Sršni na fialovém šeříku Charles Jolly



host - 223.3 (?) 
26.9.2011 20:15, zobrazeno: 12273x

Pěkný, tvořivý podzim všem zahrádkářským nadšencům,

moc prosím o radu ohledně sršňů na šeříku. Předloni se na něm objevili poprvé, prakticky celé léto ožírali kůru na větvích, a to až "na kost". Vypadá to, že si to rozmělněné dřevo pak odnášeli někam na stavbu hnízda, ale poblíž žádné není.  Na podzim zmizeli, dala jsem si tu práci a všechna poškozená místa (desítky) jsem zatřela stromovým balzámem, takže šeřík invazi přežil. Loni byl klid, ale letos byl problém stejný. Sršni nejsou nějak agresivní, tedy pokud jim do toho šeříku nestrkám hlavu, ale letos se děsím toho, jak šeřík bude vypadat, až opadá listí a uvidím tu hrůzu. Je mi líto ho kácet, protože už je konečně vzrostlejší a krásně kvete. Existuje nějaká látka, kterou by se na jaře ještě před rašením šeřík postříkal, aby třeba ta kůra získala nějaký pro sršně nepříjemný pach nebo chuť?  Zničit je něčím jako biolit nemá cenu, protože přiletí další.

Děkuji moc za rady, abych na jaře věděla, co s tím.

Markéta

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 86.5 (?), 27.9.2011 6:02

Mám podobný problém se starou hruškou. Jediné řešení je vysledovat, kde mají sršni hnízdo a zničit ho. Menší stromek můžete zkusit ovázat netkanou textilií nebo jutovým "fáčem" (prodávají v zahradnických centrech), zkuste třeba taky nátěr kmene prostředkem proti okusu zvěře (Morsuvin apod.) - to by je taky mohlo odradit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 27.9.2011 7:48

Tenhle kultivar šeříku mám taky, ale nejsem si jistá, jestli je to právě on, na kterém jsem onehdá sršně našla  Taky mi napadlo, že sbírají materiál na stavbu hnízda, ale jsem šeřík obešla a podrobně nestudovala. Asi je na to šeřík nejlepší. A dobře mi tak -  už dávno jsem chtěla podél pozemku vysadit pár planých šeříků, jen tak pro radost kolemjdoucích, tak mne můj ožraný, třeba k tomu konečně dokope 

Sršně postříkat čímkoliv... no to je pěkně fuj, to se nedělá  Možná by stačilo šeříky potřít vápenným mlékem, stejně jako ovocné stromky?? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 79.132 (?), 27.9.2011 19:59

Zkusil bych postřik stromku jakýmkoliv prostředkem proti žravému hmyzu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 9.105 (?), 8.11.2011 16:54

tak mám dojem, že sršni jsou chráněná čeláádka. ale pokud se usadí třeba v obydleném baráku, pak se zlikvidovat smí... dělají to, nebo dělali, hasiči...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 67.106 (?), 15.11.2011 16:37

Lidi vemte rozum do hrsti a sršně nelikvidujte, jako bývalý profi-požárník v Pardubicích, vím o čem mluvím.Za trochu opatrnosti se sršni v baráku dokonce vyplatí, protože v tu chvíli není jiného daleko obtížnějšího hmyzu u domu kde sršni bydlí. Mám ve svém RD na Seči sršně i vnoučata a jsme všichni v pohodě.Sršeń nikdy na Vás, nezaútočí jako první za to lidská hloupost na něho určitě. Jak říkal můj děda"2x měř  1x řež.Mečoun

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 72.86 (?), 7.12.2011 9:27

Pane, velmi dobře a správně jste se vyjádřil o sršních. Díky!

Jen nevzdělanec se sršní bojí a likviduje jejich hnízda i tam, kde ho bezprostředně neohrožují. Zde doplňuji, že sršně si takřka ve 100% budují hnízda na takových místech, kde nikoho neohrožují.

Sršeň obecná je velmi užitečný tvor, který sice semtam ožere kůru např. šeříku, ale jinak za sezónu naloví velké množství obtížného hmyzu. Může samozřejmě napadnout i včely, ale to jen v malém procentu, které takříkajíc nepadá na váhu.

Sršeň na nikoho sama od sebe nezaútočí, ani když se po ní ožene rukou. Dokonce se dá zcela bezpečně pohybovat v bezprostřední blízkosti sršního hnízda (má vlastní zkušenost), s podmínkou, že nevstupujete do letového koridoru (od otvoru hnízda směrem do okolního prostředí, tj. např. je-li hnízdo na půdě, tak sršni vylétávají pootevřeným okénkem či jiným otvorem ven z půdy).

Pán výše má pravdu, že mít hnízdo v domě (např. v rohu málo používané půdy) je vlastně výhra, neboť sršně zlikvidují mnoho much. Jediná trochu nevýhoda je v tom, že sršně vylétávají i pozdě večer a láká je světlo, takže necháte-li třeba nad vchodovými dveřmi venku svítit, bude jich občas pár kolem svítidla "blbnout". Večerní větrání je pak lépe provádět se sítěmi v oknech, aby sršně nevlétávali za světlem dovnitř.

Sršním zdar!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika