Pánové Vám vcelku srozumitelně napsali svůj názor. Já Vám poradím za sebe-ani jedno, ani druhé! Naučte se řetězy si sám naostřit v ruce a hlavně se toho nebojte. Není to tak složité. Musíte mít ale představu, jak takový řetěz má vypadat a musíte mít správný průměr pilníku. Nevím, jestli na tomto portálu, nebo sousedních jsem popsal všechny ostřící přípravky, jejich použití, výhody a nevýhody.
Někdo se zde zmínil o svěráku, který je v domácích podmínkách vynikajícím pomocníkem. V lese je pro mě nejlepší způsob na ostření pilu opřít o strom, zakleknout a brousit. Řetěz tímto způsobem mám naostřený za chvilku. Doma se ostří jinak, než v lese. Jak se říká :" Lehko na cvičišti, těžko na bojišti". Pokud se naučíte ostřit řetězy v ruce, máte vyhráno! Pak bych Vám doporučil na srovnání řetězu nějakou brusku. Píši nějakou, protože jich je celá řada řádově od tří stovek do několika tisíc. Nemohu si pomoct, ale ručně naostřený řetěz mě řeže rychleji, než, když si ho nabrousím na brusce. To samé mi potvrdil i bývalý kolega. Důležité je také správné shození omezovacích patek. Jsou experti, kteří je srážejí na brusce, nebo jsem viděl i rozbruskou. Řezat bych s nimi nechtěl. Na novém řetězu si omezovače srážím lehce jedním lehkým tahem ostrým pilníkem, tím si docílím vyšší řezivosti, ale, jako začátečník to raději nezkoušejte. Ať budete ostřit čímkoliv, automatem, válečkovým vodítkem, tabulkovým, vždy mějte ostré pilníky. Nejsou drahé. Ušetří Vám námahu a pilu.