|
Nahořklé maso z nové udírny
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář (463) - 211.38 (?), 15.11.2008 13:58
Maso, které dnes koupíte s nálepkou uzené, mnohdy s pravým uzeným masem nemá co do činění.Jednak se výrobci (naučili) prodat nám veškerou odpadní surovinu, dále pomocí chemie nahradit proces uzení, čímž ušetří na ztrátě vody v mase, prostě nám ji prodají.Pokud takovýto výrobek dále upravujete uzením, není se co divit výsledku.Kupte si kvalitní surové maso, dejte pečlivost do přípravy láku a maso dobre naložte, myslím si, že za měsíc budete psát o uzení jiné stati.Přeji dobrou chuť a pocit z dobře vykonané práce.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 131.51 (?), 15.11.2008 18:53
Kupované uzené maso se za prvé nastříkává jehlami roztokem soli místo nakládání, což trvá řádově hodinky. Může se taky nastříknout fosfáty, takže na rozdíl od naložení v laku, kde z masa jde voda ven, v tomto kupovaném mase naopak voda spíše oproti syrovému masu ještě přibývá. Potom se vaří ve vodě nebo v páře, aby se stalo měkké. Nakonec se upravuje v něčem jako je uďák při teplotě okolo 100 st C, kouř se tam vyrábí v lepším případě dřevěnými pilinami hozenými na topné těleso, ve velkovýrobnách je potom jakýsi instantní studený kouř či co. To trvá asi tak hodinu nebo dvě a uzené maso je hotovo. Proti klasickému doma uzenému je měkčí, má větší obsah vody, slabší, i když možná jemnější aroma a má podstaně menší obsah dehtu, takže z tohoto směru je zdravější. Ale ta chuť je někde jinde a podstaně rychleji se kazí, téměř stejně rychle jako pečené maso.. A uzená polévka z něho je dost špatná.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
pavel1 - (6) - 174.190 (?), 15.11.2008 23:39
Zdráhám se uvěřit tomu, že příčinou hořkosti a štiplavosti je špatný výběr výrobků, které jsem douzoval. Napříkad špekáčky od stejného výrobce jsem jedl douzené v jiné udírně a byly vynikající.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 36.133 (?), 16.11.2008 8:55
Já bych to viděl na ten dehet (a tedy způsob topení), i mně se stalo, že jsem zaudil ve své dřevěné udírně klobásky s podobnou chutí a to tak, že jsem při uzení zároveň maloval v baráku a semtam jsem zapoměl přiložit. Udírna lehce vychládla a při přiložení hodně zakouřila. Klobásky byly černé a chutnaly mírně po dehtu, jakoby kouřově, ale jinak, než normálně. Od té zkušenosti topím poctivě, raději na 70-80 a přikládám malými kousky dřeva, ať to moc nekouří a trochu té vůně dodávám na konci jalovcem.
B.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Morpheus141 - (7) - 4.69 (?), 16.11.2008 20:18
Jsem přesvědčen, že chuť uzeniny je ovlivněna gumovým těsněním ve dvířkách... prostě kouř je agresivní a z gumy se jeho působením uvolňují látky které mají za následek váš problém. Takže zateplit kouřovod, vyměnit těsnění za jiné... a uvidíte, že uzené se bude na jazyku jen rozplývat.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pavel1 - (6) - 174.190 (?), 17.11.2008 15:00
Děkuji všem za náměty, první krok který provedu je, že si půjčím bednu-udírnu od nás ze hřiště a zkusím ji připojit na můj kouřovod, abych zjistil jestli za to může konvektomat nebo kouřovod.
Zkusím nejprve jen klobásy a o výsledku poreferuji.
Jěště se omluvám za četnost mých příspěvků-bohužel práce s počítačem není moje silná stránka!!!
Pavel.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|