Připojím se k tomuto tématu, ale mám jiný problém. Protože nejsem spokojená s kvalitou zelí, které se v posledních letech prodává v obchodě, pročetla jsem zdejší diskuze a rozhodla jsem se zkusit naložit vlastní zelí. Koupila jsem tři hlávky, údajně česká farma, nakrouhala, nasolila, krásně nakřehlo a pustilo spoustu šťávy, takže šlo krásně napěchovat do dvou dvoulitrových zavařovaček, zašprajcovala jsem to vzpěrami, dala gumové těnění, skleněné víčko a zajistila perkem, takže vzduch k tomu nešel a nechala stát v kuchyni. Po dvou dnech zelí krásně kvasí, štáva přetéká, ale bubliny se k hladině derou líně. Zjistila jsem, že šťáva nahoře má slizovitou konzistenci, možná se jedná o vláčkovatění, podobně jako u vína. Dá se to nějak zastavit? Co kdybych přidala nahoru trochu octa? nebo to vyndala a promíchala? Nechci to tak rychle vzdát.