Lepidlo sežralo meruňku



Aley - (21) - 87.222 (?) 
1.8.2023 20:09, zobrazeno: 800x

Omlouvám se lidem, kteří chodí diskutovat i na druhý server, že sem jen kopíruju téma, které jsem původně napsal tam. Ale je málo reakcí a ta věc mě fakt trápí, tak zkouším i tady.

Téma lepidla na kůru bylo zmíněno to bylo už mnohokrát. Mám druhým rokem meruňku velkopavlovickou na myrobalánu. Teď jsem si všiml, že tam mám díry velké jak vrata. Protože mravenci mi to různě obcházeli po listech dotýkajících se tyčky apod., bylo to natřené na více místech. Celekm tři díry - jedna obří díra na začátku kosterní větve, druhá menší na druhé a třetí díra taky hodně velká přímo na kmenu. Protože tam bylo to lepidlo proti mravencům. Dával jsem ho tam loni na jaře. Letos už ne, protože jsem na netu četl na vícero místech, že to může poškodit kůru. Ale teprve teď jsem si všiml tohodle. Loni jsem to lepidlo použil poprvé a naposledy, mám přes 30 stromů a jen tento jeden je úplně sežraný. Tan chybí víc jak polovna kůry a v podstatě celá původní větvička je mrtvé dřevo a jen to obrostlo zboku z jedné strany. A je to tak hodně obrostlé, že možná to tak je už od loňska, jen jsem si toho nevšiml.

Otázka je jasná: Co s tím? Můžu u přidat fotky či video, ale je to fakt potřeba? Meruňka má na 3 místech holé dřevo.

a) Nechat tak. Meruňka se asi nezahojí nikdy, ale je teď hodně bujná a zavaluje to hezky. Jak rychle odejde celá? 2 roky? 10 let? 20 let?

b) Střihnout na ostro (na holý kolík), vyraší to, vyroste to samo znovu? Nebo vyraší jen myrobalán a odrůda odejde? Jabloni bych věřil, ale nevím jak na řez naostro reagují meruňky. A když už, měl bych to udělat hned, ať nepokračuje nekróza dřeva vnitřkem dál dolů a ještě letos tam může něco vyrašit, nebo ten řez nechat až na únor-březen?

c) Střihnout na ostro a naroubovat tam rovnou jeho vlastní větvičku za kůru? Chytne se takový letní roub ze stromu na strom na meruňce? (Nebo jinou metodou? Třeba roubování Forkertem modifikovaným pro širokou podnož?)

d) Máme půlku prázdnin, čas očkování. Naočkovat do kmene jeho vlastní očko? Šlo by to? Ten kmen je tam už pár let, má průměr 3-4 cm. Zbytek stromu by se hned ořezal, ať to tlačí mízu i do toho očka. (Ale mám strach při té bujnosti, že by to tlačilo až moc.)

Jinak celý stromek roste rychle jak z vody. Ty díry se neprojevily pomalejším růstem, naopak myrobalán to tlačí nahoru velmi rychle, přímo bych řekl teď asi nejrychleji rostoucí moje meruňka. Díry jsem očistil a zamáznul balzámem. (Vím, že jsou na to taky negativní názory, ale to třevo je fakt už černé, jak do toho neustále prší, holé to nechávat nechci. A ořezat úplně do zdravého to nemůžu, toho úplně zdraévho je tak málo, že by neudrželo tu větev.)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 9.142 (?), 1.8.2023 21:21

Pan Urbánek na YT doporučuje těsně obalit gumovým pásem, třeba z duše od kola a podobně a nechat dlouhodobě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Aley - (21) - 87.222 (?), 1.8.2023 21:28

Obávám se, že to jste pana Urbánka špatně pochopil. Ta rada se týkala čerstvě oholeného dřeva, když nějaké zvíře sežere kůru. Protože ta kůra umí znovu narůst, ale musí to být fakt čerstvé. Já tady mám díry, které vyžralo během dvou let lepidlo a odhalené dřevo je úplně černé, dávno mrtvé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1750) - 233.212 (?), 1.8.2023 21:38

Aley, nechápu, jak vašemu stromku lze pomoci. Já si ani při nejlepší představivosti nedokážu ujasnit, jak na tom váš dvouletý stromek je. Jestli váháte sem předložit fotodokumentaci, tak se asi snah o radu od ostatních nedočkáte. Máte-li obavu z vkládání fotek, tak to už je bezproblémové. Walter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Aley - (21) - 87.222 (?), 1.8.2023 21:54

Technicky jsem nějak nepřišel na to, jak přidat fotografii k úvodnímu příspěvku když už jsem ho odeslal. Tak to zkouším zde v komenáři.

Video jsem nahrál na youtube: https://youtu.be/ORgle0GzD-s
 

Díra ve větvi
Díra ve větvi
Díra v kmeni
Díra v kmeni
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika