Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?



host - 216.7 (?)
19.7.2012 18:39

V Kunovicích Fruta byla a vyráběla se tam např.,,Kunovjanka,, která se hodně používala do bramborových salátů. Další Slovácká Fruta byla i v Uherském Brodě.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                  
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 38.136 (?), 17.7.2012 20:16

Znojemské okurky - Loskuták 2012

120 g soli, 400 g cukru, 30 tbl. sacharinu, kousek skořice, 4 bobkové listy, 30 pepřů, 30 nových koření, 4 hřebíčky, 1a1/2 lžíce hořčičných semínek, 3 l vody, 1 l octa /bzeneckého/. Dvacet minut vařit, zchladnout /nechat vyluhovat do zchladnutí/ a použít. O době sterilace nic neříkali, ani nepřidávali kopr, mrkev...

Zkusím to letos, akorát okurky nějak nedorůstají, je jich spousta mrňavých.

Hradec Králové.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 141.45 (?), 18.7.2012 11:46

Dobrý den. Já také přispěji trochou do mlýna.

4 l vody, 1 l Bzeneckého octa / tento je důležitý pro chuť/, 15 dkg soli, 35 dkg cukru, malá lžička kys. citronové - svařit

Na dno každé sklenice asi půl mocca lžičky hořčičného semínka, stejně semínek koriandru, 2-3 kuličky nového koření, 5-8 celých pepřů, plátek cibule, snítku kopru / podle vlastního zvyku/ a hlavně 2-3 kolečka křenu, aby zůstaly okurky křupavé. Okurky vkládám do sklenic podélce a kolečka mrkve dávám jen " pro oko". 20 minut sterilovat. Konzervační činidlo ani sacharin se nedává. Okurky mají lahodnou chuť. Recept jsme získali asi před 50 lety ve Frutě v Kunovicích. Dnes Hamé. Tak dobrou chuť. Postup mi přijde jednodušší než vařit Novu, Deko apod.a čekat, až se koření vylouží a potom je stejně v každé sklenici jiné množství. MH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.2 (?), 18.7.2012 11:55

Tento recept se mi líbí. Myslíte, že ho mohu použít i na řezy z hadovek? Dostala jsem jich plnou a bednu a určitě je nesníme :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 141.45 (?), 18.7.2012 12:10

Já tento nálev používám jako univerzální - okurky, houby, cibulky, směs do bramborového salátu... Dá se použít i na hadovky, ale měla bych obavu, že budou měkké. Nakládačka je už od podstaty tvrdší. MH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.2 (?), 18.7.2012 12:26

Děkuji, zkusím ho i na houby. Na ty řezy tedy zkusím sterilovat jen 15 minut. Snad to bude ok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.42 (?), 19.7.2012 20:08

Tak jsem to zavařila podle vašeho receptu. Jen mi nálev přišel dosti málo sladký. Potom jsem koukala na nějaké další recepty a prakticky ve všech bylo toho cukru více. Tak doufám, že když to máte vyzkoušené, tak že budou fakt dobré, už jsem na ně zvědavá smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 141.45 (?), 23.7.2012 15:37

Dobrý den.Všimla jsem si, že Mr Bigggg uvádí ve svém receptu kromě soli stejný poměr surovin. Tak Vám snad budou okurky chutnat. Ještě bych chtěla dodat, že tam, kde je z praktického důvodu koření ve sklenicích na závadu (u směsi na bramborový salát, kostiček celeru atp.), svařím nejlépe den předem koření zvlášť, nechám vyloužit a pak přecedím do nálevu. Nemusím pak vybírat kuličky koření z připravovaného pokrmu.Jen u červené řepy dávám anýz i křen do sklenic. Zdravím. MH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 18.7.2012 12:57

Fruta byla v Mařaticích, ne Kunovicích.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 141.45 (?), 18.7.2012 15:11

Ano, máte pravdu. Já jsem už zapomněla, kde byly např. mrazírny, nějaký provoz byl i v Uherském Hradišti atd. Je to už spousta let. MH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 216.7 (?), 19.7.2012 18:39

V Kunovicích Fruta byla a vyráběla se tam např.,,Kunovjanka,, která se hodně používala do bramborových salátů. Další Slovácká Fruta byla i v Uherském Brodě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika