Jaký štěpkovač?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
            
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?) 
4.12.2014 11:31

"...dobré pákové nůžky".

Pánové, můžete dát tip na opravdu dobré pákové nůžky? Nedávno jsem si pořídil dvojsečné nůžky od fy EXTOOL, které na pohled vypadaly celkem obstojně a robustně, ale po necelých dvou hodinách práce jsem měl obě rukojeti ohnuté jako luk, takže nůžky jsem mohl klidně odhodit ze skály. U dříve používaných jednosečných se mi to nestalo.

Jinak investici do drahého štěpkovače, který bych využil jen 1 x za rok také považuji za mrhání penězi. Já to dělám tak, že hrubší větvoví vystřihám nužkami, drobné svážu do otýpek, přes léto usuším ve stodole a v zimě spálím. Hoří to intenzivně a rychle.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
host - 10.70 (?), 4.12.2014 13:38

Možno by stálo za úvahu po opílení tých 50 ks stromov zavolať niekoho s mobilným štiepkovačom a nechať to zoštiepkovať týmto spôsobom. Dosť často majú takýto štiepkovač aj obce a poskytujú takúto službu obyvateľom. Ako bolo tu vyššie spomenuté, väčšie množstvo konárov budete mať len po prvej údržbe - oreze stromov. Podla mojich skúseností, štiepka celkom rýchlo preschne a dá sa s ňou v pohode kúriť. Vyschne aj vo vreciach so zemiakov. Tiež sa dá štiepka použiť na obsypanie okolo stromčekov, kríkov a pod... Záleží od veľkosti frakcie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 4.12.2014 13:45

Skoro každá investice do zahradního načiní je pro někoho mrhání penězi. Je to o prioritách. Desetiletí jsem se bez štěpkovače snadno obešel, stačila sekyra, kamna a velké ohniště. Dnes jsem rád, že ho mám, byť peníze za něj utracené se mi nijak nevrátily.
    Co se týče dvouručních nůžek, používám roky jednosečné Wolf Garteny a nemám výhrad.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 6.7 (?), 4.12.2014 13:53

Wimpi, to sa niekomu susi ak ma stodolusmiley

Co sa tyka pakovych. Minule vianoce som si kupil jedny lepsie a drahsie pre radost a potm lacne take zelene v lidli. Niekedy ked sme dvaja sa na kratenie dreveneho odpadu zidu, niekedy je dobre mat jedny v zalohe. Moc som bol prekvapeny, ale tie z Lidlu su podstatne lepsie.

Maju prevod a velmi dobre sa s nimi robi. Ramena sa daju skratit a predlzit. Protikus k strihaciemu nozu je taky ohnuty, dobre sa priklada ku konaru. Rast s tym pracovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 176.91 (?), 5.12.2014 8:44

Stejné nůžky, jako na odkazu Lídl máme doma.Jak vcházejí do zelené objímky/ramena páky, tak jsou ty naše zeslabené a praskly.Matrial tvrdý a křehký.Tak jsem je svařil , uvidím.Čekám všechno.Proto prosím, jestli by někdo nedoporučil ještě nějaké.No třeba budou držet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 5.12.2014 11:49

Sháním starší poctivé od Fiskarsu co jsou zmíněny vedle v tomto příspěvku.

Kolegyně je používá už 8 let a stále dobrý. V sezóně až 5 dní v týdnu 4-6 hodin za den (tedy i po cca 2500 hodinách používání pořád dobrý).

Jenže Fis občas inovuje i to co nemá a nějak těm novým kompozitním nevěřím natolik, abych je koupil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 96.63 (?), 15.12.2014 2:06

50 stromů je "blbý" počet... protože to není málo, aby se kupoval hobby štěpkovač, ale ani moc, aby se pořizvalo něco profi. Po svých zkušenostech bych si pro takový počet nějaký stroj nejprve vypůjčil v půjčovnách. A následně dle toho, jak se Vám s tím bude snadno a rychle pracovat, rozhodnout, zada eventuelně pořídit, či nikoliv.

Nějakou sekerku nebo motorovou pilu, jak tu někdo píše, si neumím představit. Časová náročnost takové práce bude opravdu značná - několik dní navíc. Je to totiž o tom, větev po větvi vzít do ruky a postupně nasekat. Pálit se to dá, ale spíše až když to proschne a proč to pálit v sadu, když se z toho můžu docela dobře ohřát doma?

Se štěpkovačem v sadu (nemyslím malou zahrádku) to musí být o tom, vzít několik větví, tak jak leží, naráz, strčit je do stroje a jít pro další.

Já jsem si na svých cca 15 ovocných stromů pořídil el. drtič větví. Chci kompostovat a mulčovat, nikoliv topit. Nejde o štěpkovač, jemně drtí nožem a nepodává si sám. Až úprava vstupního otvoru je to, co mi práci nejméně 2x urychlilo a to jsem jen otvor malinko zvětšil. Pokud bych na to ještě navařil trychtýř, práce by byla ještě rychlejší.

Sice to není to, co potřebujete, ale uvádím jen pro zamyšlení. Příprava větví na drcení byla před úpravou velmi zdlouhavá. Jestli že jsem měl větší větve ořezávat, osekávat nebo ostříhávat aby vstupním otvorem prošly, zabralo to mnoho času a ještě jsem si nadělal větší počet volných větví. Po pouhém zvětšení vstupního otvoru byla práce ihned o něčem jiném.

A další, velmi malé větve vkládat do drtiče po jedné, po dvou, taky časové náročné. Je potřeba posbírat tolik, co se vejde do rukou a všechny naráz je do drtiče vkládat.

Tolik moje postřehy při zpracování velkých i malých větví z ovocných stromů.

Aleš

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 15.12.2014 8:01

Padesát stromů je tak akorát pro dobrý elektrický drtič. I při počtu bezmála 200 stromů je drcení po řezu  práce na pár hodin. Záleží samozřejmě na tom, jak velké ty stromy jsou a kolik z nich uříznete.  Každý ovocný druh se řeže v jinou dobu, některé třeba vůbec, takže je to obvykle v pohodě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 105.132 (?), 15.12.2014 9:23

Ano, ale mozno je jednoduhsie nad 3-4 cm urezat motorovou alebo elektrickou odvetvovacou pilou na dlhej rucke. Je to velmi rychla robota.... nieco co je stale dost hrube, 2-4 cm, nakratit pakovymi noznicami. Vsetko na dlzku 40-50 cm. Je to hodnotnejsie palivo ako stiepka, lepsie sa susi a lepsie sa s tym kuri. 

Ostatne nechat niekde na kope svojmu osudu a sem tam prihodit iny bio odpad. Ak by tam boli tenke konariky pod 2 cm extremne dlhe a riadne rozvetvene, tak to pakovymi noznicami selektivne strihnut, aby sa to na kompost lepsie ukladalo. Kto ma 50 stromkov, ma, predpokladam, aj miesto na kopu na takyto kompost. Bude to s tym drevom dlhsie trvat, ale sa podda. Je tobre vratit cas biohmoty na miesto kde vyrastla.

Ak by to tak nefungovalo a nahromadila by sa ohromna kopa tenkych konarov, povedzme po 3 rokoch, pozical by som si drvic. Myslim, ze tento postup by vysiel casovo rovnako - ak beriem do uvahy priemerny drvic vs pila a noznice. P. Vyslouzil ma iny stroj a verim, ze ten to zvlada efektivnejsie. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 15.12.2014 9:52

Jenže celé toto vlákno je o tom, že v sadu o 50 stromech není elekřina.

A ohledně půjčovného, loni byly cenové nabídky takové, že vyšlo téměř nastejno, jestli to bylo objednáno na klíč s obsluhou nebo jen holý stroj. Prostě když se do ceny půjčovného promítlo asi nějaké to riziko "opotřebení neodbornou obsluhou"...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika