Dobrý den, podle mých letitých zkušenosti mám ostrý řetěz tehdy, když při špalkování jde pila do řezu i na plnou lištu jen svoji váhou. Do lesa chodím se třemi řetězi a ješte mám v záloze lištu 45cm+řetěz. Člověk nikdy neví, co se kdy vyvrbí. Řetězy jsem zprvu brousil jen pilníkem podle šablony. Později jsem si pořídil přípravek na ostření zubů od Oregonu.Šlo to s ním celkem dobře, až na to, že oba popsané způsoby jsou dost časově náročné a obtížně se dodržuje stejná délka jednotlivých zubů. Proto jsem si pořídil brusku, zprvu plastáka (nebylo to pravé), později profi brusku Gude 2500, na které lze nastavit všechny úhly (bez zbytečných vaklů), a s přesností broušení na desetinu mm. Zkrátka paráda. Zuby jsou nabroušené jako břitva a dřevo pila doslova krájí. Než abych v lese pižlal řetěz pilníkem, tak jej během chvilky přehodím za ostrý a jede se dál.Ten pak v klídku doma jenom "přeleštím" bruskou. Objektivně se mi zdá, že ostří řetězu z brusky má delší výdrž, než ostření jen tak v ruce na pařezu, či ostřičkou Oregon.Důležité je taky kontrolovat i opotřebení lišty. Někdy se stane, že velkým otupením řetězu příliš tlačíme na pilu a ta začne najednou podřezávat. Děje se to tím, že jedna strana vodící drážky řetězu je nerovnoměrně opotřebená a řetěz je tím pádem nakloněný. Pohmatem je na jedné straně větší otřep. V tomto případě je nutné dát lištu do svěráku, jemným brouskem orovnat a pomocí malého úhelníčku vyúhlovat. Není od věci také kontrolovat rovinnost lišty, zvlášte po nějakém ošklivém sevření pily, či jiném katambolu, kdy mě pila hezky nakopla. Nejvhodněji oc. pravítkem, ale i pohledem je možné ověřit, je-li dráha řetězu OK. Š.