Rider Husqvarna r 320 AWD vs. r 316TS AWD či něco jiného?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
      
host - 14.169 (?) 
19.10.2014 22:07

Zdravím,

díky za odpověď. Mám dotaz týkající se užívání. Používáte sweeper a jaké s ním máte zkušenosti? Už si do domu nenosíte trávu? Já bych se sweeperem jezdil pouze roviny a pravidelně - max. 1x do týdne. A celkově bych s tím sekal 1000-2000m2, ale jen pokud by mulčování nebylo dostatečné na to, aby tráva byla po posečení +- čistá.

Jak široké sečení doporučujete?? Uvažuji buď o 103 nebo 112cm, ale u 112 si nejsem jistý už vhodností k danému motoru.

Jak vysoká tráva se s tím dá ještě sekat  (bez mulčovací záslepky)???

Jak jste spokojen se svahovou dostupností a se stabilitou při příčném náklonu???

O příslušenství asi moc neuvažuji až na sweeper, na zametání mi přijde po zdejším doporučení vhodnější motorový foukač.

Co spotřeba? Kvality se ani moc nebojím, s Husq mám dlouhodobě dobré zkušenosti a dobré kontakty na servis, spíše hledám levnější či lepší alternativy. Vyšší řady se mi taky ještě líbí, ale půl milionu za sekačku rozhodně dávat nebudu. Očekávám cca 100mth práce za rok, a předpokládaná životnost cca 10 let., tudíž bych chtěl motor aspoň s výdrží 1000mth.

Posilovač u verze 316 TS je asi hydraulický, tam by snad neměla být potíž s výdrží. Posilovač byste volil proč? Bez posilovače to jde těžce (z mé zkušenosti tak akorát)??

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
host - 253.135 (?), 20.10.2014 16:27

Tak za 1. sweeper - je super. Dokupoval sem ho cca před 3lety.Pro moje potřeby sem ho musel trošičku vylepšit. to jest převod řetězem mi spadával ve svahu, kdy ozubene kolečko neudržela segerovka a spadávalo s hřídele (úprava ccca 20min navrtat hřidel a zajistit šrubem s podložkou).další vylepšeni spočívalo vtom, že pokud sem sekal mokrou trávu do plna tak mi dno sweepru jezdilo po zemi kde mohlo dojít k rozřiznutí dna o kámen (sbíram ji za mokra žádný problém jen při vyklápění to de docela zěžko 400l něco váží) úprava spočívala v pásovině dané pod dno které se už neprovisne. Jinak na roviny není žadný problém a sbíra pěkně(tvavu, listí. větvičky, plevel a ji hlínu s případných krtinců).

2,zaběr sečení -chtěl sem 112cm, ale zrovna neměli (musel bych čekat) tak sem zvolil 103cm a udělal sem dobře 112 už by bylo asi moc (na rovinu a pravidelné sekání ano 112 ale chtělo by to skusit) za mě 103cm.

3,vysoká tráva - není problém do 50cm výšky ale zvládne ji přez 1m ale to zaleží va více věcech (druh trávy, hustota atd). Můj rekord je cca 1,40m bylo nutné 2x přejet a vysledek jak po krovinořezu.

4,svahová dostupnost - velká (uhly nevim)  řeknu to tak važim cca128kg do kopce vyjede fakt hodně ji smou vahou a seče, po vrstevnici si stačí sednou na kraj sedla (tak aby byl sepnut spínač pod sedlem) a neni problém sekat ji velký svah.

5,příslušenstvi - na 316 de to ho fakt hodně freza na sníh, cepák(po vyměně hridele by mel jit ji vertikulator),radlice atd.(ja sem ji bránoval pole na brambory)

6.spotřeba - pokud sekám na rovině a trávu do 10cm +sběr tak se vejdu do 2L max za hod s mulčovanim tak okolo 2,5l za hod. Nejvic si vzal 4l a to bylo fakt sečni na křovinořez.

7,posilovač- je to komfortnějši hlavně se sweeperm by sem ho uvítal. jinak ji bez posilovače to uřídi ji moje sestra co ma 48kg.V sobotu sem se byl svést na předvaděci 21awd poslední model před nastupcem 422 a ten posilovač je tam znát

 Jnak za mě motory kawasaki jsou nej za mě.

Ja mohu jen doporučit husqvarnu, jednak servis který moc nevyužiám, dostupnost dílů neni problém ji na 25let starou pilu sehnat dily (tet nedavno sem řešil)

Stiga -měl sem možnost se s několika modely se svét (jak rider tak traktor). stiga byla nejvážnější konkurent  ,ale po svezení bylo rozhodnuto -nesedla mi (jo měla větší záběr i motor, pojezd je taky jiný i ovaládání) cena byla jestě vyšší nez u husqvarny (husqvarna po slevě)

.Ano kazí se ji husqvarna ale stejně jako cokoli jiného záleží na kvalitě vyrobeného kusu (znám majitele bmw x5 co vic spravuje než jezdi atd)a hlavně na obsluze a udržbě všechno potřebuje svoje!!!

V kolí mám několik rideru a traktorů husqvarna ji stiga  ,ale že by se některá značka kazila vic se mi nezdá 

Ale jednu radu mam nakonec mounfield nebrat nikdy. (sem tam něco spravuju pily, sekačky atd  ) Nedávnop sem byl u jednoho chataře spravovat rider ani nevim typ, byla zadřená kladka na klínový řemen (odešlo ložisko) majitel čekal na díl 37dni a stala 850kč a nakonec aby sem to mohl vyměnit sem musel kladku s hřídelkou odbrousit fleksou protože ta hridelka byla přivařena na pevno k rámu. Pak navrta díru, hřidelku udělat na sroub a přšroubovat na rám, doba prace cca 4,5hod

to samé sem řešil na 15v2 kladka ji hřidel na skladě, Hřidelka přišroubovana k ramu doba opravy ji scestou pro díl (cca25km) 1hod45min ji s pokecem s prodejcem cena dílu 400kč

Pro pána co se rozhoduje  ---nejlépe je vyskoušet stroje, ale ji více prodejců v okolí, 

Pro vás 316Ts awd je doprá volba a pokud bude solidní prodejce tak se s cenou vlezete okolo 180 000kč (rider +sečení) rider je tet v akci.     odkud ste??? já kraj zlin

s pozdravem taky TONDA jako kolega    

 omluvte chyby moc na pc nepíši

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 217.141 (?), 19.10.2014 23:43
Když vzpomínám na testovací jízdy riderů od Hq, tak hlavní poznatek byl kupovat hq jen s posilovačem, protože ta jejich kombajnová náprava(velká nabíhavost, už se nedivím jejich otlučeným zadkům) strašně kopala do řizení i na malých nerovnostech x stiga kloubák v pohodě i bez posilovače.Jinak špičkové, ale slabé motory kawasaki, kde za 160 000kč+sečení (doporučeno 90-100cm, navíc bez otočných vodících koleček, ale ovládáno z místa řidiče)byl jen 450ccm se 16hp x stiga měla za 120000kč+sečení 20hp b&s a za 160000kč 25hp,750ccm kohler(u obojího 110-125cm šíři sečení, s větší robustností, ale ovládání výšky jen na sekací hlavě, dnes elektricky z místa řidiče).Hydro měla Hq s čerpadlem v převodovce, obyčejné K-46 a to za 160000kč x ty měla stiga u modelu za 120000kč, u modelu za 160000kč měla stiga hydra K-10 s externím čerpadlem(o několikateré životnosti netřeba mluvit, hq je používala u modelů za čtvrt mega a výš).Vpodstatě nebylo co řešit, ale když ta Hq byl takový mazel-až sexyrider :-),naštěstí zvítězil rozum a praktická stránka-pracant stiga-jasná volba, pochopitelně se bavíme o 4wd.Ale jak napsal jeden přispivatel-vyhrát ve sportce, tak klidně vezmu Hq-ridera a nebudu řešit, že je za stejný peníze oproti konkurenci slabší, poddimenzovanější,vetchejší a z dílů má zlatý důl, ale je nádhernej a hravej.Co se týká vyššiho posedu u stigy, tak sečení 110cm to zestabilní a při vyšších bočních náklonech vysedávám, stejně jako u traktůrku.Hq používá univerzálnější pneu ale šípáky tam stejně nešly, stiga má speciál zahradní a na zimu je lepší to osadit šípákama.U Hq je dle mého lepší pracoviště řidiče, ikdyž celý den jsem s tím nesekal, ale tak to na mě působilo.Ale těch kompromisů, co by jsem musel zkousnout, to nakonec nedopadlo.Nechte si ukázat sečení zespoda a bude Vám to stačit ;-),já oddělám záslepku sečení jedním ručnim šroubem, už nevím jak to měla Hq, jen vím, že ne jednodušší.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 14.169 (?), 20.10.2014 7:18

Díky za poznatky

Ad STIGA - kde se dá sehnat 25hp stiga s koehlerem za 160.000 jak výše uvádíte? Kdyby bylo něco takového k dispozici, tak je rozhodování hned snadnější.

Jak se dá při velkých bočních náklonech sesedávat? Vždyť je tam ochrana, že pokud obsluha spadne se zapnutým sečením dolů ze sedadla, tak stroji zhasne motor. Popř. ja se při chůzi vedle přidává plyn???

Jde o to, že když koukám na ceny, tak jsou velice podobné a když vezmu v potaz i nějaké výhody v konstrukci (jakože má i nevýhody), tak to zase zabíjí neověřebý servis až ve vedlejším městě (u nás mám servis stigy bohužel ověřený a sem nee).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 193.108 (?), 20.10.2014 9:02

Taky jsem se rozhodoval mezi Stigou (hlavně cena) a Husqvarnou (dle mne kvalita). Vzhledem k tomu, že prodejce byl vstřícný při poskytnutí slevy, tak jsem koupil Husqvarnu 216AWD bez posilovače a i když jednoválec, tak ve svahu nemá problém a řízení zvládá s přehledem i dcera. Myslím, že i stabilita ve svahu je lepší než u Stigy a uchycení sekacího ústrojí je u HQ lepší pro kopírování nerovností.

Tonda 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 211.63 (?), 21.10.2014 21:23

Kde máte špatnou zkušenost se Stigou servisem?Taky totiž jednu mám, ale stiga rider je o kvalitě, servis o lidech.Volil jsem kvalitu, mám stigu, ale v jiném městě koupenou.Jinak 25hp kohler byl v parku Pro před pěti lety-profi motor, profi hydra, tempomat,ale bez luxusu-posilovač, el. zdvihání sečení za 180000,- včetně 110cm sečeni.Vždy byly v nabídce hondy u vyšších modelů 16-23hp nebo kohlery 25hp 750ccm, v nižší ceně b&s.20hp.Všechny modely nad 100 000kč byly dimenzovány pro všechny nástavce-fréza 90cm, sekací hlava 110-125cm, cepák 90cm atd. a to je hlavní deviza stigy-výkon, robustnost,prostě pracant.Hq má omezení i u modelů za 160 000,- je to slabá hračka-motory 350-450ccm v teto kategorii, navíc zbytečně složitě dělané, na servis to je pěkná pálka, jak finančně, tak časově se k něčemu dostat, koukněte zespodu a pod kapotu, dost napoví, ale naoplátku, ježdění je hravější, ale jen s posilovačem, nejde o to u Hq, zda to utočí dcera, to je v poho, ale ta odezva kombajnové nápravy, to cítíte každé škubnutí nerovnosti ve volantu-posilovač to eliminuje.Stiga jakožto kloubák, to má lepší i bez posilovače, navíc jí nenadbíhá zadek, ale pěkně kopíruje stopu předních kol, proto u Hq jsou obouchané zadky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 14.169 (?), 22.10.2014 6:18

Ve Dvoře Králové. Já mám jak špatnou zkušenost se servisem, tak i se strojem - a to takovou, že vše až na motor Honda a skelet je špatné - a z toho pramení moje nedůvěra. Ale nerad bych zahazoval celou značku, občas se vždy něco nepovede. Servis souhlasím že je o lidech, ale jakožto majitel vícero strojů se mi opravdu nechce s každým strojem lítat jinam a vždy je pro mě kritérium kvalita servisu skoro stejně důležitá jako kvalita výrobku.

U pracovního stroje za několik milionů respektuji, že vzdálenost nehraje roli. U takovéhlo stroje z vlastní zkušenosti mi nevadí, že jedu na servis 150 km cca 3x za rok, protože úroveň lokálních servisů je žalostná. Ale tady se bavíme o stroji do 200.000Kč a s tím nechci jezdit nikam daleko (stejně jako nechci jezdit nikam daleko např. s osobním autem v této ceně). Nechci s tím ztrátet čas, nebaví mě to pořád něco převážet pro nic a mám "bohulibější" činnosti než se rozčilovat při převozech (třeba se můžu starat o zahradu).

Když se bavíme o současných cenách (bohužel mi jsou ceny v minulosti k ničemu, jelikož zájem mám nyní ani nevím, kolik v té době stálo ostatní), tak když nepočítám sečení tak 16HP jednoválec - 106 tis. Stiga (objem výrobce neuvádí), 117 tis Husqvarna (500ccm). 160 tis 2-válec KAWA 603ccm s posilovačem v ceně nyní do konce října.

U 18HP je cenový rozdíl velký - 145 tis. u Stigy - 2válec BS (objem??, typ motoru??), 218 tis. Husqv 2válec KAWASAKI (603ccm, FS). Můžete mi někdo zhodnotit hydropohon (prosím ověřebé informace) - Stiga uvádí KTM10, Husqv přední Kanzaki KTM105 a zadní Kanzaki K664.

Pokud zde nebude nějaký zásadní rozdíl, kouknu se i po této kategorii.

Nelíbí se mi, že stiga neuvádí rychlosti a objemy motorů. Bavím se o oficiálních stránkách.

Vyšší objemy už jsou cenově jinde a těžko srovnatelné. Už jen z obrázku se mi zdá, že Husqvarna je s ergonomií někde jinde (rozumějte podstatně dále). Ale jak říkám, to už je cenově mimo mně a ani bych je nevyužil ikdyž výkonu nikdy není dost. Taky bych rád zde měl nezávislé informace- co si budeme namlouvat, část příspěvků je od dealerů a pracovníků PR center dané značky, takže jsem docela obezřetný i na zdroj.

Jinak kombinaci Husqc 316TS (vč. 103cm sečení) mám již nabídnutou za necelých 150.000Kč vč DPH, přičemž kus je letoční, ofic. dealer, najeto 50mth.

Dále - KARSIT se ani po dvou týdnech po navštívení centrály ve Dvoře Králové (pokud jsem pochopil, tak se zde vyrábí) neozval na předváděcí jízdu (ač mi to slíbili v řádu dnů) a to mě jen utvrzuje v tom, že ikdyby stroj za něco stál (jakože vizuelně vypadá pochybně), tak to dealerství zazdí.

Robustnost Stigy se projevuje jak??? Nikdy bych nehájil zbytečné zvyšování hmotnosti, zároveň z osobní ukušenosti vím, jaké to je, když se s namáhaným materiálem šetří. Např. 18HP Stiga váží 245kg, Husqv 18HP 299kg, u 16HP jednoválců Stiga 199kg, Husqv 217kg. Která model Husqvarny za 160.000 má motory 350-450ccm. Docela mi vadí ty zavádějící informace (husqv za 103 tis 344ccm, husqv za 116 tis. 500ccm). Stiga obejm ani neuvádí a stránky výrobců motorů BS jsou tak zmatečné, ž se tam ani nic pořádného najít nedá. Je tam tolik verzí, že bez čísla motoru resp. jeho řady je člověk "ztracen".

Dále mě zaráží, jak Stiga neuvádí ani vhodnou šíři sekacích hlav - už vidím, jak 16HP jendoválec bude pohánět 110 nebo 125cm hlavu. To je tak na sekání obden.

Omlouvám se, ale jsem pouze fyzická osoba a chci dobře vybrat. Tato kategorie strojů už není hobby, tudíž mně nepovažujte za podjatého při výběru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 253.135 (?), 22.10.2014 14:33

Pokud máte v hledačku ji klasické traktory tak si dejte pozor na velikost vyharovacího tunelu do koše a jestli tam neco nezavazí. Pokud je trochu mokřejší tráva a vyšší jak 10cm rádo se to ucpává (je pak nutné to vybrat rukou nebo protlačit palicou). U rideru stačí zajet někam bokem a zvednout žací ustroji (čímž se vypnou nože) a trava sama vypadne.

Údržba žacího ustrojí je taky složitější než u rideru, je nutné ho odjistit a vytahnout do boku(moc dobře to nejde) nebo trakturek postavit na zadní což není taky jidealní. 

Jinak k servisu STIGA co vim (mám v okoli 3x rider stiga a 4x trakturek co vim),tak servis neni nic moc. Na dilý co nejsou skladem se čeka stejně dlouho jako u husqvarny a ceny taky nejsou menší. Ale hlavní jsou asi servismani co stoji za houby (příklad 3x jízda do servisu se stejnou zavadou). Stigu většinou prodavají projejci stihl a jestli prováději to samé co s pilama tak je to špatné (s moji´í skušenosti tři podbočky v okolí)

Hydropohon a má 316 stejný jako moje 15v2 a za celých cca 8let jedna závada  -- prasklé těsnění na hadici po 5,letech provozu (oprava spojena s výměnou oleje a filtru v hydru celkem 1350kč i s dopravou tam ji spět.rider v servisu 2 dny).

  Hydro je dostatečně silné (co potřebuju vždy vyjedu)

Motor kawasaki (měním jenom olej 1x za rok) bezporuch (v okolí jezdí 21 proflex ta ma min. 15let a motor bez zásahu) 

tonda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 217.186 (?), 23.10.2014 22:00
1.chtěl jste vědět co to je za model za 160tisíc s25hp-stiga bivoj.2.-už před 5-ti léty se vydala Hq cestou úspor, zbavila se KTM10 s externím čerpadlem u modelu nad 200 000kč a montovala hydra s čerpadlem v převodovce jako u hobby třídy, to možná zodpoví Vaše otázky okolo hydropojezdu, takže nebyl důvod si u Hq připlácet, zbýval jen model se 16hp, kam nešel dát cepák.3.-bavím se jen o čtyřkolkách 4x4 s dvouválcem s cenou bez čelního sečení, nad 100 000kč.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 217.186 (?), 23.10.2014 22:24
4.-nejsem prodejce stigy 5.-občas posekám na kšeft, zaplatí mě to moje náklady na sekání doma 6.robustnost není jen váha, stiga má dva rámy z profilů spojené masivním kloubem, Hq je osazena na plechu, stejný princip používá na traktorech-kroutí se to jak had, ale na rovných pozemcích je to jedno, já sekám nepravidelné sekáni s cepákem, tak proto stiga 7.-Vy nemusíte řešit objem, který sice"ničím nenahradíš",Vám stačí 16hp na pravidelné sekání, zajímavé je jen, že honda motory s 16hp u stigy měly nástavce bez omezeni, tzn-hlavu až 125 ccm, cepák,ale ono to není žádným tajemstvím, že mají na stejný objem vyšší krouťák, to samé, že b&s neuměl profi dvouválec, tak si ho nechal "dělat" v japonsku pod označením vanguard 8.-tím pádem neřešte ani hydra, Hq Vám opravdu nenabídne nic navíc
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika