Malotraktor Vari Honda nebo kultivátor od Mountfieldu?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 181.210 (?) 
15.10.2009 0:05

Ano to je popis práce převodovky z manuálu. Jak řadit do kopce ? U všech těchto strojů se řadí vždy před kopcem a ne v kopci - toť zásada č.1. Musíš vybrat takovou rychlost, aby jsi to vyjel až nahoru, nebo do místa, kde už budeš moci zařadit rychlost vyšší. Samotné přeřazení se provede tak, že aniž uberu plyn, vymáčknu spojku -tím nemám stroj pod zatížením- pak přeřadím rychlost samozřejmě rychle a šikovně a za jízdy. jakmile tam mám rychlost tak plynule podle situace pouštím spojku a s využitím částečného prokluzu řemena přejdu do plynulé jízdy. doufám, že jsem to popsal dost jasně na pochopení - ale žádný velký problém to není - pouze otázka cviku a celá ta záležitost funguje dobře a v těchto a v podobných situacích se ukáže přednost řemenové spojky.    MB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 15.10.2009 8:57

O to mi právě šlo, když jedu s Vari na 3 a vím, že kopec nevyjedu, protože mám za sebou 1 metr dřeva, tak dám 2 pod kopcem. Potom se již mohu max. dostat do situace, že budu muset dát 1. Když 3 ponechám, tak potom musím řadit z 3 na 1, protože se na 2 do kopce nerozjedu. Takže když u MKS musím řadit také před kopcem, tak nevidím rozdíl. Na rovině, nebo z kopce se rozjíždím přímo na 3, podle cesty a kam jedu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 58.160 (?), 15.10.2009 10:17

To jsou ale pěkný nesmysly, co tu píšete o MKS. Pokud budete hodně pomalu zapínat pojezdovou řemenovou spojku, spálíte řemen a kladku. A pak budete muset stroj rozebrat a opravit. Nakonec uvidíte sám, že MKS je velice kompromisní stroj, velmi podobný kultivátorům MS 06,17,19...

Právě u VARI je spojka tím nejlepším řešením - zabírá plynule a bez cukání nebo trhání. Při správném zacházení vydrží spojka dvacet let i více bez problémů, mám dost známých kteří spojku neměnili, přičemž mají VARI z roku 1990. Stejným způsobem jsou řešené stavebnice firem Motor Jikov, DAKR a Šupa, také s odstředivou spojkou.

Právě pro Vari hovoří vysoká spolehlivost a dobrá dostupnost náhradních dílů, to samé mohu říci za sebe co se týče Dakru- bez obtíží, díly posílají velmi ochotně a během dvou dní jsou doma. Pokud byste si pořídil MS, budete stále něco opravovat, stroj má trubkový rám, který je nepříliš kvalitně zpracován.

Další samostatnou kapitolou je výměna příslušenství. U Vari systému máte z orby na sečení předěláno během půl minuty - stačí mít převodovku s bubnovkou (např. DSK 316 PVN+ Samson nebo Dalila) a motor přehodíte během pěti sekund z velké převodovky na malou. Kdežto u MS a MKS musíte stroj po napojení sekačky nebo jiného točivého stroje ještě seřídit, hlavně se to týká napínání řemenů a pětné montáže krytů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 15.10.2009 12:00

Přesně tak. Já jsem nechtěl s tím příslušenstvím začínat, protože dotaz byl na výhradně vožení dřeva. Tím by to mohlo vypadat, že se snažíme Vari vnutit. Já toto u Vari oceňuji, protože často měním způsob využití malotraktoru. Kousek rotavátoruji, toto je třeba poorat, je třeba odvést dřevo, potřebuji naviják v lese. Navíc je možnost, že si na vozík naložím třeba rotavátor, pluh, nebo jiné příslušenství, přejedu a udělám co je třeba. Potom si to zase odvezu a jen měním motor. Je to dražší, to je pravda. Ale když to máte 10,20 let a více a pokaždé to během té doby musíte x krát předělávat, oceníte každé zjednodušení, nebo univerzálnost. Nedávno se mi opět podařila taková rada/náhoda. Známý chtěl Vari, byl se podívat, tak jsem mu předvedl co to dovede a jak se co obsluhuje. Je to fakt náhoda, ale už se mi to podařilo vícekrát, že jsem poradil, ať se nespěchá, když se cena nového zdá vysoká a počká si na inzerát. Za 2!! dny mi volal, jestli to má vzít. Celá sestava, motor GXV 160, převodovka DSK 317 jako nová a totéž rotavátor + vozík, který původně ani nechtěl a další přísl. cena 30.000,-Kč. Samozřejmě, že jsem mu řekl, ať to blokne a ověří si stav. Jen za tuto dobu - 1 den, měl prodávající kolem 300 zájemců. Takže jsou i možnosti, kdy se zadaří. Nicméně Vari je tak kvalitní stroj, že při využití jeho předností a vůbec při používání stroje se vložené investice vrátí. Navíc je to stavebnice, takže dnes stačí doprava, zítra chci orat, později chci sekat, nebo rotávátorovat. To lze snadno pořídit nové i ve velmi dobrém stavu použité. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
habr.v - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 218.71 (?), 15.10.2009 21:10

Ahoj Varisti    Toto píši pro pana 58,160 a p.JS!!   Předpokládám, že jste MKS viděli pouze na výstavě nebo na netu, jelikož by jste toto nemohli tvrdit!  Při výměně nářadí se nemusí vůbec nic seřizovat, jenom snad obracák při začátku orby! Tím myslím seřizovat sekačku, obracák sena, sněh.frézu, atd!!  Naložit 2buben je určitě lehčí než u Vari s 316převodovkou a určitě nerotavárujete s převodovkou316!!! To myslím jak p. JS chvíly rotavátoruje a hned zas orá!! TOTO JE VŠE ZAVÁDĚJÍCÍ.  MKS mám dvě sezony, začínám druhou zimu!! Přiznávám, že má svý mouchy, ale nedá se MKS srovnávat s MS!! NEDÁ!!   Řemen se mi ještě nepodařilo spálit a ani to do budoucnosti nevypadá.Rychlosti se musíte naučit řadit, jako v autě, kdo tam bude házet rychlosti kladivem, tak rychle odpraví převodku!!(jako u mot.pily si raubíř na potřetí utrhne start.lanko i kdyby tam měl lano). Rychlosti 1234 ani na asfaltě nezastavíte, 5tka zhasne motor!(Mám v každým kole dvě závaží a dvě závaží od Vari ve předu a 10" kola motor 7HP) Na Teře na T20 na 2stupeň mi vždy hořela spojka (nehořela! málem). V opravnách jsem vyděl pěkný výstavky spojek a pérek na Vari!! Připonínám, že je to věc přístupu, vždy přístupu!!! S Terou jsem jezdil, oral i sekal trávu(lištovkou), tak mohu posoudit!!  Naviják na Vari neznám!!  Z 80% používám MKS na odvoz dřeva z lesa i stahování (přibližování) v lese. I PANTER je zajímavý, ale má moc páček(má ho soused)

     Míra

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 15.10.2009 21:14

Já jsem MKS vůbec neviděl v provozu, ale umím číst. MS jsem viděl i ovládal. Např. jsem viděl, jak při vyorávání brambor praskl řetěz od pohonu nápravy. Byl to smutný pohled, neboť majitel měl ruky od kolomaze až po lokty a práci neměl hotovou, měl byste si ho poslechnout.Jak rotavátorujete s MKS? Podle mého názoru musíte sundat kola a nasadit nože. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
habr.v - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 218.71 (?), 15.10.2009 21:26

Ahoj   ještě doplním p. MB, jak řadit do kopce s vlekem plným dřeva!!  Z lesa na3tí r., vypnu spojku, uberu plyn lehce za 4. sepnu spojku a přidám plyn, to samý za pět!! Z kopce to nejde!! tam se musí brzdit!!   Pro p.58,160 řemen se jen tak nepálí, protože je od oleje od řetězu!!! a kladka má ložiska, nemá se co pálit!!! MKS musíte lépe prostudovat, ale má své CHYBY přiznávám, ale neřeknu! heč.

Míra

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 15.10.2009 21:37

Už jste to nepřímo napsal. Např. rotavátor vytvoříte tak, že musíte sundat kola. Potom, když pominu toto sundání kol, nasazení rotavátoru, potom sundání rotavátoru a nasazení kol, vidím hlavní problém v životnosti celé převodové skupiny. Jednak se jedná o řemen a řetěz/proti ozubeným kolům v olejové lázni a v litinové převodovce na Vari, což je kvalitativní rozdíl, mající vliv na životnost a výkon, ale další mínus vidím v tom, že já použiju další stejně kvalitní převodovku na rotavátoru, zatímco Vy stejné převodové skupiny používáte na dopravu i na rotavátoru. I kdybych použil rotavátor na DSK 317, což jde, ale musí se sundat kola a nasadit nože, tak kvalita převodů je někde jinde. Přesto Vám přeji, aby stroj vydržel co nejdéle a byl jste s ním spokojen, jako já s Vari Hondou. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 181.210 (?), 16.10.2009 0:39

Dobrý. doplním jenom jednoduchý závěr k základnímu dotazu v úvodu a to ten, že s Vari se do kopce s naloženým vozíkem nerozjedeš a zůstaneš tam stát jak pešek. Slabě dimenzovaná odstředivá spojka má své meze, začne prokluzovat a nezabere. Toto je schopný potvrdit každý kdo má Vari a je schopen si přiznat, že i Vari má své limity a slabiny. Tak si to tady zas nemalujte všechno na růžovo. Nakonec se to tady někde na těchto stránkách taky už řešilo.Jinak toho dobrého je u Vari v íc a majitelé jsou s ním většinou spokojení.

Co se týká tady těch spálených a přetrhaných řemenů tak to je přesně jedna paní povídala a nikdo nic neviděl a nakonec ani pan JS vlastně nic neviděl, ale četl. Nakonec i Vari používá na dalších svých výrobcích řemenovou spojku a taky žádný problém.

S tím přehazováním toho příslušenství je to jak píše pan Habr, žádný problém a je to rychlé a úplně zbytečně tady vymýšlíte z neznalosti věci katastrofické scénáře. Je to tak, jak jsem již psal, že každý stroj má své plus a mínus a každý ať si podle svých potřeb vybere co potřebuje, alespoň já to tak dělám a nechci se u toho nechat svazovat nějakou značkou- pro stě si napříč mezi různými výrobky vyberu pro mě to nejlepší.      MB.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 242.91 (?), 16.10.2009 8:32
Když uvedete, že se s Vari na 1 do kopce nerozjedete s nákladem kvůli spojce, tak je to dezinformace. Problém je v tom, že to může hrabat, přesto srovnejte hmotnosti malotraktorů. Vari až 250 kg se závažím, MKS 60 64 kg, co je lepší na tah v terénu je jasné, stejný problém má MS.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika