Jako problém bych spíš viděl to, jak poznáte, že je dokvašeno a kdy jet pálit.
To přeci není žádný problém! Existují nejméně 3 spolehlivé metody, jak toto rozpoznat pane "Rafaeli"! Stačí si jen vybrat! Tou první je refraktometr. Doporučuji pálit při dosažení hodnot 4 - 5 °brixi. Tou druhou je zapálená čajová svíčka u hladiny kvasu s podmínkou, že nádoba je plná na 75%. Pokud svíčka u hladiny stále hoří, CO2 nevzniká a veškeré zkvasitelné cukry (jsou i nezkvasitelné, např. sorbit) jsou přeměněny na alkohol. Pokud je ovšem úroveň hladiny vyšší, může tato zk. klamat. Třetí zk. požaduje odebrat asi deci kvasu do dobře hermeticky uzavíratelné sklenice (např. dětské přesídávky se na báječně hodí) a umístit někam pod strop (např. na vyšší skříň, kde je možno předpokládat teplotu 24 °C). Po 3 dnech se prudce otevře a pokud je nějaký CO2 vytvořen, pozná se to zvukovým efektem. Celkem bych řekl, že všechny zk. jsou snadné a realizovatelné a žádná není z mé hlavy, chce to trochu číst, pane Rafaeli, literaturu. Není nic smutnějšího, nežli objevovat to, co naši předci už objevili. Ovšem pokud si fakt myslíte s důrazem na slovíčko MYSLÍTE, že máte kvas hermeticky uzavřený, pod bublátkem kvas, tak si říkáte o to, že tuto "hermeticky uzavřenou nádobu" otevřete a na ní bude tlustá, bílá, kůži podobná, vrstva křísotvorných kvasinek. Ale bude to trvat nejméně 6 týdnů. Zdraví Petr Šlosar