Zlomená jabloň



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
      
Pusinova_jaja - (8) - 138.182 (?) 
28.8.2015 21:33

Tak tomu se říká šikulka :-) A nejvíc naštve, když si za to může člověk sám :) CHtěla jsem se také připojit k pozitivním reakcím a podělit se o svou zkušenost. Mně se tedy zlomený stromek nikdy zachránit nepodařilo, protože se mi to podařilo v létě. Co jsem však zjistila, že z 99 procent vyrašil ze země výhon. Všichni mi tvrdili, že je to planý výhon a že ho mám zlikvidovat. Jelikož mi však nepřekážel a horší to být již nemohlo, tak jsem se rozhodla nechat vše osudu. Do 3 let výhon zesílil a cca 4 rokem začínal plodit. Nejednalo se o náhodu. Byla to meruňka, žlutou slívu i třešni. Třeba sem měla štěstí. Takže nezoufejte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 29.8.2015 10:45

Do 3 let výhon zesílil a cca 4 rokem začínal plodit. Nejednalo se o náhodu. Byla to meruňka, žlutou slívu i třešni.

Jak tomu rozumět? To jako na jednom stromku?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Pusinova_jaja - (8) - 138.182 (?), 30.8.2015 23:04

Omlouvám se, jestli to tak vyznělo. Samozřejmě, že se jednalo o samostatný stromek meruňky, žlutou slívu a třešni. Zrovna jsem se na ně dneska dívala a místo stromků mám vlastně takové keře ale s hrubými větvemi :) Vyrostly do výšky cca 3 - 4 metrů. A jak si zpětně uvědomuji, tak ta meruňka se mi nezlomila ale uschla a následně vyrašily ze země nové větve.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
ronyx - (15) - 72.99 (?), 27.8.2015 14:11

Dovolím si trochu zpožděnou reakci, protože jsem si potřeboval nejdříve ověřit, že si to pamatuju dobře.
Takže - na zlomený nebo rozlomený strom podle zkušených zahrádkářů pomáhá natřít zlomené dřevo  (tj. lom) a jeho okolí čistým kravincem (ho.no od krávy) a pak zabandážovat (to už jste provedl). Prý čím dříve se to udělá, tím lépe, tím větší je šance, že to strom rozchodí a vzpamatuje se. 
Pamatoval jsem si, že takhle známí zachraňovali kdysi broskev (nebo meruňku - teď nevím) s ulomenou velkou větví, ale nebyl jsem si jistý způsobem, tak sem si to dnes musel ověřit, že si to pamatuju dobře, je to už dost et zpátky, co jsme to viděl. Jo a jako bandáž dávali gumový pás (asi aby spoj rychle nevysychal).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 137.78 (?), 27.8.2015 23:47

Dobrý večer, mne sa stalo niečo podobné s mladou marhulou pri búrke - ležala úplne na zemi, držala len na 1/3 ohnutej časti, stredom rozštiepená a 2/3 kmienku bolo prerušeného. Po dni ležania rozštiepenej na zemi som ju po príchode na záhradku narýchlo postavil, miesto zlomu natrel štepárskym voskom a celé pevne stiahol potravinárskou fóliou, ktorú používam na štepenie. Táto fólia je pružná, takže aj pri raste by to až tak nemalo vadiť. Teraz by som to už urobil inak (vtedy som nemal čas, bola to ozaj len prvá pomoc...), vosk by som nedával pod fóliu, lebo sa asi dostal do zlomu a tým pádom sa nespoja prerušené pletiva a namiesto toho by som tam premostil prerušenú časť odobratím kôry s kambiom z vrchnej časti korunky - mohlo by to prirásť a zväčšiť tok živín. Oporu som dal železné tyčky (lebo drevené sa mi prelomili) a pridrótoval to. Vrch korunky som zrezal, v hicoch zalieval. Najmladšie lístky sú skrútené, ale staré v norme. Marhulka mesiac od nehody zatiaľ ešte žijesmiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
JendaV - (20) - 16.212 (?), 28.8.2015 8:06

Z knihy Zahrada k nakousnutí od Seppa Holzera. Vyzkoušeno nemám.

Přemostění_1
Přemostění_1
Přemostění_2
Přemostění_2
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 28.8.2015 9:49

Prováděl jsem přemostění několikrát. Popisuje se v každé knížce, ale nevěřím, že by to jejich autoři někdy zkoušeli. Samozřejmě, že to v podstatě funguje. Otázkou je, nakolik to má smysl. Je-li stromek okousán do poloviny obvodu, je přemostění zbytečné. Dobré ošetření rány stačí, rána se zahojí a stromek poroste vesele dál. Je-li kmínek okousaný dokola, je přemostění ne vždy úspěšné (u peckovin prakticky nikdy), kůra nad ranou nemá mízu. I když se podaří, je v prvních letech růst nic moc, takže vysazení nového stromku dá lepší výsledek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 153.9 (?), 29.8.2015 23:30

Již druhým rokem se pokouší přemostěním prodloužit život dvěma jabloním, ale moc se nedaří. Kůra u starších stromků je hrubá a dostat pod ni roub do zářezu tvaru T je problematické. Málokdy se mi rouby ujmou, i když nejsem začátečník.

JZ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 212.114 (?), 31.8.2015 0:20

Zdravím

Váš postup je správný a sebekritika vynikající a vážím si Vás za to. Je dobré se i tomu stromku upřímně omlouvat. Věřte mi velmi to pomáhá. Pokud je nad podnoží ještě několik živých spících oček tak si můžete z nich zapěstovat nový stromek.

sa pozdravem vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika