Pila pro ženu



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 15.90 (?) 
16.2.2016 8:34

Hezké ukončení vlákna! Obzvlášť s ohledem na upozornění hned v první větě zadavatelky:
...doufám, že mi tu nebudete psát, že řezat s motorovou pilou není pro ženu. Protože já prostě řezat chci, ale hlavně musím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
host - 151.181 (?), 20.2.2016 23:55

No ja snád len krátku poznámku z práce tento týždeň. Sú aj omnoho náročnejšie a podľa mňa nebezpečnejšie činnosti ako píliť motorovou pílou. Režeme teraz každý deň v práci profilové nosníky z lešenia veľkou karboškou a v hornej časti pod strechou v malom priestore kde sa nedá ani postaviť a musí sa rezať v úrovní tváre. Samozrejme mám štít okuliare a respirátor ale ak to porovnám s prácou v lese každý deň tých 6 - 7 hodín tak je to omnoho lepšia robota. už len tým že drevené piliny nie sú tak ostré a nezahryzávajú sa do oblečenia tak ako žeravé oceľové piliny. A nedajte sa zastrašiť povedačkami o kaličiacich sekerách a odťatých svaloch mačetami. Robím z oboma a je to len o praxi a zdravom rozume. V hustom a tenkom poraste je mačeta nenahraditeľná a tam nie je ani malá motorovka ideálnym prvotným strojom pretože v reze drevo strpa a oskakuje od lišty a občas dá nepeknú masáž na prsty ľavej ruky. Ja som najprv takéto tenčiny odsekol mačetou v polovici a potom pílou dopílil nad zemou. Išlo mi to lepšie a rýchlejšie ako keby som tak tenké a husté kmienky iba pílil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 37.202 (?), 21.2.2016 8:05
No, jestli jsem správně pochopil původní záměr, tak motorová pila za 5 tisíc mělo být levné řešení na zpracování zbytkového dřeva na pasekách. Dělám stejné paseky a vyřezávám dřevo hobby pilou s řetězem 3/8 1.3 mm. Slabší řetěz nebrat. Mačetu na silné, povalující se větve ne. Větev úderem odskočí a je nutné dát švihem velkou ránu. Takovou práci nemáte pod kontrolou a rychle unavuje. Mačeta je vhodná na prosekávání slabých podrostů. Sekyrkou lze osekat smrkové větve, očistit modřínové větve. Většinu dřeva na pasece uděláte nejrychleji lehkou motorovou pilou. Profi není třeba, cena je násobně vyšší, řetěz je zpravidla široký s velkými zuby a takový není vhodný na větve a zbytky z paseky. Pro ženu je obvzlášť vhodná pila s lehkým startem, neboť na pasece uděláte několik řezů a dřevo skládáte na hromadu, nastartujete pilu, pořežete a uklidíte. Tímto postupem se dostanete k nejméně namáhavému úklidu bordelu, který na pasece zůstal po těžbě. Pilu neustále vypínáte a startujete, část dřeva je nařezená na různě dlouhé kusy a ty je třeba pokrátit, vyřezat z hromad, uvolnit k manipulaci na hromádky dřeva. Pila se lehkým startem v ceně 5 tisíc je Dolmar 35C, tou řežu, kamarád má Stihl MS 211, také výborná pila na větve, je o něco dražší a nemá lehký start, zase je o něco lehčí a má také 1.7 kW. Mačetu nechte indiánům a jak se naučíte s motorovou pilou, budete nadšená, kolik máte rychle nachystaného dřeva, bez dřiny.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 17.210 (?), 16.2.2016 9:01

do tych 4-5 cm menej prace a viac bezpecnosti vam zabezpecia pakove noznice. Videl som plagat z lidlu a mali by ich teraz mat, nasobne lacnejsie ako nejaka znacka,... aj podla vlastnych skusenosti dobra kvalita. Do nejakych 10-15 cm mali tiez svojho casu accu pilku, s platom co kmita. Podstatne bezpecnejsie nez nejaka retazovka a lahucke a urobi svoju robotu. Rucne pilit hruby konar je drina. Ak retazovku pre zenu, tak na dlhej rucke, aby retaz bol od vas 2 -3 m. Krasne sa s tym robi. Uz ked nic ine odrezat konare nanecisto s touto retazovkou a dorezat pahyle s accu pekne z rebrika a bezpecne. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 15.90 (?), 16.2.2016 9:26

Ak retazovku pre zenu, tak na dlhej rucke, aby retaz bol od vas 2 -3 m

Řtězovky na tyči mám dvě. Jednu na 220, druhou aku. Práce s nima je kvůli pákovým poměrům o dost namáhavější než s lehkou motorovkou v ruce. Výhoda je jen v tom, že nemusíte lozit do koruny stromu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 144.136 (?), 16.2.2016 23:01

Mne sa s touto pilou na tyci robi dobre. Prax je taka, ze nerobim s nou definitivny rez, ale davam dole len cast konara a to sa snazim si vybrat miesto aby to bolo malo namahave. Povedzme konar hrubky 15 cm zoberem 20-30 cm od miesta konecneho rezu. Pilu polozim na konar, stlacim a reze vlastnou vahou. Rez niekedy nie je pekny, aj sa konar moze pred prerezanim zlomit. Ale to nevadi, lebo konecny rez urobim az nasledovne. Pahyl odrezem accu pilkou a je to bezpecnejsie a malo namahave ako rezat obrovsky konar. Je pravda, ze zdvihnut pilu na dlhej palici hore je namaha,...taktiez viest sikmi rez je namaha, preto robim len odrez vacsej casti konara. Mala accu pilka je bezpecna a lahka a praca aj z rebrika ide dobre. Nepilil by som vykonnou retazovkou s dlhou listou z rebrika. Je to riziko.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 16.2.2016 12:31

Pavlíno, opatrnost je jedním ze základních předpokladů bezpečné práce. Pro nohy je nebezpečnější sekyrka než JMP, ale na druhou stranu Vás sekyrka zpětným vrhem nepřekvapí.

No nic, jdu si udělat štrůdl vlastní. Jablečnej z taženýho těsta.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 25.2 (?), 16.2.2016 12:17

Je to samozřejmě věcí názoru a zkušeností hospodáře.  Většina ořezaných větví z jakýchkoli stromů nikdy nebude asi přesahovat průměr 20 cm, nejedná se o kmeny jež jsou samozřejmě průměrově širší. A i u běžného dříví je na každém, zda je pro něj ekonomičtější použití na palivové dřevo nebo ho raději prodat místnímu truhláři na pilu ke zpracování na užitečnější výrobky.  I ženy dokáží obsluhovat motorové řetězové pily a jsou rovnocennými pilaři a řezbáři jako jsou muži. A to včetně schopnosti běžné pracovní a popracovní údržby těchto strojů.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa T - (8) - 69.165 (?), 16.2.2016 22:09

Když osekávat větve, tak se mi osvědčila mačeta Fiskars WoodXpert XA3. Ten nos má nespornou výhodu, že si větev podám aniž bych se musel ohýbat ;-). Na můj vkus by ale mohla být o fous těžší - tak o1 mm silnější. Jo, s tou 360WES jsem o víkendu, v rámci záběhu, řezal dubové větve i na celou lištu. Sice jako H55 to nebylo, ale dávala to slušně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
maticka.zelezna - (4) - 37.3 (?), 18.2.2016 22:36

Možná by to stálo za zkoušku. ;-)

Je mačeta bezpečnější než sekyrka? :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika