Výběr odrudy brambor



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 28.103 (?) 
25.12.2022 19:19, zobrazeno: 6697x

Zdravím,

chtěl bych si na políčku zasadit brambory a přemýšlím jakou odrudu zvolit. Skladovatelnost by měla být, co nejdelší. Vím, že se nějak dělí podle způsobu vaření, ale nejsem v tom moc kovanej. Prostě brambory jako příloha třeba k řízku... Pardon, lépe to nevysvětlím.

Je mandelinka velký problém? Asi bych chtěl co nejranější abych nemusel sázet na postřiky, ale priorita je pro mě uskladnění.

Ještě dotaz pro zdejší experty, jak to je se sadbovými brambory? Dají se uchovat ty z předcházející sezony? Trochu se bojim, že bych si tím zanes akorát chorobu na příští rok, ale myšlenka, že už nemusím nic schánět mě uspokojuje...

Děkuju

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.91 (?), 25.12.2022 21:39

Kvůli délce skladovatelnosti už pár let dávám odrůdu Dali. Jsou to klasické přílohové brambory (k řízku, na bramboráky, kaši), do salátu se moc drobí. Chuťově jsou dobré. Sadbu si ale kupuji, sem tam někdy si nechám svých pár kousků na dosázení, kdyby mi náhodou chyběly. Vysazuji předklíčené v poslední dekádě dubna, aby vylezly až po "zmrzlých". Mám jen panelákový sklep a brambor omezené množství, ale vydrží v dobré formě do konce března až začátku dubna - pak už nejsou

Mandelinka hodně záleží i na sousedech, jestli má odkud přiletět... Na ni jsem poslední roky stříkat nemusela. Proti plísni stříkám, když se "zaklápějí řádky" (když se začínají dotýkat listy mezi dvěma řádky), podle počasí pak případně ještě jednou.

Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1749) - 168.103 (?), 26.12.2022 8:59

Nejvíc informací, které hledáte, vám poskytnou stránky výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodu, vubhb.cz. Tady najdete, jak vyhnojit půdu před výsadbou, jak a do jaké hloubky, sázet, varné typy brambor, odrůdy brambor s popisem, odkazy na šlechtitelské stanice a prodejce. Asi největší problém je ale se sehnáním konkrétní odrůdy, kterou si tady vyberete. Vyšlechtěných odrůd brambor je spousta a prodejci nabízí sadbové odrůdy, které jsou pro ně dosažitelné v okolí, většinou jen několik druhů. Já pěstuji 20 let jen velmi rané odrůdy brambor, Impalu, dříve také Rosaru, letos jsem vyzkoušel Moniku, které sklidím většinou do poloviny července, okolo 100kg, letos 120kg. Sadby mám15-20kg.  Ani já nemám zrovna nejlepší podmínky ke skladování, sklep má sice přiměřenou vlhkost, ale teplota je vyšší, okolo 8-10° a tak několikrát za dobu skladování musím olámat vyrašené klíčky. Brambory mají ale po celou dobu skladování dobrou kvalitu, a část z nich používám také k výsadbě na příští rok. Velmi rané odrůdy obecně nemají tak velký výnos, jako pozdnější, ale sklidím je dříve, než zaútočí mandelinka a plíseň bramborová a tak nemusím použít chemickou ochranu. Walter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1749) - 168.103 (?), 26.12.2022 10:54

Takže pokud máte kvalitní půdu bez choroboplodných zárodků, můžete i vlastní vypěstované brambory užít jako sadbu. Koneckonců i sadbové brambory prodávané na jaře musely předchozí rok někde narůst. Takže i velmi rané odrůdy lze skladovat celou sezónu a použít jako sadbové. Je ale vhodné sadbu jednou za několik let obměnit. Mám osobní zkušenost, že asi 7 let v řadě jsem užíval moje vypěstované brambory i jako sadbu v následujícím roce, přičemž jsem použil vždy spíše menší hlízy a postupně i četnost větších a velkých vypěstovaných hlíz se začala snižovat, až mi nezbylo, než sadbu opět zakoupit, brambory v následujícím roce vypěstované ze zakoupené sadby byly viditelně větší. Ale jak píšu výše, musíte mít kvalitní půdu bez chorob a škůdců. Walter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 232.16 (?), 26.12.2022 16:34

Je otázkou, co považujete u brambor za choroboplodné zárodky. Pokud své brambory přesazujete již několik let a výpěstky jsou každým dalším rokem, menší a menší, tak s největší pravděpodobností, tam máte některou z nepřeberného množství viróz.S tím se už nedá bojovat a je nutné celou sortu, nebo ještě lépe, všechny brambory zlikvidovat, buď konzumem, či spíše zkrmením a opatřit si certifikovano sadbu, ale ani to vám nezaručí bezinfekčnost sadby a případné poškození skladováním v bramborárně. Virózy přenáší ssavý hmyz a také proto, se sadbové brambory pěstují ve vyšších polohách, kde je výskyt hmyzu podstatně menší. Velice snadno může dojít k záměně s konzumními, nebo co je ještě horší, že je to úmysl! Sadbové brambory jsou vždy dražší, než konzumní a jsou striktní nařízení, jak brambory ošetřit a skladovat. Na to bohužel ještě kontrolní orgány nemáme! Konzumní brambory jsou běžně chemicky ošetřované proti klíčení a tudíž je není možno bezproblémově použít k sadbě. Porovnejte si porosty Bioinstitutu Olomouc, které si můžete porovnat s kterýmkoliv videem zahradkářů na YOU TUBE, kterým se autor nejspíše chlubí.

Pěstování biobrambor 1.

Pěstování biobrambor 2.

Pěstování biobrambor 3. plocha 1

Pěstování biobrambor 3. plocha 2

Všimněte si velké nejednotnosti klíčení a vzrůstu, dále pak velké mezerovitosti. Pochybuji, že by zahrádkář hůře připravil půdu a v drtivé většině, tento používá certifikovanou sadbu. Tak, jak je možné, že tyto porosty vykazují tak velké rozdíly. Tady je možno jen spekulovat v tom směru, že BI Olomouc, má vlastní prostory k uskladnění sadby a věnuje jí tu největší možnou péči což se určitě v běžných bramborárnách neděje. Půda bez chorob a škůdců, je jiná kapitola, protože boj s nimi v mikrovýrobě je jiný, než na velkých plochách podnikatelů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 28.103 (?), 27.12.2022 10:23

Dobrý den,

díval jsem se na Vámi zaslaná videa k pěstování biobrambor. Během sledování mě jako osobu, co to nikdy nedělala, napadlo několik otázek...

1) Jak se vlastně řeší závlaha? Spoléhá se pouze na srážky nebo zavlažujete vlastními silami?

2) Pokud jsem dával pozor, tak v případě,  že PB zásahne stonek zpravidla dojde k odstranění natě a následně se musí cca 3 týdny setrvat než brambory dojdou. Kontrolovali to podle slupky, nemýlim li se. Jak se průmyslově provádí samotné odstranění? A jak to dělaté vy ostatní zde v diskuzi?

3) Co se zpracování půdy týče, má se nejdříve provést orba pluhem a následně teprve kultivace skrze kultivátor nebo je to proces opačný?  Mám k dispozici HECHT 785 + nástavec na pluh a hrobkovač. Na to moje políčko u baráčku bude muset stačit =).

Děkují všem za cené rady

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 9.142 (?), 27.12.2022 10:48

Pokud jde o mně, nedokážu si zásadně představit pěstování biobrambor. Co se týče zpracování pole, nejprve se vždy provádí hluboká orba na podzim zároveň s hnojením chlévským hnojem (kompostem). Zjara se pak provádí příprava nějakým kombinátorem, který rozmělní hroudy, Kypří se jen povrchově, aby se nepřerušila vzlínavost zimní vláhy. Následně se vytvoří brázdy a sází se. Ve velkovýrobě jsou na to speciální kombinované stroje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1609) - 165.146 (?), 27.12.2022 12:02

V místě pěstování brambor navezu kompost zryju, na jaře upravím zeminu elektrickým rotavátorem a sázím.Po nahrnutí brázd (velkou srdcovkou) vršky lehce utužím a přihnojím na povrch dusíkatým vápnem.Spíše mě jde o eliminaci plevele.Mám malé plochy tedy pouze pro rodinu.Třetinu výsadby sadbou velmi rané odrůdy Radana varný typ A/B a zbytek poloranou odrůdou Kariera varný typ A/B kterou považuji za nejchutnější jakou jsem kdy měl.Sadbu mě vozí kamoš ze šlechtitelské stanice Keřkov.Velká spokojenost.Sadbu dále neotáčím.Mandelinku ručně a proti plísní neošetřuji.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 230.40 (?), 27.12.2022 19:54

Co je to za novou odrudu Kakiera? ja znam odrudu Carera  a Karin     vasek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.91 (?), 27.12.2022 20:09

Asi to má měla být Kariera wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika