Beallara Peggy Ruth Carpenter "Morning Joy"



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 176.18 (?) 
30.11.2010 22:29, zobrazeno: 44585x

Dobrý den, ač jsem se zaříkala, že orchideje nikdy, jsem od včerejška majitelkou Beallary. Nechala jsem ji nacucat převařenou vlažnou vodou a pak vykapat, postavila ji na parapet severovýchodního okna v kuchyni za záclonu (cca 20-23°C), radiátor je trochu bokem, od chladného vzduchu táhnoucího pod oknem jsem květináč odclonila tvrdou lepenkou. Znovu zalít se ji chystám tak za týden, až substrát proschne. Prosím o radu, jestli jsem prozatím neudělala něco špatně. Zatím jsem ještě nestihla nastudovat žádnou literaturu. Také nevím, protože to je, jak jsem zjistila, hybrid mezi různými druhy, dle nároků kterého (nebo kterých) původních druhů se mám při pěstování řídit nebo zda vyžaduje podmínky úplně jiné. Zatím jsem o ní toho na netu moc nenašla, ale budu pátrat dál  :-))). Předem díky - Lída

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 230.216 (?), 1.12.2010 0:20

Dobry vecer Lido,


pro jste se zarekla, ze uz orchidy nikdy? Ja verim, ze orchidy jsou nejenom z nejkrasnejsich a nejzajimevajsich kvetin, ale take se daji i lehce pestovat, pokud clovek zna zaklady. Jsou jako kazda kytka jenom se pestuji jinak. A verte mi, oni Vam reknou kdyz se jim neco nelibi.

Vas pristup je dobre promyslen, jenom si nedovedu predstavit jak jste odclonila kvetinac tvrdou lepenkou? Proc kvetinac? Myslite celou kytku? A proc prevarujete vodu? Jsem zvedava, neb o tom sem nikdy neslysela? Co se tim ziska? Rada bych to vedela. Prosim napiste.

V kratkosti, tento hybrid byl puvodne udelan Milton Carpenter, znamym pestovatelem z jizni Floridy. Je to bybrid Beallara Tahoma Glacier x Miltonia Purple Queen. Miltonia je chladomilna (a moc hezka) a tudiz teploty nad 25C se teto rostline vetsinou nelibi, ani ne v lete. Merite teplotu primo u kvetinace?  A vlhkost?

Jak ji zalevat nebo hnojit a starat se o ni az odvekte nemam odvahu Vam poradit, neb nevim v jakem substratu ji mate? Jinak, tento orchid by mel rust jako z vody a kvest dlouho. Dobre jste vybrala, je to fakt moc pekny orchid! Aspon ja myslim. Kozicka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 176.18 (?), 1.12.2010 0:50

Orchideje jsem nechtěla proto, že je to teď "módní" kytka, a já mám vždycky ráda to, co druhý nemá. Jinak kytky a rostliny vůbec (také zvířata) mám ráda, zahrádku miluju, doma mám kytek také dost.

Jméno téhle orchidejky jsem našla podle fotek na netu, rodokmen jsem také zjistila. Líbil se mi tvar jejího květu. Teď jsem našla i nějaké angl. stránky, kde o ní píší (ale to musím překladačem), pokračovat v pročítání budu zítra.  Vodu jsem převařila kvůli vápníku a ostatním látkám v ní - někde jsem četla, že se má míchat vodovodní voda s destilovanou vodou a když mám třeba litchi nebo anthurium, tak jim je na převařené vodě líp. Vlhkoměr mám v místnosti, tak cca 60-65%. Teplota není měřená přímo u ní, to můžu zítra zkusit. Tu tvrdou lepenku jsem postavila mezi květináč a rám okna, už jsem to dělávala dřív i s jinými kytkami, tak jim "netáhne na nožičky", většinou jim nejvíc vadívá zima na kořínky. Substrát má ten, co v něm byla koupená - vypadá jako mulčovací kůra, květináč mléčná umělá hmota, řekla bych, že asi bude trochu prosvítat, ale průhledný není. Jinak také doufám, že mi řekne, když jí něco bude vadit - ono se to opravdu u kytek většinou pozná.     Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 230.216 (?), 1.12.2010 1:28

Mila Lido,
obdivuji nejenom to, ze jste dokazala upresnit jmeno hybrydu na net ale dokonce i jmeno cutivator 'Morning Glory'? To ja bych nikdy nezvladla. Jiste vite co delate. Preji hodne stesti. Kozicka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 176.18 (?), 1.12.2010 14:25

Morning Glory ne, Morning Joy. Ale to se domnívám jen podle fotek, aspoň že se mi trochu podařilo o ní něco zjistit. Ještě k té vlhkosti - teď je tam o něco méně, když se topí, asi 50%, ale snad to stačí.

Přiložím fotku, radši mne zkontrolujte, jestli jsem to určila správně (ten Morning Joy mi na netu připadal nejbělejší). Byly tam i stejné, ale trochu růžovější barvy, mně se líbila tahle, je jak sněhová vločka.     Lída

Beallara Peggy Ruth
Beallara Peggy Ruth "Morning Joy" ??
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 230.216 (?), 1.12.2010 15:18

Lido, Vas orchid je moc pekny, hlavne ted s kvetinactem netocte nebo budete mit zkroucene kvety. Ale, Bllra. Peggy Ruth Carpenter to neni. Tady mate link na jeji fotku (treti obrazek od zhora), ktery ma Miton Carpenter v jeho seznamu. Mate ten link kde Vy jste ji nasla? A jestli to neni problem, i rada bych videla fotku tech pseudo-cibuli, kolik jich je a jak vypadaji.

Kozicka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
new dawn - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (309) - 176.18 (?), 1.12.2010 21:52

Bylo to podle fotek z vyhledávače, zadala jsem "orchideje" a jela... Třeba fotki.com, orchis.ru, gardenworldimages.com ap. Ono totiž když jsem ji kupovala, tak tam byly stejné, ale do růžova, některé měly jedem květ růžový, druhý bílý - říkala jsem si, jestli to třeba není stářím květů.

Přiložím fotku, co jsem fotila ráno, ale cibule jsou tam vidět dost špatně, vyfotím to znovu zítra za světla.

Na té fotce z netu 4) jsou ty květy přesně tak míchané, jak byly v obchodě...

(5) je Bllr. Morning Joy  z té vaší adresy

ta má
ta má
z netu 1)
z netu 1)
z netu 2)
z netu 2)
z netu 3)
z netu 3)
z netu 4)
z netu 4)
(5) B.P.R.C.
(5) B.P.R.C."M.J."
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 230.216 (?), 1.12.2010 23:56

Lido,

to je vec a dekuji za vsechny fotky. Zajimave.  Ja myslim, ze uz trochu vim co se deje, a napisi zitra.  Ano, kvet muze ztmavnout, nebo zblednout nebo jinak zmenit barvu. Jen jsem Vam chtela rychle napsat ze fotku cibuli uz jinou delat nemusite, tato je fajn.  Jiste nase debata pomuze i dalsim ctenarum teto diskuze kterym se tento orchid libi. Kozicka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 230.216 (?), 2.12.2010 16:22

Lido,

problem je, ze kdyz koupite orchid bez jmena tak vlastne nevite co mate. Orchid bez jmena vetsinou nema pro 'vazneho' sberatele zadnou cenu. Ale, je levnejsi a mnoha lidem je fuk jaky ma rodokmen. Hlavne, ze kvete a roste. Takze, Vy jste neudelala chybu ale najit jmeno 'orchidejky' na netu neni jaksi spolehlive. Ono se proste nekdy neda zjistit co to je a ani pan Carpenter nebo jiny pestovatel by to nepoznal bez DNA.

Dovolte abych vysvetlila co jsem zjistila. Existuje:
1. Beallara Peggy Ruth Carpenter (Beallara Tahoma Glacier x Miltonia Purple Queen)
2. Beallara Peggy RuthCarpenter 'Morning Joy'
3. Beallara Peggy Ruth Carpenter 'JEM'
4... a dalsi, nezname nebo-li neregistrovane hybridy z techto kombinaci nebo i dalsich obmen. 

Proc se neda presne urcit co mate? Pokusim se vysvetlit, ale jestli to pro Vas neni zajimave klidne tento odstavec preskocte. Tady je priklad:

Napsala jzem ze Beallara Peggy Ruth Carpenter byla puvodne zkrizena panem Carpenter (pojmenoval ji po jeho manzelce Peggy Ruth). Dejme tomu, ze ze seminek vypestoval nekolik set rostlin. A jedna z nich byla neobyjne hezka. Velke kvety, dobre umistene na stvolu a zajimave zabarveni, atd. Pan Carpenter tento orchid vzal a sel s nim pred komisi a tento orchid dostal jednu z nejvyssich cen a 98 bodu. Tim, se zrodila Beallara Peggy Ruth Carpenter 'Morning Joy'. Pan Carpenter z ni udelal 'mericlones', takze vsechny rostliny byly stejne (coz u pestovani ze semen neni mozne). Pochopitelne cena 'Morning Joy' mericlones byla daleko vyssi.

'Morning Joy' mericlones se prodaly i dalsim pestovatelum ktery z nich udelali dalsi mericlones. To je neco jako delat kopie z kopii a dalsi kopie z tech kopii. V tom pripade se stava tak zvana 'mutation' kde se ty chromosony popletou a nekdy kvety jsou dokonce peloricke. Takze, co mate vy klidne muze byt 'Morning Joy' ktera je zmatena a uz nevypada jako puvodni 'Morning Joy' mericlone.
.
Dalsi moznost je, ze dalsi pestovatel zase zkrizil Beallara Tahoma Glacier x Miltonia Purple Queen a vypestoval podobny hybrid jako pan Carpenter. Nebo ji zkrizil obracene. Nebo vzal 'Morning Joy' a zkrizil ji s Beallara Tahoma Glacier nebo s necim. Vysledky vsechno techto kombinaci mohou byt podobne.

Pan Carpenter mi vcera napsal a potvrdil, ze v Evrope kdysi videl cele skleniky Beallara Peggy Ruth Carpenter 'Morning Joy' a ze mimo 'mutation' mohou byt zmeny zpusobene stylem pestovani, (chemikalie, hormonu, atd). Pan Carpenter take potvrdil ze jeho 'Morning Joy' co pestuje on ma to zabaverni co jsem Vam poslala, vice tecek a je do ruzova/fialova jako bez? A takovou jsem videla na prodej i v Anglii.

Ja bych tedy tento orchid pestovala jako Peggy Ruth Carpenter to je asi tak jak jsem puvodne napslala, maximalni denni teploty 25C a minimalni nocni 10C. Jestli vlhkost 50% staci zjistite dost brzo. Zalevani bude kriticke. Hlavne ji ted nepresazujte pockejte az na jare a az vyrazi nove cibule a koreny. Pokud se mu nebude darit, budete muset zkusit jinou alternativu a taky se podivat se na pestovani Tahoma Glacier, ktery je pry narocnejsi (jsem cetla). U tehle komplexnich hybridu to nekdy neni zadna sranda, ale Peggy Ruth je pry velmi jednoducha na pestovani.

Jeste jsem chtela dodat neco o te varene vode. Napsala jste ze to delate kvuli vapnu?. Tim myslite, ze varite vodu s vapnem? Pokud ano, ja bych to na tento orchid skutecne nelila. Zajimavejsi by bylo, kdybyste se zeptala vodarny aspon jakou ma Vase voda pH a Electrickou Konductivitu (zadejte jednotky v microsemens) a pak podle toho upravit zalevani a hnojeni.

Doufam, ze jsem to napsala aspon trochu srozumitelne a klidne napiste, jestli potrebujete vic informaci. A treba se nekdo - kdo ma tento orchid - pripoji a napise Vam jak ho pestuje. Ja ho nemam neb si myslim, ze bych ji v mych odminkach nemohla dobre pestovat, ale mozna, ze to zkusim. Kozicka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.18 (?), 3.12.2010 0:57

Moc díky za obsáhlou zprávu. Je možné, že to je kopie z kopie z kopie... Zatím nejsem sběratel, jen jsem chtěla zjistit, která to je. Hlavně kvůli rozdílům v pěstování, abych ji hned neodpravila.A zajímá mne to.

Ještě jsem se v jedné angl. diskusi dočetla, že dotyčnému pěstiteli dokonce na jedné rostlině téhle(?) orchideje vyrazil jeden stonek s růžovými a jeden s bílými květy .

Ta voda je u nás spíš tvrdší, když ji převařím, vápno se usadí v konvici - dělá se to u kytek, co chtějí spíš měkkou vodu s menším obsahem vápna. Pokud by měla málo vlhkosti, tak ji posadím v misce s vodou na kamínky, jako mám Spathiphyllum.

Tak ještě jednou moc děkuji za rady a velkou ochotu!!!           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?13:51
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika