Křovinořez Stihl FS130 x Husqvarna 535RX



Stránky: 1,  2   
MilanBlaha - (1) - 55.52 (?) 
9.1.2013 15:17, zobrazeno: 25394x

Dobrý den, prosím o radu, jaký vybrat z těchto dvou křovinořezů a jaký je rozdíl v praxi mezi čtyřtaktním a dvoutaktním motorem?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 7.9 (?), 9.3.2013 14:28

HQ je podľa mňa o triedu vyššie. Dvojtakt má vyšší výkon a vďaka lepšiemu pohlcovaniu vibrácií je HQ vhodnejšia pre dlhodobejšie nasadenie, typicky pre semi-profi. Zároveň jej hmotnosť (aj Stihl) je na úrovni hobby stroja. Neviem presne ako sú na tom cenovo, ale HQ má lepší pomer cena/výkon. U Stihl-u môžu zlobit ventily.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 39.219 (?), 9.3.2013 16:28

Stihl fs 130 mám a letos bude sloužit šestou sezonu. Pracuji s ním na zahradě, vyžínám s ním bordel a nálety ve stráních kolem rybníka, 2x v roce deme spolu na brigádu čistit fleky před rybářskýma závodama a mimo to občasná práce v lese při redukci přerostlé trávy, malin a ostružin v nové výsadbě.    Na zahradu beru strunu, do bordelu trojramenný nůž.

Křoviňák je spolehlivej držák a kromě občasného promazání úhlového převodu a doplnění struny v žací hlavě běhá bez jediné poruchy dodnes a nemá problem ani v nějvětších vedrech. Start studenýho stroje na druhý, třetí zatažení, teplej chytá na drc.  výkonově dostatek.

Pan 7.9 je ve svém příspěvku se zařazením S 130 mezi hobby stroje silně mimo mísu a z jeho příspěvkulze vytušit, že s motorem 4-mix nikdy nepracoval. Brblání 4 taktu snáší moje uši i hlava mnohem líp než několikahodinovou práci s uječeným 2taktem na zádech v plných otáčkách.

Tazatelem vyslovený model od Husky neznám tak porovnávet nemohu ale Stihlu dávám za kvalitu i zpracování fs 130 yes   j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 208.213 (?), 15.3.2013 1:49
U stihlu je záruka kvalitního zpracování, což o každém říci nelze, pravda,zpravidla si ji nechají zaplatit, to je logické.Mám tento 4mix a mimo příjemnějšího zvuku, má i solidní krouťák.Ale není to klasický čtyřtakt jako u hondy, využívá výhody čtyřtaktu s jednoduchostí dvoutaktu, tzn.,že olej se mísí s benzínem 1:50 a motor pracuje na 4doby, má brumlavý zvuk a méně splodin.Ventily jsou nenáročné, tuším šoupátkové, a první doporučená kontrola asi po 250mth.Zatím jsem jen 2x ročně mazal převod a doplňoval strunu, vyžínám kolem 7000m2/měsíčně +dosekání po sekačce.Mám ho čtvrtý rok, záruka na zapalování je 5let, servis ještě neviděl.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 208.213 (?), 15.3.2013 1:52
Ještě na doplnění, tento motor u stihlu je i v profi třídě pro celodenní nasazení s plnohodnotným antivibračním systémem a to o něčem svědčí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 3.184 (?), 20.3.2013 13:11

Dvojtakt má typicky vyššiu spotrebu ale i výkon, tým pádom vyššie emisie, iný (nepríjemnejší) akustický prejav, vyššiu spoľahlivosť. Stihl 4-takt potrebuje špecifický olej, inak sa zvyknú zadierať ventily. A tiež X-torq motory už nie sú tie predpotopné dvojtakty, majú optimalizovanú spotrebu i emisie. HQ je štandardne vybavený 300 mm trávnym nožom, Stihl len 255 mm.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 11.90 (?), 21.3.2013 12:22

Pane píšete bludy.Mýlite si pojmy z dojmami.130 je spoľahlivý krovinorez a nejaké problémy z ventilmi nemá.To že možno na papieri nemá taký výkon ako iný stroj neznamená že je slabší.Po štvortaktoch zdedil krútiaci moment a podstatne plochejšiu výkonovú krivku. Myslím si že neviete čo to znamená.Jednoducho po slovensky napísané to znamená asi toľko že žací nástroj udrží v otáčkach aj pri väčšom odpore a pri nižších otáčkach.Toto pri danom obsahu nedokáže žiadny dvojtakt, dokonca ani x-headwash. A neviem o nijakom špecifickom oleji pre 4-mix stroje.Použitie veľkosti nástroja neni dané len výkonom ale aj bezpečnosťou.Ja osobne nevydím dôvod prečo by sa nemohol použiť aj 300mm nôž, samozrejme na vlastnú zodpovednosť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standam - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (471) - 232.219 (?), 21.3.2013 14:55

Zdravím, i když je FS130 dobrý stroj, tak bohužel má.3.184 pravdu. Ventily se sice nezadírají, ale výfukový se trhá. Stihl opravdu doporučuje do těchto strojů svůj olej Ultra. Jeden obrázek pro ilustraci problému.

FS 130
FS 130
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Jani02 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (277) - 154.110 (?), 21.3.2013 19:27

 Ja osobne viem o týchto problémoch len z počutia.Musím povedať Roky boli najpredávanejšie srtoje od Stihlu 4-mixy.Či to FS 87 alebo jeden rok to boli aj FS 130.Predalo sa ich hafo.Väčšina ľudí používa klasický olej HP.Do dnes sa zatiaľ nestalo že by boli problémy z ventilmi.Neviem či ide o šťastie, ale pokiaľ by boli ventily slabé miesto na stroji, myslím že by sa to pri tom množstve strojov prejavilo.Poruchovosť týchto strojov sa nijak nevymyká z bežného štandardu.Skôr by som povedal že je to silne nadpriemerne spoľahlivá mašinka.

   Musím tu ešte napísať aj to že keď som tie stroje videl prvý raz, prvá moja myšlienka bola že sú tie stroje moc zložité a bol som presvedčený o tom že sa budú crcať.Ale za tých 7 alebo koľko rokov som pochopil že tieto stroje sú niečo výnimočné.Stihl prišiel z niečim čo aktuálne nemá konkurenciu tak po strane výkonu ako aj spoľahlivosti.Samozrejme, môžeme sa tu baviť o Hondách alebo o Dolmaroch, ale tento stroj je uplne niečo iné a podstatne jednoduchšie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standam - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (471) - 232.219 (?), 21.3.2013 20:05

Zdravím, zřejmě se konstruktéři ve Stihlu snaží problém s ventily řešit, protože náhradní ventily jsou v poslední době zřejmě z jiného materiálu. Usuzuji tak protože nové ventily jsou z nemagnetického kovu a staré byly na magnet aktivní. Píšete o průměrné poruchovosti, ano je to možná tak, ale jiné poruchy se vyskytují zcela ojediněle pouze ty ventily. Honda má modernější motor co se rozvodu ventilů týče (OHC). Způsoby mazání jsou u výrobců rozdílné. Honda využívá olejového aerosolu. Robin tlakové mazání. Standa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika