!

A proč? Protože je naředěn bordelem (dokapem) který předešlý zákazníl nechtěl! 

Stano, u nás na Jižní moravě je problém, aby zákazník si dal bokem vytečený první litr zvlášť - Páleničář mu to nedovolí  !!!

Vymlouvají se, že nespočítají přesně lihovitost celého množství a podobné výmluvy ohledně cel. úřadu.

Proto mnozí pěstitelé z JM nad pěstitelskými pálenicemi dávno "zlomili hůl". 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika