|
A až Z o uzení
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 11, 12, 13, 14, 15 >
|
|
|
|
tatnda - Diamantový Zahrádkář (1196) - 147.34 (?) 27.1.2010 19:49
nikdy jsem nedouďoval koupené klobásky nebo párečky, máte někdo zkušenosti?..čeká mě akce pro 100-200 lidí a nevím, za jak dlouho se ohřejí už hotové klobásky... máte tip?skládaná udírna 1*1 metr a přívod kouře lze regulovat složením rour1-2-3-4 roury od pece... díky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jezevec22 - Bronzový Zahrádkář (58) - 242.101 (?), 28.1.2010 8:37
V tomto množství jsem nikdy uzeninu nedouzoval, přesto si dovolím pár postřehů. Do udírny bych dal spíše klobásky než párky. Budete potřebovat spíše "ohřívat kouřem" než klasicky udit. Takže tomu bude odpovídat i teplota - okolo 80 stupňů C a párky by Vám mohli při neuhlídání teploty praskat. Přívod kouře stačí metr trubky, některé přenosné udírny mají topeniště přímo dole pod udírnou. "Ohřáté" klobásy jsou celkem rychle, pokud mají být cítit kouřem nechal bych je tam zhruba hodinu - teplotu klobás poznáte hmatem. Do takto velké udírny by se Vám mohlo vejít v pohodě 25 kg klobás.
Já vlastním dřevěnou udírnu 0,6 *,06 m a když udím svoje klobásky nebo maso, tak reguluji teplotu takto. Bedna je na vyzděné podezdívce ze šamotek, nemá vrch (střechu), který nahrazuji dřevěnou desku o něco větší než je bedna a tuto desku otáčím a tím mi v rohách vznikají trojúhelníkové otvory, kterými uniká kouř. Dle potřeby takto jednoduše reguluji uzení.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 242.101 (?), 28.1.2010 13:07
Kabanos, párky a cigára jsou drobné uzenářské výrobky, které se také udí (tedy měly by být uzené a ne ovařené a postříkané tzv. tekutým kouřem, jak se to dnes dělá), vařené výrobky jsou jiné - paštiky, tlačenky, taliány.... Přeuzené klobásy mají rozhodně lepší chuť než kupované - i když není klobása jako klobása. Přikláním se k názoru vyzkoušet konkrétní výrobek na menším vzorku. Přeuzené jsou výborné i některé špekáčky, tedy rozhodně ne ty z marketu za 40 Kč/kg - ty neležely ani u masa, natož že by z něho byly vyrobeny.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Georg_rostak - (9) - 245.35 (?), 8.11.2010 11:11
Chtěl bych se zeptat jestli se s tím taky někdo setkal, když sem vyudil maso které jsem měl naložený v rychlosoli, tak se mi stává že u některých kousků masa, když je rozříznu je od prostředka nazelenavý. Není to teda po každý a není to u všech co vyudím.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 11, 12, 13, 14, 15 >
|
|
|
FRÝDECKO-MÍSTECKÝ VELETRH – Polárka plná nápadů
Frýdecko-Místecký veletrh tradičně zaplní halu Polárka v pátek 24.5. a v sobotu 25.5. Vystavovatelé ...
Bazalka: jak pěstovat a pečovat o rostliny bazalky
K tomu, aby bazalka(Ocimum basilicum) vyrostla s dlouhými, svěžími a aromatickými listy, potřebuje p...
Nejkrásnější rostliny, které dodají zahradě nový rozměr
Pěstování výplňových rostlin na zahradě je skvělý způsob, jak využít prostor a dodat krajině rozměr....
Květnová zahrada – další tipy, co dělat v zahradě v květnu
V zahradě bývá v tomto období ráj, říkají optimisté. Všechno raší, pučí, roste a kvete, bzučí a zpív...
6 domácích sprejů na hubení mravenců, které skutečně fungují
Nikdo nemá rád, když ve svém domě najde stopy mravenců. V závislosti na typu mravenců, které máte, m...
|
|
|
|