Jak přesadit pajasan



host - 143.1 (?) 
16.12.2008 13:18, zobrazeno: 9537x

Právě sleduji, jak silničáři vysekávají stovky a stovky mladých pajasanů (Ailanthus), které zaplevelily okraj silnice a vytvořily neprůhlednou clonu. Máte někdo zkušenosti s přesazováním dvouletých odkopků a semenáčů (kdy a jak)?  Mám pocit, že rostou jenom tam, kde je nechcete.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
mirdik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (212) - 93.100 (?), 27.12.2008 17:35
obecne by nejvhodnejsi doba pro presazeni melo byt tesne pred a nebo v dobe raseni...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 36.21 (?), 27.12.2008 20:00

Pajasan je silne invazivni rostlina - tudiz likvidovanych pajasanu by vam nemelo byt lito, ale naopak byste to mel uvitat. Na nekterych mistech nasi republiky jsou jiz naprosto dominujici drevinou vytlacujici nasi floru a je dokonce horsi, nez akat, takze likvidovat, likvidovat a jeste jednou likvidovat!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 52.82 (?), 19.6.2012 19:52

To už jste asi dlouho nebyl v lese nebo někde na procházce, možná jste už dlouho nejel ani vlakem.

Kde se pajasan vyskytuje je vidět velmi lehce: narušené půdy, kde žádné stromy nerostou (max. keře typu černý bez), vlakové tratě, haldy a rumiště průmyslových zón. Tam, kde zasáhla lidská ruka negativně, tam se mu daří velice.

Mimo jiné také a odlesněném vrchu Pálava. Proto jsou jihomoravští ochranáři největšími bojovníky proti tomuto druhu. Mění totiž prostředí, o kterém si myslí, že musí zůstat navěky v takovém stavu, v jakém bylo, když tam zapíchli ceduli "Chráněná krajinná oblast". Takže nakonec ochranáři vedou válku proti tomu nejpřírodnějšímu procesu migraci a vývoji druhů.

K jeho toxicitě, hlavní to příčině jeho invazivnosti: Agát ji má také a je v rovnováze. Má ji také ořešák a je v rovnováze.

Pajasan žláznatý nelze zastavit, stejně jako nelze zastavit nic z přírody. Druhy prostě budou migrovat a hotovo. Lze předpokládat, že se za pár desetiletí dostane do rovnováhy stejně jako trnovník agát. Lze to předpokládat z toho důvodu, že před pár desetiletími se v Evropě nebyl schopen ani semeny rozmnožit, takže na sobě intenzivně pracuje.

Já mu přeji pevné rovnovážné začlenění do naší středoevropské flóry.

Přírodě zdar!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Bohdan Dlouhý - (15) - 17.157 (?), 28.12.2008 13:37

Velmi bych vám to rozmlouval. Pajasan je neskutečný plevel, invazivní dřevina. Nerozšiřujte ho ještě vy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 117.249 (?), 15.10.2012 16:23

Praha je pajasanem cela zaplavena, rozmnozuje se tu extremne rychle, jak semeny, tak oddenky. Na zizkove vytlacuje vse ostatni. 2 tydny ho uz studuju a prochazim si prazskou prirodu a vypada to, ze zde rostou 2 ruzne typy tohoto stromu, jeden ma listy vetsi a jeden mensi. Ten s vetsimi listy je hezci a taky se mnohem vic siri. Po zime se podivam, od ktereho jich po zime zustane vic. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika