Olej z auta do kosačky?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?) 
21.3.2014 17:13

Sem tam mrknu tady na diskuzi o vyjetých olejích nebo benzínu, který někomu zbyl po ustupujícím wermachtu, a přitom mě napadají otázky, proč takhle špekulovat a riskovat poškození stroje? To je kvůli pár korunám za koupení 0,4+0,2=0,6!!! litru oleje tak jak v tomto případě? Mám všechno na elektriku a nedávno jsem si koupil motorovou pilu, ale ani mě nenapadlo nalít do ní nějaký vyjetý olej na mazání řetězu nebo benzín s olejem neznámého původu. Proč proboha? Pila mi pořezala nějaké 3 metry dřeva a to mi ušetří několik tisíc za plyn, tak co bych ještě chtěl. Je to obyčejný HECHT 945 a už si na sebe vydělal, bo stála funglovka necelé tři litry. U sekačky o "výdělek" nejde, tady jde spíše o zvelebení a zkrášlení, ale proboha kolik stojí litr motorového oleje?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
host - 42.31 (?), 21.3.2014 18:38
Mirku, naprosto správná úvaha, u sekaček byly dříve zejména motory s ventilovým rozvodem SV, dnes OHC, OHV a ke každému motoru je návod, jaký olej používat a kdy jej měnit a jak. U sekačky má motor otáčky kolem 3000 a přežije slívky různých olejů, a sekačka skončí na šasi, kolečka, trubku v zemi. Majitel neřeší, že se spaluje vic oleje a hlavně, že jede. U pil je daleko markantnější, když majitel vymýšlí, aby ušetřil desetikorunu za jiný olej, který je do pily nevhodný, nebo nerespektuje návod. Každým rokem jsou těžce vyzháněné slevy promrhány zadřenými motory a pod a i s úroky zaplaceny servisům. Kdo chce, pomožme mu tam.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 192.242 (?), 22.3.2014 14:11

šetrivost niektorých ludí ma navádza na otázku, či su vobec svojprávny? Namiesto toho aby kupil 1 l oleja za 10€ naleje, čo mu práve prišlo pod ruku a riskuje hodnotu stroja povedzme za 500€. Takímto ludom do ruki max krompáč a pekne skalistu podu, nech maju nad čím rozmýšlat. Nemám nič proti, ked sa použije nový olej z auta do kosačky, no miešat medzi sebou oleje alebo ešte horšie použit opotrebený olej z auta? Na záhradnu techniku má, no na olej už nie? Oleje sa vzájomne možu miešat, no len na nudzový dojazd, rozny výrobcovia u inej rady olejov použivaju iný základ a iné aditíva, za mesiac sa toho vela nestane, posunu sa parametre oleja, no po 6 mesiacoch vám nik nezaručí, ako budu vzájomne reagovat rozne aditíva i základové oleje. Videl som viac príkladov, ked majitel šetril a dal tam mazivo, čo mal poruke, po roku rozdielne mazivá zdegradovali natolko, že neposkytovali takmer žiadnu ochranu proti opotrebeniu a čo je horšie, začali napádat kovi a sposobovat ich oxidáciu. Stojí to za ušetrenie pár €?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika