Kvalita domacej palenky



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 107.19 (?) 
8.11.2016 9:05

Děkuji za Vaše názory. Můj dotaz jsem spíše myslel tak, že pokud se pálení ukončí kolem 40% alkoholu, jestli bychom se nepřipravili právě o ty vůně a chutě ovoce, které jsou "na konci". Jinak ve svém okolí neznám nikoho, kdo by pil domácí pálenku pod 45% (v žádném případě ovšem neodsuzuji!!! - každému chutná přece něco jiného...).

Ale Rafaeli, pochopil jsem Vás správně, že pokud pálení ukončím např. při 40% alkoholu a po odvětrání produkt naředím např. na 45%, neměla by se kořalka zakalit? Zajímá mne to spíše na teoretické rovině, domácí pálenku mám nejraději "naředěnou" na 52%.

Děkuji, Saša.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                     
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 168.59 (?), 8.11.2016 9:50

I když druhá část dotazu je adresována na pana Rafaela, pokusím zodpovědět obě části. Pokud pálení (finální, druhé) ukončíte kolem 40% se určitě připravíte o podstatnou část vůní a chutí. Otázkou je, jesti to co získáte vám postačuje. Pokud ano - budiž, každý má jinak chlupatý jazyk. Nicméně je to "jízda na jistotu" kdy tam nehrkne kyselý ocas nebo přiboudliny. Je to o kompromisu, osobně se mi zdá končit kolem 40% trochu moc "při zdi".

Druhá část - správně říkáte "neměla"... ono riziko zakalení se samozřejmě zvyšuje s tím jak dlouho druhé pálení táhnete. Na druhou stranu si dovedu představit i situaci kdy se zakalí pálenka ukončená třeba i při 50%. To záleží na řadě faktorů a je to na jinou diskusi o příčinách zakalení. Tato diskuse tady už rovněž probíhala, zkuste pohledat. Jen ve stručnosti - zákal je většinou tvořen tuky a vosky které ovoce (zejména letní - např. meruňky) obsahují a které rovněž přejdou do destilátu - a to především na konci. Tyto látky jsou lépe rozpustné v alkoholu a méně, nebo vůbec ve vodě. Takže když produkt zředíte vodou, zákal se vytvoří. Některé druhy alkoholu na tom i založily svou "slávu" jako například pastis, ouzo, raki... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Tom  - (34) - 205.77 (?), 8.11.2016 10:12

"Pokud pálení (finální, druhé) ukončíte kolem 40% se určitě připravíte o podstatnou část vůní a chutí." – toto nelze brát jako zobecnění, jak řečeno výše, zásadně záleží na konstrukci/nastavení destil. zařízení a i na druhu ovoce. Ano, švestkové aroma teče spíše při >80 °C, u jablečných destilátů je to naopak, přes 80 °C tečou už jen nepitelná přiboudlina.

Přiboudlinou se rozumí zejmnéna vyšší alkoholy (těžší = víceuhlíkaté oproti ethanolu), které nejsou neomezeně mísitelné s vodou (rozpustné). Tuky a vosky jsou netěkavé při destilačních teplotách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 152.192 (?), 8.11.2016 10:29

Je to vlastně jen teoretická debata...
*
A i když existuje spousta postupů, spousta technologií a výrobních postupů které je těžko srovnávat a něco jen tak na "dálku" odsuzovat nebo preferovat se to nedá protože to není úplně přenositelné...
*
Chtěl jsem jen napsat, sdělit, že je třeba se řídit JEN a JEN vlastní chutí a ne Rp. a čtením z netu a z "komerčních publikacích"...
Ale hlavně, že nic kalného a něco nechutného do poctivého destilátu nepatří!
Byť je to tady místy propagováno...
Nic víc, nic míň.
A je na každém domácím výrobci v čem chce těm komerčním konkurovat. Jestli jen tou svou "ješitností"...

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 107.18 (?), 8.11.2016 10:57

Pánové, opět musím moc poděkovat za Vaše cenné rady a názory.

Moc děkuji, a přeji hezký den.

P.S.: Myslím si, že ona "ješitnost" k tomuto "oboru"smiley trochu patří...

Děkuji, Saša.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 51.179 (?), 8.11.2016 20:55

Jestli to byla reakce na můj příspěvek pak mám pár dotazů:

1. Někde tady jsem propagoval něco nechutného?

2. Někde jsem tady propagoval něco kalného? Kromě zmínky o "likérech" kde je zákal při zředění považován za hlavní atribut. Pouze konstatování faktu, ne propagace.

Tuky a vosky samy o sobě jsou při destilačních teplotách netěkavé, ale zde nejde o jednoduchou směs a uplatňují se velmi komplexní rovnováhy, eutektika apod. Byste se divil při pohledu na rozbor z chromatografu. Stejně tak vyšší alkoholy... Opět - tímto je nepropaguji, pouze konstatuji. Snaha o jejich totální oddělení je bláhová... i když do kvalitního destilátu nepatří jak píše pan Rafael... prostě tam více nebo méně jsou. Můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak více méně vše co s tím můžeme udělat.

Mimochodem - kdysi za "hlubokého socialismu" kdosi přišel na nápad vyrábět whisky synteticky. Tak na VŠCHT jsme to nastříkli do chromatografu... výsledek šokoval. Šlo o více než 200 různých organických sloučenin naprosto rozdílných typů. Závěr whisky vyrábět synteticky sice teoreticky bylo možné, ale bylo by to dražší než klasická výroba. Poněkud úspěšnější byly snahy o syntetický "kubánský rum" a "anglický gin"... k úplnému úspěchu chybělo pouze tolik, aby se to dalo pít bez sebezapření :-( 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 235.115 (?), 8.11.2016 22:48

Pane Davide to nebylo na Vás a ani na nikoho konkrétního!
Myslel jsem to obecně protože jsem nabyl dojmu, že se podceňuje obsah dokapových složek a přeceňuje obsah aromatických látek těkajících ve větších množstvích při vyšších teplotách - t.j. ke konci destilace. Úplně separovat tyto látky při běžných destilacích nejde, jde jen o dosažení jakéhosi kompromisu.
Tzn., že pokud je něco kalné a chuťově nevyhovující do jádra to nepatří. Aspoň podle mně.
(Ale dá se to rektifikovat nebo přidat do kvasu nebo do lutru).

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 44.16 (?), 27.11.2016 16:35

rád bych přispěl i se svojí zkušeností ohledně toho kdy odstavit, poprvé odstavuji při 2% a podruhé odstavuji při 25% s tím že to pak po půl litru kontroluju až než teče kyselka, konkrétně tento rok kdy je ovoce hodně kvalitní sem končil na 5% a nekončil sem kvůli kyselce ale kvůli tomu že už sem byl s celkovím množství na 51% a kdybych pokračoval šel bych už pod 51% takže vodu sem k ředění vůbec nepoužíval. pokud odstavujete brzo pak se nedívte že tam chut ovoce není protože zůstane v kotli

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 224.160 (?), 28.11.2016 10:18

Tohle mi už silně připomíná latinu. Jenom jsem si myslel, že existuje hlavně myslivecká a rybářská, Tedy ty nejznámější a ty další jsou tak nějak v pozadí.  S tou destiláterskou jsem v takové formě přišel do styku až tady.

I když pravdou je, že podobné tvrzení o vedeních destilací se lze dočíst i jinde. Ve zdrojích tvářicích se odborně.

Rafael

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.169 (?), 28.11.2016 12:04

Kdybych to nezažil na vlastní kůži před 30 lety v jedné oficiální pálenici v Uherském Ostrohu, považoval bych to za latinu, spíš nesmysl.  Končili na 8 procentech.  Dnes bych to považoval za vyloučené.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika