|
Nahořklé maso z nové udírny
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
host - 185.107 (?) 11.11.2011 0:08
Mám podobné problémy a to s udírnou dřevěnou. Celý problém je, a je to můj pocit hraničící s jistotou, že topeniště je neúměrně velké vzhledem k udírně. Aby vám to hořelo a nevyhaslo;, musí se to naládovat dřevem. Jeho velké množství pak způsobuje vysokou teplotu kterou logicky regulijete přivřením sání a to je dle mého ten průšvih. Dehtuje to či sazí. Správně by to mělo byt asi tak, že přívodu vzduchu nebudete takřka nijak bránit, prostě to musí svižně hořet a teplotu regulovat jen množstvím dřeva. Problém je, že de facto musíte být nepřetržitě u topeniště a každou chvilku aq to doslova, přikládat nicotná množství dřeva. Nevýhodu ve vašem případě je, že nevidíte na kouř, teda pokud nechcete pořád lítat před barák a koukat na komín. Mám zkušenost, že udírna vlastně kouřit vůbec nemá, což je zcela v protikladu s mými původními představami.
Petr
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 64.142 (?), 25.11.2008 7:24
Skoro celý život jsem udil maso a další výr. z dom. zabijačky.Měl jsem dřevěnou bednu80x80x60cm. na nohách, spodem přívod kouře plech. rourou 132mm délky asi 150cm. z topeniště.Dřevo suché,-olše, buk, jabloň, bez kůry. Nikdy dub, bříza nebo jehlič.dřeviny.Nikdy nebyly problémy ;vždy byly šunky jak višničky.S topením se musí opatrně.Teploty jsou už popsány.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.32 (?), 11.2.2010 14:26
V každém případě změňte topeniště, oheň a teplotu regulovat jen množstvím přiložení, případně pilinami.Nejlépe mi vyhovuje topeniště na zemi bez roštu.Dřevo musí hořet, ne dehtovat.Raději mezi ohniště a udírnu přidávám klapku, pro případné utlumení přístupu ohně do udírny.Dřevo je vhodné, buk, dub pouze bez kůry, a jiné tvrdé, vše kvalitní bez hniloby, z ovocných stromů švestka, třešeň a jiné , mimo ořech, po něm je to hořké.Dřevo musí být suché, v případě mokrého dřeva je maso také nahořklé, nevábné chuti.Dřevo vyschlé a namoklé už tak nevadí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 224.12 (?), 13.11.2010 19:30
tak to se pletete. Jako Řezník uzenář vám mohu říci že dub je aseptický a dělají se zněj bourárenské stoly. Jinak na uzení musí min.5let schnout pod střechou. A k uzení. Douzovat již vychladlé uzeniny, je špatné, není to ono. Věřím, že když si naložíte 1kg masa na 2,5% do pragandy na zkoušku, a budete udit okapané a suché kousky,30min. Na 60C, pak 1,5h na 90C a poté 1h na 75C, tak se vám dílo podaří. Topit zkuste třeba suchou břízou a hlavně bez kůry..
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.135 (?), 7.4.2009 19:37
Zdravím, není to tou těsnící hmotou u dvířek? Jinak měřím teplotu mezi masem (přes dvířka), třeba je velký rozdíl v teplotě, kouř je příliš studený? Dvířka se mi osvědčila opláštěná, tolik to nekondenzuje. Hodně štěstí Zdenek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 115.6 (?), 16.11.2010 21:19
Pokud jste nechal na vyřazeném konvektomatu gumové těsnění - jak se domnívám z fotky- určitě Vám to na chuti masa nepřidá, takový materiál nemá v udírně co dělat.Podle mého názoru je však hlavní činitel hořkosti nevhodné dřevo (kůra na něm, jeho velká vlhkost, houby, či jiní škůdci na něm, špatný druh) a jeho nesprávné spalování - velké výkyvy teplot, vychladnutí udírny a po té rychlé znovuroztopení apod.Ale těch důvodů může být samozřejmě víc.Hodně štěstí při odstranění problému a super uzení i uzený!!! Libor
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 131.51 (?), 15.11.2008 13:11
Já jsem se právě s nahořklým masem setkal, když jsem udil v nedostatečně zateplené uďárně, kde se v odvodní plechové rouře srážela vlhkost s dehtem a ten kapal na maso. Pokud se ale uďárna s takhle pokapaným masem pořádně prohřála a maso se před koncem uzení ošetřilo vyšší teplotou, takže ty kapky se zase víceméně vypařily, hořkost masa zmizela.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|