Nebezpečný smrk



Stránky: 1,  2   
host - 94.75 (?) 
26.6.2009 10:32, zobrazeno: 12701x

Předchozí téma "nebezpečný smrk" je svým rozsahem již velmi nepřehledné, proto jsem založil toto pokračování - (?). Pokusím se shrnout pár základních věcí ohledně výsadby velkých stromů:

Kdo sází vysoko-vzrůstné dřeviny do míst, v nichž je zřejmý budoucí nedostatek místa (např. pod venkovní el. vedení), počíná si nezodpovědně. Dále je nutná znalost potřebných růstových podmínek té které dřeviny, týkající se složení půdy, osvětlení a vlhkosti. Např. u tří smrků, vysazených do předzahrádky těsně k plotu u silnice (viz fotografie pána zo Slovenska v předchozím téma) je pravděpodobnější úhyn suchem než vyvrácení větrem. Základní druh smrku (Picea abies) je zvyklý na vyšší vlhkost vyšších poloh.

Co se obecně týká řezu jehličnatých dřevin, toto se nedoporučuje, jelikož výsledek bývá takřka vždy žalostný (Prosím neplést řez do starého dřeva se "zaštipováním" mladých výhonků u borovic). Od řezu je pak jen krok ke skácení, jež je voleno v případech ohrožení (spíše majetku), jak je opět vidět z předchozího téma (blízko stojící chatka). Zde samozřejmě hrají roli priority, zda chceme zcela eliminovat riziko pádu stromu na majetek, či toto riziko přijmeme, neboť krásu a i ten stín vzrostlého stromu nic nenahradí.

Abyste si nemysleli, že píšu od věci, přikládám níže foto ze své zahrady, na němž jsou vidět 60 let staré, 20 m vysoké jehličnany (jedle, borovice), rostoucí hned za plotem u souseda a sklánějící se nad můj přístřešek s krbem a kůlnou. Jsem šťastný, že tam jsou, i když pravděpodobnost zničení mého majetku je vysoká (za posledních osm let se zlomily a spadly již dve vysoké jedle, naštěstí vždy tím "správným" směrem. Majetek jsem "rozumně" pojistil, takže kdyby náhodou..., bude mě náprava stát jen čas a práci. Bez oné zelené, do nebe se tyčící kulisy si svou zahradu nedokážu a ani nechci představit. Před pár lety jsem dokonce musel proti sousedovu záměru stromy pokácet rázně vystoupit. Oháněl se totiž na úřadech mou bezpečností!

Přátelé, buďme ke stromům laskaví. Oni k nám jsou.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Jan Vykrent - (3) - 94.75 (?), 26.6.2009 10:35

zmiňované foto:

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 49.39 (?), 26.6.2009 16:51

Proč zmizelo foto???

Josef

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 70.100 (?), 26.6.2009 11:03

1. Je to jeho majetek, má právo s ním naložit podle své vůle při respektování zákonů.

2.  Je otázka, jak byste se skutečně zachoval, kdyby Vám ty klacky na chaloupku spadly.

3. Je dobře, že sponzorujete pojišťovnu. Jste si opravdu jistý, že to bude stát JEN čas a práci?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 94.75 (?), 26.6.2009 11:55

Nic o dané věci nevíte a rozdáváte své rozumy. Myslíte si snad, že cpu bezhlavě pojišťovně prachy do chřtánu a že nemám páru o ceně materiálu a práce, když jsem postavil barák, garáže, atd.?Nepřál bych Vám mít takového souseda. Jeho cílem bylo jen a pouze vytřískat z těch stromů peníze jejich prodejem na pilu. Nechybělo moc a bylo po sromech, zákony nezákony. Pozemek se stromy již koupil a jeho vztah ke všemu na něm je tristní. Když se v dnešní době nestaráte sám a spoléháte na úřady a zákony, tak většinou zapláčete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 26.6.2009 13:15

Aniž bych se chtěl pana PP. nějak mnoho zastat, ale v podstatě nic tak špatného nenapsal. Z vašeho dlouhého úvodního příspěvku, lze vytušit pár drobností. O dřevinách jste něco slyšel (Smrk je zvyklý na vyšší vlhkost...), bohužel, zvyklý není, ale nejlépe prospívá pro hospodářské pěstování ve vlhčích půdách, dnes již 5. a vyšší LVS (lesní vzrůstový stupeň). Vaše konstatování ohledně stromů na fotce ze Slovenska, dokazuje že jste toho slyšel dost málo. Smrk, všechny jeho formy, mají talířový kořen, proto jsou více náchylné k vývratům, dnes navíc masivně trpí napadáním houbou, a to především Václavkou. Ta naopak není tak expanzivní na sušších půdách. Ohrožení zmíněných jedinců suchem je hloupost. Navíc rostou na zeleninové zahradě.  Řez jehličnatých dřevin je ne/doporučován dle jednotlivých kusů, pravda více u okrasných kultivarů. Znám však desítky jedinců přenesených z lesních půd, kteří jsou pravidelně prořezáváni a velice dobře prospívají (záleží především na odbornosti provádějícího).

Podobného "souseda" jako vy, znám také. Nový kupec započal s úpravou pozemku, svého majetku a do týdne byl povolán na OÚ, podotýkám vše dle povolení, byl napaden, že kácí stromy na svém pozemku, které tam "soused" chce a protože tam byly před prodejem, tak musí být nadále! Přestavovat nemovitost, ale ta původní přeci byla hezčí!  A argument toho vašeho? Také bych ho použil, nemíním se s takovým sousedem, natož s pojišťovnou dohadovat o úhradě vzniklé škody! A že je chce zpeněžit? Za prvé, nevidím tam nijak zvlášť výnosné jedince, za druhé jsou výhradně jeho majetkem! Mimochodem, nestojí ta vaše kůlna s krbem na danném místě kratší dobu než ty stromy? Pokud ano, pak bych se vůbec nečílil, pojišťovna ji proti těmto rizikům neměla pojišťovat! Vy jste stavěl S VĚDOMÍM! Chcete-li zelenou kulisu, co vám brání si ji vysadit? Na svém pozemku!

A jen na okraj, proč myslíte, že se zlámaly ty jedle? Takto vysoké soliterní jehličnany už měly být dávno pryč! Tam rozhodně nepatří!

Ano, buďme ke stromům více než laskaví. Také si však uvědomme, že cizí majetek je svrchovaně CIZÍ, nikoliv náš, či společný! To bývalo!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 94.75 (?), 26.6.2009 14:06

Radku B., nevím proč mě stavíte na roveň nějakého vám zřejmě blízkého udavače. Já jsem totiž svého "skvělého" souseda na žádné úřady nenechal předvolávat. Já si to s ním vysvětlil osobně. Každopádně dřevinám rozumím a to nemálo. Stav popisovaných stromů jsem si nad to nechal posoudit skutečným odborníkem (kvůli pojišťovně), když byl pozemek na prodej a byl na něj bezproblémový přístup. Co uznávám, je to, že můj výčet ke smrkům nebyl dostatečný. Děkuji proto za jeho doplnění.

Jinak tedy před vámi klobouk dolů! Určit z jedné fotky zdravotní stav několika stromů, je obdivuhodné! Nejste senzibil nebo jiný, podobný šarlatán?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 70.100 (?), 26.6.2009 14:44

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 26.6.2009 14:55

Senzibil, nebo podobný šarlatán nejsem. Věděl-li by jste alespoň to základní o dendrologii, jste schpen posoudit z fotografií stav (netvrdím, že úplný), alespoň přibližný. Již tvar a vyzáž koruny, je mnoho vypovídající! Tvar oddenkové části kmenu taktéž. Těch fotek jsem obdržel daleko více a vy máte možnost také shlédnout jich několik, ve stejném vlákně! Neřadím vás k nikomu, tam jste se zařadil sám, duchem svého příspěvku, mimochodem velice ne nepodobného volání některých spoluobčanů, kteří si stále nemohou uvědomit změnu statusu vlastnictví.  Je možné, že ovládáte ovocné stromy, jako své boty, ale jehličnany mají jiná specifika, růstové nároky a především jedle trpí, nejsou-li v zápoji. Ono totiž nejde jen o vlhkost, ale i jiné nároky mikroklimatu, jako je polostín, typ půdy a další. Nejlépe např. prospívají v buko-jedlinách.

Svůj příspěvek bych napsal jinak, nebýt vaší "oduševnělé" reakce na PP..  A poznámka k tomu skutečnému odborníkovi (nechci jeho kvality nijak snižovat!). Po prohlídce několika soliterních smrků a borovic, bohužel bez informace o převažujícím směru větrů, došlo po Emmě k jejich vyvrácení a pádu na blízkou nemovitost. A věřte, posuzujícího odborníka si velice vážím právě pro jeho odbornost (stále se od něj mám co učit). On by dnes záporný výrok k odkácení nedal! Dnes je vše co se týká především jehličnanů, tak převrácené s posunem průměrných teplot, větru, srážek, že osobně bych na těchto stromech nelpěl, naopak bych se snažil se sousedem domluvit o náhradě za jiné, stabilnější. Argumentace zpeněžením, tam být už vůbec nemusela! Je to jeho svrchované právo! On by mohl kontrovat podobně, proč jste pozemek nekoupil vy?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
kotrlak - (3) - 102.226 (?), 20.7.2009 18:31

Zdravím, chci se zeptat na podobný problém. Před deseti lety jsem koupil dům s pozemkem, na kterém jsou (v době koupě už byly) vzrostlé smrky. Je jich 5 v řadě a mají 15 až 20 metrů. V době koupě nemovitosti bylo za plotem pole. Dnes jsou tam parcely s novými rodinnými domy. Pokud některý strom spadne a způsobí škodu na sousedním domě, jsem já plně zodpovědný za škodu a musím ji v plné výši uhradit? Měl bych stromy raději pokácet a předejít případným škodám? Myšlenka na odstranění stromů mi rve srdce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika