Nemoc králíků



Stránky: 1,  2   
host - 210.53 (?) 
31.12.2016 14:28, zobrazeno: 35752x

Dobrý den, za poslední tři dny mi zemřeli všichni králíci mladší 8 měsíců cca 10 kusu od 3,5 měsíců do 8 měsíců.Chovní kusy zatím žijí. Přiznaky prakticky žádné, chut k jídlu normální, snad větší žízen. Po smrti jsem vypozoroval u některých králíků hodně zavodněná střeva a nekdy az nafouknutá. Někteří králíci vypadali v pořádku a za hodinu byli mrtví jako by v křečích, jiní byli v poslední hodině apatiční a sklesli, ale opravdu až tesne před koncem. Kokcidioza me trápí dlouhodobě. Zajímalo by me jestli je na obrázku jaterní kokcidioza. A dále co by to mohlo být za nemoc, která v těchto mrazech postupuje tak rychle a prakticky bez příznaků kromě pravděpodobného nakažení kokcidiozou. Krmím senem, občas ječmenem, kukuřicí a chlebem, vodou. Děkuji za radu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 210.53 (?), 31.12.2016 14:33

Fotka jater


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 157.239 (?), 31.12.2016 14:52

Snad jsou na spoluvině rotaviry či cirkoviry. Proč spoluvina? Pokud je Vámi popsaný jídelníček dlouhodobě ochuzený o vitamíny a kvalitní vlákninu,+PŘIZNANÁ KOKCIDIOZAdevil, není se ani příliš čemu divit, že to bere takový směr. S účastí, SPCH.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 240.228 (?), 1.1.2017 9:55

Chci se jen zeptat, co myslíte tou kvalitní vlákninou? Máma má pár králíků(co podědila po dědovi) a s kokcidiózou bojuje vlastně nepřetržitěsadKrmí: sušený jetel+seno, v létě doplňovaný čerstvým jetelem, pampeliškama, suchýma kopřivama... Ovsem, nějaká ta řepa, jablka. Suché rohlíky. Jednou dostala od sousedky chleba a tři králíci do dvou dnů po smrti... chleba už radši nedává. Konvalinka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 144.15 (?), 1.1.2017 10:26

Pokud bojuje s kokcidiózou neustále, je něco v chovu špatně.

Jestliže mají králíci přemnožené kokcidie nesmí se jim podávat čerstvé "mokré" krmení, pouze suchá strava.

Pokud jde o suchý chleba nebo rohlíky, vhodnější je chleba, i když občas také nějaký ten sušený rohlík králíkům také dám.

U pečiva a nejen u něj, je třeba hlídat, aby bylo dobře usušeno a neobsahovalo plíseň. I když není plíseň vidět, může jí pečivo obsahovat. Já to dělám tak, že pokud je pečivo, byť den v igeliťáku, králíkům ho nesuším, rovnou vyhazuji. Resp. naše pečivo do igelitu nesmí, ale jiní lidé se nám takové snaží dávat.

Totéž platí i u sena. Musí být perfektní. Tj. správně usušené a také dobře skladované. Pokud např. během skladování navlhne, je na vyhození, pro krmení naprosto nevhodné.

Před časem jsem dostala od jednoho chovatele mladého králíka zamořeného kokcidiemi na léčení jako poslední možnost před zabitím. Páteř jako struhadlo, "vylezlé" oči, apatie, nechuť jíst, pokálení. Jako první jsem nasadila Sulfamidin a B-komplex do vody. Protože sám už neměl zájem pít, první den jsem v intervalech podávala stříkačkou. Dál dostal seno a granule s léčivy. Po necelém dni, už projevil významnější zájem o jídlo, druhý den začal sám trochu víc pít, prodloužila jsem interval podávání vody s léčivy stříkačkou.

Třetí den už pil zcela dostatečně a začal i dostatečně jíst, páteř se "ztrácela", bobky byly pevnější, přidala jsem navíc suché pečivo. Čtvrtý den místo Sulfamidinu dala do vody Emanox v léčivé dávce, bez B-komplexu. Po týdnu jsem ubrala dávkování na prevenci a tu podávala ještě týden. Po té už jen čistou vodu, seno, granule, pečivo a malý kousek mrkve nebo jablka, po třech dnech jsem už podávala celou mrkev či jablko.

Karlička se rozjedla až bych řekla rozežrala:) jako dva králíci dohromady, po přemnožených kokcidiích není památka a je už několik týdnů naprosto v pořádku.

Čili proč to píšu... je třeba eliminovat problematickou stravu, podávat léčiva, dostat tak kokcidie pod kontrolu a následně pak udržovat tento stav.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 240.228 (?), 1.1.2017 16:19

Pečivo nedostávají často, spíš skoro vůbec, plesnivé určitě ne, ale jak bylo skladované těžko říct - je to od příbuzných. Troufám si ale říct, že s kokcidiema to nemá nic společného. Seno je usušené správně, to si sušíme sami a skladováno na větrané půdě - tam by úproblém být také neměl. Všichni tady kolem tvrdí, že absolutně žádné zelené krmení. Což pravda být může, ale nám je prostě líto, cpát jim jen seno, když je kolem šťavnatá travička(zajíc se také necpe suchou trávou..na jařewink) Přeléčuje celkem pravidelně, ale jakmile zapomene, jsou jak harfynoUž chtěla několikrát chov zrušit, ale zase se narodila vnučka, tak pro ni,,zdravé"maso..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 144.15 (?), 1.1.2017 17:18

No jo líto, teď budu za ošklivou, ale je Vám líto nedat zelené, ale není Vám líto je nechat trpět... to je trochu divné ne?

Při přemnožení Kokcidiemi se prostě žádná mokrá strava podávat nesmí, to je pak marná snaha. Je třeba problém vyřešit.

Je to na Vás nebo tedy spíš mamince, ale mokrou stravu po nějakou dobu zcela vypustit, zaléčit a osobně bych do krmné dávky přidala i granule s léčivy. Granule nedáváte, jak jsem vyčetla a nejsou vyloženě nezbytné, seno je pro králíka primární potravina, ale minimálně po dobu léčby (aktivní a komplexní léčby) bych je zařadila.

A ještě mimochodem, dávat králíkům čerstvou trávu je vysoce rizikové samo o sobě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 240.228 (?), 1.1.2017 19:25

Králíci jsou mamky, já mám svoje zahradničení, tohle jde mimo mne, jen jí vypomáhám jetelem a sem tam nějaká zelenina(mrkev, petržel... brambory pro slepice) V pohodě, já jen pátrám, jak se toho zbavit a či to vůbec jde? Ne, granule kupovat nebude, na to peníze opravdu nemá. To, že se přeléčuje bez zeleného... to tuším říkala, to ví. Králíky nikdo nemučí, když to pozná, hned přeléčuje. Jo a preventivně dává ocet, na to jsem zapomněla. Spíš by mne zajímalo, jestli to může třeba přežívat v králikárně a jak se toho zbavit. Myslím, že ji i několikrát i bratr desinfikoval, ale stejně nepomohlosad Konvalinka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 144.15 (?), 1.1.2017 22:39

Zbavit králíky trvale přemnožených kokcidií samozřejmě lze a není to ani nic těžkého. Přemnožení kokcidiíi je důsledek dietních chyb, které je třeba eliminovat. Vhodnou léčbou se kokcidie dostanou pod kontrolu, ale dietní opatření, aby trávicí trakt králíka fungoval řádně a znovu nedošlo k přemnožení kokcidií, jsou stále nutná. Ocet je fuj, králíci pijí méně než potřebují, jsou chutnější prostředky/bylinky ke zvýšené prevenci proti kokcidiím, pro zdravé králíky je mnohem vhodnější čistá voda.  Víc už Vám poradit nemůžu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 144.15 (?), 31.12.2016 15:02

Podle těch bílých skvrn na játrech je to myxomatóza! 

Je mi dost divné, že jste to nezjistil dřív a králíky nezabil dřív než sami pošli!

Myxomatóza se léčit nedá, je smrtelná! Pokud Vám současní chovní králíci přežijí, nelze je znovu připouštět ani mít společně s dalšími v chovu. Stejně tak je vysoce rizikové mít je i v odděleném chovu.

Je nutná kompletní desinfekce, nejen kotců, doporučuje se louh sodný a nejméně tři týdny nepořizovat nové králíky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika