Technika orby s tk 14 a podobným typem - Holdr



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 125.250 (?) 
25.12.2009 17:32

Jo a zapomel jsem dodat ze stim zatacenim pluhu je to trochu jinak u velkych pluhu, pateraky a vice samozrejme za vel. traktorama, je to kvuli preprave protoze s nesenym by to uz asi neslo, pri samotne orbe nastavy hydraulika sklon a smitec o zadnem nadchazeni pluhu nic nevim, traktoristu jsem delal skoro dvacet let nechci urazit ale myslim ze ten pan videl pluh z trochu vetsi vzdalennosti Jarda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 208.166 (?), 26.12.2009 9:28
Pro pana JARDU, nehodlám polemizovat kdo z jaké vzdálenosti videl pluh za velký traktor a kdo s ním kolik zoral, osobně jsem oral s 5PHX 35 15LET s průměrem 800ha ročně takže něco málo o orbě a tomto pluhu vím a pokud jde o nesené pluhy tak i v této kategorii jsou nesené pluhy a ještě k tomu třeba otočné, takže si prosím poopravte Váš přehled, a pokud jste se ještě nesetkal s taženými pluhy 2-3 radličnými i obracáky co zvládnou malotraktory tak doporučuji vrátit se trochu do hystorie, současná výroba to už nezná a je to škoda možná i pro Vás KP
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 196.190 (?), 26.12.2009 20:38

Konečně pořádná diskuze. O toto se mi jednalo - o vaše názory k orbě s těmito strojmi - Holdr.  Dost často jsem viděl, že - a to zvláště starší muži - orali raději ve dvou - jeden řídil, druhý vedl tažený jednoradličný koňák. Až po praktické zkušenosti s orbou s origin. pluhem, jsem pochopil proč tak ořou. Traktor s pohonem všech kol a navíc přední osa s uzávěrkou ten musí utáhnout víc - jsem si říkal... a praxe... opak stačí jeden o něco málo větší jednopluh než víše zmíněný jednokoňák a pole trochu do zatáčky a holdr je v háji.Pole doslova zrýpané. Nepomůže počkat na vláhu nebo, až bude sucho.Pole není udusané ničím jinším než lidmi(nejel tam kombajn ani jiný větší stroj) - vinohrad, sad. Je to spíše těžší půda, ale žádné jílovisko.           Poraď te mi jaký typ pluhu vy používáte - raději než typové označení, popište jeho konstrukci- nesený, jedno-dvoupluh, tažený, s kolečkem nebo polo tažený.  Děkuji.
 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 208.166 (?), 26.12.2009 21:45
Máme doma udělaný troják nesený, trubková konstrukce, tělesa použita ze starého malinkého trojáčku -obracáčku a taháme to domadělem 4x4 z GAZE. Pokud Vám dělá problém pole do oblouku tak není nic jednoduššího nežli si udělat rovnou brázdu a zbytek doklínovat nebo naopak, nejprve docílit klínováním rovnou brázdu, pokud neutáhnete Holdrem jednoradličný pluh tak to může být také jeho špatným nastavením KP
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 211.254 (?), 27.12.2009 6:26

Suhlasim s predošlim prispevkom. Doteraz som oral sjednonapravovim tj 6,5ale brazdy som oral rovno a dooraval som do klina. Teraz som kupil tkčko tak som zvedavi ako to pojde. Pred 15 rokmi som pracoval na družstve asi15rokov a oraval som zetorom120 a vždy sme tahali rovne brazdy a dooravali klin.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 181.155 (?), 28.12.2009 9:59

Mám MT8 132.2,konstrukčně stejné s Tk, orám jednoradličným obracákem s krojidlem, tento pluh se prodává k těmto strojům, označení je PoN 25A, orám i lidem ve vesnici a na každé zahradě ho většinou musím trochu doštelovat, myslím si že univerzální nastavení není možné. Orba do zatáčky s kloubákem bude problém, protože při pohybu volantem zadek cestuje do stran, nasaďte si pluh a zkuste si točit volantem a uvidíte jak to cestuje, chce to zkoušet, vyjet na strniště a orat, velké traktory to srovnaj

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 28.12.2009 14:11

Vlastním TZ 4K 14, pluh dělaný z koňské harky a moje postřehy jsou tyto:

někdy mám dojem, že je zázrak vůbec zorat-těžká půda, ouhor (zaklopení brázdy)

jindy jsou brázdy jak malované a orba je radost

problém je opravdu naučit se minimálně korigovat TK volantem, aby byly rovné brázdy

na malém prostoru doorat souvrať není nic jednoduchého

na doladění pluhu v konkrétní půdě velice záleží

TK a vůbec kloubáky nelze v orbě s ničím srovnávat (pohyb v kloubu je totiž velký problém),kdo má TK ví o čem je řeč

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 181.155 (?), 28.12.2009 20:02

Docela dost se dá dohnat obracákem, protože to ohýbáte na obě strany a tím se to docela rovná. Ještě bych doporučil orat s uzávěrkou předního diferenciálu, traktor lépe drží stopu, a v brázdě mít volant jen trochu otočený směrem ven, ale opravdu jen trochu. A pak to chce orat a orat a zkoušet různé nápady, chce to zkušenosti, a nebo se radit s někým kdo má zkušenosti, měl jsem to štěstí že sem se mohl radit s těmi nejlepšími oráči v republice. Jinak na kloubáky nedám dopustit, protože mají ůžasnou manévrovatelnost. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 117.131 (?), 29.12.2009 9:24

Když je pole na rovině tak se ladí jen detaily. Já mám políčko ve svahu a na dlouhato. Nemůžu jezdit nahoru a dolů, ale po vrstevnici. A tam když předek TK ujede z brázdy tak je snad lepší začít znova. Nemá někdo na takovou orbu nějaký fígl?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zdeněk Krejčík - (8) - 181.155 (?), 29.12.2009 11:58

Ale stejně oráte tak aby se půda klopila nahoru, tím trochu vyrovnáte ten svah a tak můžete jezdit sem tam, někdy je lepší trochu couvnout a srovnat se, další brázda to srovná. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika