Tvarovat ořešák?



host - 150.50 (?) 
1.8.2010 7:27, zobrazeno: 9495x

Dobrý den, letos z jara jsem zasadila naroubovaný Seiferdorfský ořech.Prut asi 150cm.Horní polovina uschla a obrazil ve spodní polovině.Chtěla jsem aby se větvil až ve větší víšce.Mám ho nějat ostříhat nebo a nechat jen jednu hlavní větev, nebo nechat ostříhání na přístí rok a nebo nestřihat vůbec a strom si poroste jak chce.Chtěla jsem aby se pod ním dalo někdy sedět... díky za radu

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Reeve - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83) - 243.20 (?), 1.8.2010 11:22
Předpokládám, že nové výhony jsou stále ještě z roubu a nikoliv z podnože (kdyby celý roub zašel, je samozřejmě lepší stromek zlikvidovat).
Zapěstovat nový terminál z postranních výhonů samozřejmě lze. Sice by to šlo provést už letos (vybrat silný letorost směřující co nejvíce vzhůru a vše ostatní odstranit), ale v této konkrétní situaci (polovina léta) bych raději počkal až napřesrok a stromku bych do příštího jara ponechal několik výhonů. Pouhý jediný výhon by sice do konce sezóny pěkně rostl, nemusel by však dostatečně vyzrát a během zimy by mohl zajít. Ponechte tedy pro jistotu pár výhonů navíc až do příštího jara a teprve pak, až budete mít jistotu, že přežily zimu, zvolte ten nejlepší a ostatní odstraňte.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 150.50 (?), 1.8.2010 22:11

Děkuju za radu... takže to teď nechám být a větve odstranim až z jara?Nebude nebude téct moc míza?Nebo bude stačit, když to zamáznu voskem..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 146.135 (?), 4.8.2010 15:05

Pokud máte strach, že poteče míza, tak nechte tvarování na příští rok v červenci a srpnu. Pak se můžete lépe rozhodnout, co odstranit a co nechat. Ořech až dobře zakoření, tak potom má velké přírůstky, což je asi po 2 letech od výsadby. Mě první rok roubovaný ořech ukázal oříšky, ale přírůstky byly tak do 1 metru. Letos už je vysoký 3 metry. Mám terminál zakrácený ve výši půl metru, ale boční větvě jdou nahoru. Trochu jsem je svázala, aby nešly do šíře, ale do výšky, šetřím místem.  Péťa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 20.84 (?), 1.11.2010 9:45

V jaké výšce mám teda ten prut zastřihnout, nebo se nestřihá vůbec a stromek udělá korunu sám. Potom ale může být až ve výšce např. 4m ale to já nechci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 24.183 (?), 1.11.2010 18:00

Na jaře ostříhejte a nechte jen jeden výhon. Korunu si udělá sám, vylamujte jen pupeny rašící příliš nízko. Nebojte se a nepouštějte korunu níž než dva metry. Po pár letech se větve začnou vlastní vahou klonit k zemi a s nižší korunou byste měla jen starosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika