Jste také fandové do bylinek?



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 140.53 (?) 
6.7.2007 10:31, zobrazeno: 161151x
Pojďme si povídat o bylinkách. "Dala" jsem se do nich před třemi lety a mám z nich velkou radost. Tymián, oregano, šalvěj, máta - 3 druhy, medunka, estragon, rozmarýn, jasně šnitlík, libeček, petržel... Vše průběžně střihám k využití do masíček a jiných jídel, máty do čaje a mojita, levanduli pro krásu. Letos jsem si pořídila i myrtu, je moc hezká a mile kvete. Vše rozesazeno mezi malinkaté kamínky, pod nimiž je folie a blízko místa, kde v létě často sedíme. Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte tip na nějakou další šikovnou bylinku, resp. koření?
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 204.208 (?), 6.7.2007 12:34
Já jsem se také dala na bylinky - a to díky našim dvoum psům (tibetské dogy). Ten mladší stále vše okusoval a ničil. Ještě na jaře byla naše skalka jen haldou kamení. Pak mě napadlo, že když mezi skalničky zasadím bylinky, že jim to bude smrdět (i když nám to voní) a že tam přestanou chodit. Museli jsme to sice posílit i jinými opatřeními, ale od té doby je pokoj a skalka krásně roste a navíc voní. A tak jsem vlastně začala pěstovat bylinky.... Zdraví - Daniela.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 140.53 (?), 6.7.2007 12:41
Vím z vlastní zkušenosti, že levandule v růžích odpuzuje mšice, ale které působí na psy? Zlatý retriever vše okusuje a rozhrabuje... Uvítám radu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 204.208 (?), 6.7.2007 14:22
Já tam mám medunku, mátu a levanduli.  Z kytiček jsem tam dala afrikány a muškáty. To jsou jediné kytky, o kterých vím bezpečně, že je psi nemají rádi. Vy máte  zlatého retrívra? To je stejný chlupáček jako ti naši. Také ho musíte česat? Naši psi stále ještě línají a vyčesávání není jejich hobby.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 155.7 (?), 7.7.2007 20:18
Naše dvouletá fenka se češe relativně ráda, ještě raději má ale jasmín a clematis - ten "slupla takřka na posezení". Afrikány do zahrady nechci, i když pořádně nevím proč. Muškáty zkusím, díky za tip. Bylinky máme v samostatné části, kam retriever nechodí, takže nevím, na čem by si pochutnala :-) Tam může pouze jezevčík, je to již dáma v letech, která si kytek ani bylinek vůbec nevšímá... Jinak doporučuji knihu Bylinář od Lesley Bremnessové /koupila jsem asi před rokem v Levných knihách/, fajnové čtení s mnoha kresbami.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 204.208 (?), 7.7.2007 20:26
Děkuji za typ, zkusím ten bylinář sehnat. Já jsem zatím čerpala vědomosti z knížky Byliny v lékařství. Také není špatná. Tak se mějte - zdraví Daniela.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 143.11 (?), 8.7.2007 8:55
Zkuste si do skalky dát ještě tymián, již za rok oceníte hezké květy, již letos v kuchyni. Přezimuje bez problémů, přiletošní slabé zimě jsem do kuchyně používala lístky přímo ze zahrádky, jinak si je připravím do bakelitových obalů od vajíček, zaleji vodou a dám do mrazáku. A svíčková nebo rajská s čerstvým tymiánem je o poznání lepší.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 204.208 (?), 9.7.2007 10:43

Tymián jsem ještě nezkoušela, ale znám ho - krásně voní. Tak díky za typ - vyzkouším. Jaké dorůstá výšky? A není to takový plevel jako máta, nemám ho raději zasadit do květníku? Nebo přímo na záhon? Kdysi jsem také pro mojí maminku pěstovala routu lékařskou. Je dobrá pro lidi s větší srážlivostí krve. Maminka každý den rozžvýkala jeden lísteček a docela jí to pomáhalo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247), 10.7.2007 3:33

Tymián se sice rozlézá, ale zvolna - doporučuji koupit již vzrostlé v OBI, či Baumaxu - naleznete zde různé tymiány, kouzelné je, že některé mají ostřejší, některé jemnější vůni, jiné voní po citrónu. "Citrónové" by teoreticky neměly přežít venku, ale na skalce obrácené k jihu mi krásně prosperují. Vcelku bez problémů seženete 4-5 variet během pár měsíců. Seté bohužel nabízejí jenom dva druhy (asi osiváři trpí přílišným konzervatismem).

Určitě zasijte , nebo zasaďte i saturejku a to horskou, narozdíl od ostatních saturejek je horská TRVALKA.

Urřitě vám udělá radost i OREGANO - mám dvě variety, standard  a drobnolistou- ta je jemnější. Pozor! Oregano vyžaduje občas usměrnit- nejlépe střihem při květu - nevysemení se Vám na záhon.

Tyto tři bylinky tvoří "provencálskou trojku" a jsou nedílnou součástí i ostatní středomořské kuchyně - pokud Vám sedí tředomořský lifestyle budete nadšená - při používání čerstvých bylinek neexistuje  cesta k návratu k sušeným.. POZOR! NEHNOJTE! Jednak se tymián snadno spálí, a při opatrném hnojení vyrazí do květu.

Trvalkou je estragon - ten lze vysít, podobná situace je i se šalvějí.

FAjn a nepostradatelná je čerstvá bazalka, ale v našich podmínkách je to letnička - nejlépe se jí daří v samozavlažovacím velkém květináči, na nějakém dobře prohřátém místě - bazalku hodně hnojte a hodně zalévejte, je extrémně náročná na vodu.

A pokud chcete nějaký jednoduchý recept  na úvod - nakládaný sýr (balkánského typu ) nakrájejte na malé kostky á 2 cm , dejte vrstvu do sklenice zasypte lístký čerstvého tymiánu,oregana , saturejky a čerstvými plátky česneku a trochou hrubě drceného pepře. Můžete přidat i na nudličky nakrájená sušená rajčata. Opakujte ,dokud nenelníte sklenici. Zalijte panenským olivovým olejem, nebo směsí Olivového a dobrého slunečnicového oleje. Nechejte týden uležet v chladničce. Úspěch zaručen. (Olej snese i druhou, či třetí várku sýra)

A pokud

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 164.127 (?), 10.7.2007 8:31

Tymián je opravdu paráda v bylinkářském koutku. Bazalku mám v záhonu a někde jsem vyčetla, že se má kupodivu zalévat v poledne, a ne večer. Je pravda, že zimu nepřežije, ale tak se na jaře koupí nová sazenička a začne se znovu. A čerstvé caprese - čili plátek rajčete, na něj na půl položit plátek mozarely, zase rajče na půl plátku sýra atd., na to roztrhat kousky bazalky /čímž vzniká italská vlajka/, to pobrindat balzamikovým octem z Modeny - sqělý předkrm.

Oregano, čili dobromysl, absolutně nepostradelné při vaření špaget a nudlí obecně. Doporučuji i rozmarýn, je ušlechtile hezký /slabší zimu přežije, silnější ne/ a výborný do minutkových mas.

A jen k hnojení: V Německu jsem si koupila tekuté organické hnojivo Kraeuter-und Gewuerzpflanzen-Duenger u Dehnera - má filiálky v hodně městech Německa i  Rakouska a občas tím veškeré bylinky hnojím. Nestěžují si. www.dehner.de - třeba nějakým tím městem budete projíždět, je tam radost hodinku pobýt, výborná zahradnictví.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika