Husqvarna 576Xp nebo Stihl ms441?



host - 140.103 (?)
15.9.2015 23:46

Nejlepší způsob je stejně jednotlivou pilu vzít do ruky a vyzkoušet, já jsem třeba místo 576XP a MS441 pilek za cenu 24 000Kč koupil za 11800Kč Solo 681 a co se týče řezání jsem spokojenej jak želva yes  viz. zde.

Pilka si rovněž řekne o benzín, ale díky tomu je řezání solidní hukot 6,4 koňíků už umí solidně řechtat wink

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 62.135 (?), 15.9.2015 16:31

pekne

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 154.1 (?), 15.9.2015 18:55

Mohol by mi odborník Vášho razenia nejako konkrétne vysvetliť ako sá dá zmerať bezkonkurenčný švih, akcelerácia a obratnosť.Lebo akosi vo všetkých ostatných parametroch ktoré sa dajú zmerať tie stroje slušne povedané pokrivkávajú.

 Poprosím neargumentovať videami.Ono pár som ich videl aj z opačnými výsledkami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.103 (?), 15.9.2015 19:58

laugh Mohol...

Akcelerace je naprosto jednoduše měřitelná stopkami = za jak dlouho se dostane pila na maximální otáčky, samozřejmě hraje roli délka lišty a tím větší odpor řetězu, případně průměr řetezky, ale tam se rozdíl liší řádově +/- 2 desetinky mezi jednotlivými stroji už může být rozdíl větší, například starší stroj od Hitachi co mám doma se dostane na tyto otáčky za déle než sekundu, Husqvarna 560 podle řezné sestavy za 3-5 desetin sekundy. Ostatní moderní stroje v průměru 6-8 desetin. Každá desetinka dolů = příjemnější a rychlejší odvětvování. Odpověd na vaši otázku je tedy jednoduchá, vemte si stopky a změřte si to.

Švih je záležitostí za prvé celkové váhy samotného stroje ta je daná a zjistitelná z tabulek a za druhé což je nemálo důležité je umístění těžiště, čím více vzadu (blíž zadnímu držadlu), tím lépe. Zase jednoduchá rada, položte pilu na předmět, který umožní pile se kývat (např. železná pásovina) a zjistíme tak vertikální osu těžiště, čím blíže k zadnímu madlu bude toto těžistě umístěné, tím lépe pro švih (proto má např. 560XP nakloněný válec vzad) tím bylo docíleno jednak dozadu umístěné těžiště pro lepší švih a zároveň i níže umístěné těžistě pro lepší obratnost. Jak zjistit umístění těžiště bez použití složité techniky můžete čerpat např. z této diplomovky.

Obratnost jak už jsem nakousl v předešlé odpovědi je záležitost umístění těžiště ideální stav je takový, kde zadní madlo toto těžiště osově protíná a přední madlo je umístěné co nejblíže a opisuje kolem něj svým tvarem z čelního pohledu (tzn. pohled na výfuk kolmo s lištou viz obrázek) pravidelnou kružnici. Další nemalý faktor obratnost ovlivňující je rozložení váhy samotné, čím uzší pila, tím více váhy blíž k těžisti a tím lepší obratnost a jako poslední věc je gyroskopický odpor. Proto 560 má spojku ven, protože je řetěz blíž středu a tím je prostě taková pila při plných otáčkách obratnější, u velkých pil určených na manipulaci už obratnost nehraje roli a tak je spojka dovnitř.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 208.33 (?), 27.9.2015 12:45

Takže človeče Vaše odborné názory sa dajú aj zarámovať, sú jednoducho dokonalé.

 Len by som potreboval vysvetliť pár "drobností".

 Len pre začiatok.Naozaj nechápem prečo všetci výrobcovia na svete nerobia uplne dokonalé, ergonomické,vyvážené a mrštné píly keď je to také jednoduché a stačí ku tomu len jeden elaborát o určení ťažiska osobného auta.

 A to podstatnejšie

Naozaj by ma zaujímalo ako ste zmerali akceleráciu.Jedná sa mi o to že z akých otáčok ste merali a na akých ste skončili.Zároveň by ma zaujímalo čím ste merali ako otáčky tak aj čas.

 Viete, rukami mi prešlo x otáčkomerov, ale ani na jednom sa nedalo určiť prene dajme tomu 12k spôsobom že "teraz"za 0,3sekundy. Ale možno vy doma v kôlničke máte taký aparát ktorý to dokáže a ja sa rád poučím.

 No a ešte by ma zaujímalo ako ste zjednotili odpor reťaze z ohľadom na váhu, napnutie reťaze, kvalitu a množstvo oleja na stratové mazanie a napríklad dlžku a hrôbku drážky lišty a čo ja viem napríklad rôzny odpor novej a komplet vyšľahanej lišty.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.103 (?), 28.9.2015 6:14

To se musíte zeptat u výrobce proč pila vypadá jak "krabice od bot" wink

Pro názornost postuji obrázek. 

Předsklopené madlo vs. madlo jak roučka od nákupní tašky.

Prodloužená nádrž tzn. posunutí těžiště vs. obyčená nadobka.

Zakloněný válec vs. kolmý.

Přizvednutá nádržka na olej vs. nepřizvednutá

Příjemná široká páčka plynu vs. nepříjemná tenká

Vracející se páčka sytiče vs. obyčejný mechanismus

Úzká konstrukce vs. šikoká

atd.

Pokud jde o tu druhou věc, asi bude jednuduší když přijeďte a já vám to předvedu v praxi.   


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 195.242 (?), 28.9.2015 16:03

Mňa nezaujíma porovnanie strojov odborníkom Vášho razenia. Mňa zaujíma to ako a čím ste merali akceleráciu. Pokiaľ  nie ste schopný opísať tak to odfoťťe alebo nahrajte na video.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 11.116 (?), 28.9.2015 16:21
Tady se blafuje. Stihl měl skloněný válec v době, kdy v Husqvarně nevěděli, co je a měli kolmé válce. Stihl má nejméně tak dlouho spojku za řetězovkou a v Husqvarně dodnes gyroskopují a do lesa chodí s nářadím na uvolnění sevřené lišty zobrazené pily. Největší blaf je dát ty dvě pily vedle sebe. Propadák a výbornou pilu. Časem ty závady z Husqvarny lezou, jako z chlupaté deky. Jeden je do dneška nevidí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.103 (?), 15.9.2015 23:46

Nejlepší způsob je stejně jednotlivou pilu vzít do ruky a vyzkoušet, já jsem třeba místo 576XP a MS441 pilek za cenu 24 000Kč koupil za 11800Kč Solo 681 a co se týče řezání jsem spokojenej jak želva yes  viz. zde.

Pilka si rovněž řekne o benzín, ale díky tomu je řezání solidní hukot 6,4 koňíků už umí solidně řechtat wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 214.133 (?), 19.9.2014 6:53

A co treba 461?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 45.179 (?), 29.10.2015 1:08

Obe tieto pily sme mali v Nemeku vo firme a naozaj sme popilili tisice kubikov s oboma a videl som ich prevadzkovy zivot od nova az po koniec. O rozdieloch medzi Hq a Stihl je tu uz popisane mnoho, autori prispevkov vacsinou strania jednej znacke. Aj v tej nasej partii v Nemecku niekto preferoval jednu, iny zas na druhu z tychto pil, ale kedze boli v partii obe tieto pily v praci dlhodobe, nik by vam nepovedal, ze ta alebo ona je jednoznacne lepsia. Ked bolo treba novu pilu, nik velmi neriesil, ci sef da MS 441 alebo HQ 576. To vsak neznamena, ze sme nemali odpozorovane niektore vyhody/nevyhody kazdeho z modelov. Nasledujuce su naozaj skusenosti z praxe:  

Co mi vadilo na 441 oproti 576 -  1, kolisanie volnobehu - nebol to nejaky ozajstny problem, ale casto, asi aj v zavislosti na pocasi bolo u Stihliek treba prestavovat volnobeh, islo to na nervy, ked pila pocas prace zhasinala a ked som pridal otacky, za pol hodiny som ich zas musel stiahnut a tak dokola.  Vsetci sme vedeli, ze to Stihlky robia, nie vsak vzdy. Potom zas isla pila povedzme niekolko dni, mozno tyzdnov celkom OK. Ked vam dosiel benzin, pocul som to na otackach pily niekedy dost dlho, vypalil som mozno 1/3 nadrzky kym som citil, ze je zmes zas ako ma byt. (tento fenomen sa netyka len 441, pozorovali sme to u vsetkych Stihliek, a na velkej vzorke (361. 260, 460) 2. kryt valca  ked sme pily cistili, chcel kazdy radsej cistit 576 - 3 rychlospojky - cvak, cvak, cvak a mali ste vsetko ako na dlani, filter aj valec. Na Stihlke je to komplikovanejsie, ked davate dole kryt valca, musite odkrutit skrutku, vybrat aj "fajku" zo sviecky, dat dole kryt a ani potom nemate taky fajnovy pristup ako na 576.

Co mi vadilo na 576 oproti 441 -1. listy- Stihlacke listy vydrzia ovela viac ako Oregon, ktory sa najcastejsie kupuje na HQ. U malej husky s kratkou listou ako napr. 550 to nie je problem, tam vydrzi dost aj ten Oregon, ale pri listach 45, 50 cm, ake sme pouzivali na 441 a 576, vydrzia originalne listy prilis kratko. Vacsinou sa to riesi prerabanim Stihlackych list na HQ osadenie, ale staci ak vam vypadne vymedzovacia vlozka na sroboch na uchytenie listy a bocneho krytu niekde v lese do listia a mate hned problem. A aj neustale prerabanie list je otrava. Aj retiazky Stihl sa mi vidia lepsie, maju hrubsie nity, menej casto sa oproti Oregonom roztrhnu, stava sa hlavne v tvrdom dreve pri dlhej liste, ale to je minimalny rozdiel.  2. Hlbsie ulozenie listy v pile - necital som zatial v ziadnom vlakne, ze by si to niekto vsimol, a dlho som si to nevsimol ani ja, ale ak zalozite listu tej istej dlzky do Husqvarny a do Stihlky, Stihlkou urobite hlbsi rez, pretoze u Hq je lista upevnena hlbsie v tele pily. Preto treba mat u HQ zalozenu o 5 cm dlhsiu listu, aby ste mohli robit rezy podobnej hlbky ako so Stihlom (ten rozdiel nie je celych 5 cm, ale skoro, mozno sa to lisi aj od modelu k modelu, ale odskusane to mam u Hq 372, 576, 357 versus Stihl 440, 441, 361).

Co sa tyka vykonu, u oboch pil, ked idu ako maju, su fakt silne a mate radost z ich vykonu. Rozdiel v ich vykone je v praxi nepodstatny. Tento aspekt nikdy nikoho moc nevzrusoval, ani sme sa tym nejako nezaoberali,  lebo je to skor o tom, ako vam slape a v akej "kondicii" je vasa konkretna pila. Ale vo vseobecnosti sa mi zda 576 o cosi vacsie delo, ved ma aj vacsi objem.

Obe tieto pily som aj osobne vlastnil a keby som si isiel zajtra vyberat jednu z nich, rozhodoval by som sa v prvom rade podla dostupnosti predajcu, kvality jeho servisu, v druhom rade podla ceny /tam asi velky rozdiel nebude/ a v tretom rade,  keby ich mal povedzme obe jeden predajca a za tu istu cenu, kupil by som potom asi Stihl - koli kvalitnejsej reznej suprave a pravom by si to Hq zasluzila, ked na take skvele vyrobky montuje listy podradnej kvality. Ale naozaj neurobite chybu ani s jednou. 

Peter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika